Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Kötvénnyel kezeli adósságát a város

Úgy döntött a vásárhelyi közgyűlés, kötvényt bocsát ki, s ezzel rendezi a város 6,6 milliárdos adósságát. A döntés előtt Hernádi Gyula azt javasolta, alaposabban járják körül a témát, felvetette a népszavazást lehetőségét is. Végül zárt ülésen határoztak, és Lázár János polgármester sajtótájékoztatón tudatta: a képviselők többsége támogatta a javaslatot.
Az elmúlt időszak legjelentősebb gazdasági döntésének minősítette a tegnapi rendkívüli közgyűlés elején Lázár János vásárhelyi polgármester az akkor még csak tervezett kötvénykibocsátást. Pontosan így vélte a szocialista Hernádi Gyula képviselő is – azzal a különbséggel, hogy szerinte egy többmilliárdos kötvénykibocsátásról nem lehet ilyen elhamarkodottan határozni. Javasolta: vegyék le a napirendről és alaposabban járják körül a témát.

Szerinte egy ilyen jelentős döntés előtt helyi népszavazást is lehetne tartani. Ugyanakkor azt is szóvá tette, hogy miért kell ezt a témát zárt ülésen tárgyalni. Hasonlóan Hernádihoz, a munkáspárti Havránek Ferenc képviselő is azt javasolta, vegyék le a napirendről a kötvénykibocsátás ügyét, ám ezt a kérést vásárhelyi képviselők többsége nem támogatta, mint ahogy azt sem, hogy nyílt ülésen vitassák meg, így zárt ajtók mögött született döntés.

Lázár megvédte az ATEV-et

Lázár János kiáll az ATEV Zrt. vásárhelyi telepén dolgozók mellett. Mindezt a tegnapi rendkívüli közgyűlésen közölte, az élő háziszárnyasok darálásáról szóló híradások kapcsán. Elmondta: kiváló munkát végeznek a cégnél, ahol maga is járt már. Visszautasítja a vádakat, melyek nemcsak az ATEV-telepnek keltik rossz hírét, hanem lejáratják Vásárhelyt is.

A közgyűlés szünetében rögtönzött sajtótájékoztatón kiderült, hogy a képviselők többsége megszavazta a kötvénykibocsátást. Lázár János hangsúlyozta: a húszéves lejáratú kötvénykibocsátás azt jelenti, hogy néhány héten belül egy összegben kifizethetik a város teljes adósságállományát, azaz, összesen 6,6 milliárd forintot. Emellett pedig jelentős fejlesztésre is lehetőség adódik, melyekre biztosítani tudják az önerőt. Szólt a Zsigmondy Béla Zrt.-nél várható változásokról is. Elmondta: tárgyaltak a víziközműveket üzemeltető zrt.-nél 47 százalékos tulajdonnal rendelkező berlini vízművel, s a jövőben új irányt vesz a társaság működése, ami pozitív változást hoz a szolgáltatásban.

Később nyílt ülésen folytatódott a munka, ahol lakóterületté minősítették át Öreg-Kishomokot. Arról is döntöttek, hogy új közbeszerzési eljárást írnak ki a műveseállomás működtetésére, miután lejár a Fresenius Kft.-vel között tízéves szerződés. Kallai Árpád, a kórház főigazgatója elmondta: több érdeklődő is lenne az állomás üzemletetésre, de akkor sem szűnik meg az ellátás, ha nem jár sikerrel a pályázat: ebben az esetben a kórház működteti az állomást.

Székkutas is csatlakozhat a Panacea 2000 Kft. által működtetett központi ügyeleti szolgálathoz – határozták el a képviselők. A városban és Mártélyon február elseje óta végzi a kft. a munkaidőn kívüli sürgősségi ellátást, melyhez most a székkutasiak is társulhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert nyertek a mártélyi polgárőrök

A vásárhelyi önkormányzatnak ki kell fizetnie a mártélyi polgárőrök elmaradt juttatását: 300 ezer… Tovább olvasom