Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Kun Béla még kitart, Ságvári elesett

Ságvári helyett Széchenyi, Felszabadulás helyett István király, Marx helyett Búzavirág: tizenhat évvel a rendszerváltozás után átkeresztelte a kommunista nevű utcákat a képviselő-testület Székkutason. Az érintett lakók felháborodtak, Varga Sándor polgármester viszont azt mondta, lakossági igény nyomán döntöttek. Lehet, a vásárhelyi okmányiroda kitelepül a faluba, hogy áprilisig át tudják vezetni az igazolványokban az utcanévváltozást.
Molnár Sándort nem zavarja Kun Béla neve. Fotó: Tésik Attila
A székkutasi Felszabadulás utcából István király utca lett, a Bacsó Bélát Kovács István váltotta, a Marx utca most már Búzavirág, a Ságvárit Széchenyi Istvánná, a Sztahanov utcát pedig Vasút utcává keresztelte át az új székkutasi képviselő-testület legutóbbi ülésén. Új nevet kap hamarosan a Kun Béla utca is, ám hogy mit, arról a testület még nem döntött: ismét megkérdezik az ott élők véleményét.

A döntés nagy felzúdulás keltett a Ságvári Endre utca lakói körében. Itt tizenöt család él. Huszonöt utcabeli arra kérte a testületet, maradjon meg a Ságvári név, nekik nincs bajuk a 32 nevű forradalmárral. Tették ezt azután, hogy a községházáról megkapták azt a kérdőívet, melyben új utcanévre kért javaslatokat a testület.

– Mindenki aláírta a kérésünket, ennek ellenére ezt a képviselők nem méltányolták. A döntés nemcsak azért kellemetlen, mert az összes okmányunkat ki kell cserélni, de azért is, mert hozzátartozik az életünkhöz, hogy a Ságvári utcában lakunk évtizedek óta – fogalmazta meg véleményét Kruzslicz Lajosné. Ugyanígy gondolja a szomszédban Hegyi István, sőt Rostás Flórián autószerelő is. Utóbbi szerint a döntés neki azért is okoz bosszúságot, mert neki nemcsak az összes okmányában kell átvezettetnie az új címét, de új bélyegzőre is szüksége lesz. Ilyet pedig a faluban nem csinálnak: be kell menni miatta a városba.

Kun Bélából Kun és Béla utca?

Az eddig beérkezett kérdőívek szerint a lakók Kun Béla neve helyett három javaslatot is tettek. Akadnak, akik Előd vagy Gyöngyvirág, esetleg Kun utcában laknának szívesen. Egy tréfásabb kedvű helybeli nekünk jegyezte meg, hogy igazság szerint két részre kellene osztani az utcát a közel féltájban keresztező Béke utca mentén. A nyugati felén lakhatnának a Kun, a keleti részen a Béla utcaiak, így változtatás is lenne, de a helybeliek érzékenysége se sérülne.

Elgondolkodtatta az ügy a Kun Béla utcai buszmegállóban álló asszonyokat is. Csala Sándorné úgy vélte, nem sok értelme volt az átkeresztelésnek. Az asszonyok egyébként nevettek, amikor megtudták, egyikük nem a Marx, hanem a Búzavirág utcán fog lakni – anélkül, hogy el kellene volna költöznie otthonról. A Kun Béla utcán lakó Molnár Sándor és felesége véleménye teljesen megegyezett. Úgy vélték, ennél fontosabb dolgokkal kellene a testületnek foglalkoznia. Sanyi bácsi szerint ha a kutasiak meghallják Kun Béla nevét, akkor csak az utcára, nem a '19-es politikusra gondolnak.

Varga Sándor polgármester lapunknak elmondta, az igény, hogy a szocialista rendszerből máig fennmaradt utcaneveket meg kellene változtatni, az október 23-i ünnepségen merült fel, ezt akkor, ott többen is kérték. Arra azonban már nem emlékezett, hogy név szerint kik. Azt is elmondta, hogy a testület már korábban hozott határozatot arról, hogy átnevezi az utcákat, a legutóbbi ülésen csak ezt a döntést hajtották végre.

– A kiküldött kérdőíveken nem az volt a kérdés, hogy megváltoztassuk-e, vagy sem, hanem hogy mire – üzente a Ságvári utcaiaknak a polgármester, aki hangsúlyozta: technikai okok miatt a változások jövő áprilistól lépnek életbe.

A címváltozással kapcsolatos, a lakosságot terhelő adminisztráció megkönnyítése érdekében vagy kitelepszik a vásárhelyi okmányiroda a községbe egy időre, vagy kijelölnek olyan napokat, amikor a vásárhelyi városházán csak a székkutasiak okmányaival foglalkoznának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonytalan az irányított betegellátás

– Az egészségügyi reformok még nem kristályosodtak ki, így még a fekvő- és járóbeteg-ellátás… Tovább olvasom