Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Kutak háborúja Kutason

Bemondta a rádió: az országban Székkutason a legolcsóbb a gázolaj. A falu központjában lévő két benzinkút tulajdonosai „kóstolgatják egymást", az éles árversenynek köszönhetik a székkutasiak, hogy literenként itt 250 forintba kerül ez az üzemanyag.
Tankolás a benti kúton. Itt is 250 forintba kerül a gázolaj literje, mint a versenytársnál. Fotó: Tésik Attila
Bemondta a rádió: az országban Székkutason a legolcsóbb a gázolaj. A falu központjában lévő két benzinkút tulajdonosai „kóstolgatják egymást", az éles árversenynek köszönhetik a székkutasiak, hogy literenként itt 250 forintba kerül ez az üzemanyag. Az ár tegnap már csak az országos lista nyolcadik helyére volt jó, ám a rangsor naponta változik. A traktoros gazdák olykor 100 ezer forintért tankolnak – és virágzik a gázolajturizmus.

Néhány hete Székkutas lett az üzemanyag-turizmus egyik célterülete. Ez annak köszönhető, hogy a www.holtankoljak.hu honlap adatai alapján az országban az egyik legolcsóbb benzinkút itt van. Pontosabban: a két legolcsóbb, ugyanis a főút mentén, egymástól pár méterre két töltőállomás is működik a faluban. Erről az olcsóságról a Sláger rádió is beszámolt.

Összehasonlításként érdemes megnézni: míg Székkutason egy liter dízel 250 forint, addig a nem messze lévő vásárhelyi Tesco kútjánál 261 forint 90 fillér. A szegedi Szabadkai úti Shellnél 265 forint 90 fillért kérnek ugyanezért. Az országban három balatoni településen, Földváron, Szántódon és Zamárdiban mérik a legdrágábban a gázolajat: 272 forint 90 fillér.

A faluszéli konténerkúton is ugyanannyiért tankolhatunk, mint a konkurensnél. Fotó: Tésik Attila
A község központjában lévő kutat a Gyé-Mobil Kft. üzemelteti. A cég tulajdonosa, Gyivicsán György elmondta, egyedül a konkurenciaharcnak köszönhető ez a szinte már ráfizetéses, alacsony ár.

– Ez a literenként 250 forint már az ésszerűség határa alatt van, hiszen a jó minőségű üzemanyagot Hamburgból szerzem be. A konkurens kút tulajdonosa kóstolgat engem. Folyamatosan viszi le az árakat, én meg követem. Ha most sem tudunk megegyezni, akkor néhány nap múlva drasztikusan leengedem az áraimat – nyilatkozta Gyivicsán György.

A község Orosháza felőli végén lévő kút Túri István tulajdona. A Tanker-Hungary Kft. vezetője is azt mondja, a kettőjük közötti verseny eredménye ez az alacsony ár. Kiemelte, literenként mindössze 3 forint a haszna, de nem adja meg magát, folytatja a harcot a vevőkért.

Folyamatosan változik

A www.holtankoljak.hu oldal szerkesztője, Vultur Csaba szerint több szempont is befolyásolja, mennyiért tankolhatunk az egyes kutaknál. Az egymáshoz közel lévő töltőállomások – ahogy ez Székkutason is van – egymáshoz igazítják áraikat. Az ország keleti felében mindig is kevesebbért tankolhatunk, a legtöbbet pedig az autópályák mellett kell fizetni az üzemanyagért. Az is megfigyelhető, hogy sok benzinkútnál péntekenként felviszik az árakat, hétfőn pedig leengedik. Az internetes oldal adatbázisában 1150 benzinkút szerepel – ami majdnem az összes hazai töltőállomást jelenti –, s áraikat folyamatosan figyelik. A honlapjuk november 7-i listája szerint az országban a két székkutasi kútnál volt a legolcsóbb a dízel. A november 12-i adatokat nézve a székkutasi 250 forintos literenkénti ár már csupán az országos nyolcadik helyet jelentette. Ekkor a Békés megyei Csanádapáca magánkézben lévő kútja volt a legjobb, a maga 246 forint 90 fillérjével. A mórahalmi két benzinkút tegnap már egy forinttal olcsóbban adta a gázolaj literjét, mint a székkutasiak. Ezzel az országos lista harmadik helyére jöttek fel.

– Többek között a Moltól veszem az üzemanyagot, így a minőséggel nem lehet gond. Az igaz, hogy a másik kút hamarabb nyitott, mint mi, de két-három évre bezárt. Ekkor kért meg engem a község vezetősége, nyissak egy másikat. Kisvártatva új tulaja lett a nem működőnek, s újraindult. Azóta folyamatosan zuhannak az árak – vélte Túri István.

Ennek a háborúnak csak az autósok örülnek. Rostás Péter a pénztárcáján érzi ezt a konkurenciaharcot. A gazdálkodó férfi – aki egyben a falu alpolgármestere is – az egyik kútnál tankolva megjegyezte, így, az őszi betakarítások idején több százezer forintot is költ gázolajra.

– Ezért nem mindegy, mennyibe is kerül litere. Emlékszem arra, mikor mindössze 10 fillér volt a különbség, akkor is az olcsóbbhoz jártak az emberek, így egyikük sem engedheti meg magának, hogy drágábban mérje, mint a másik – vélte.

Varga Sándor polgármester tőlünk hallotta először, hogy községükben a legolcsóbb a gázolaj. A településvezető annak nagyon örült, hogy emiatt egyre szélesebb körben ismerik meg Székkutas nevét.

A két kút persze nem élne meg, ha csak helyiek vennék igénybe. Az átmenő forgalom is fontos, de a legnagyobb bevételt a „nagyfogyasztók", vagyis a környékbeli cégek, szövetkezetek jelentik. Nemrég Kútvölgy mellett nyílt egy homokbánya, ahonnan teherautószám viszik a homokot az orosházi elkerülő út építéséhez. A hatalmas járgányok vezetőinek többsége a faluban tankol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrkézen az egyik mindszenti rabló

Forró nyomon, négy órán belül elfogta a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság a csütörtökön… Tovább olvasom