Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 25°C Még több cikk.

Kutyabarát partszakasz a mindszenti strandon:van, akit nem zavar az ebek közelsége, mások inkább távolabb tennék

Kutyabarát partszakasz a mindszenti strandon:van, akit nem zavar az ebek közelsége, mások inkább távolabb tennék
Mindszent - Ebben a kutya melegben a négylábúak is szívesen fürödnek. Mindszenten, a szabadstrand mellett kutyabarát partszakaszt jelölt ki az önkormányzat. A gazdik azonban inkább csak este viszik az ebeket a Tiszára, mert az engedély ellenére is akad konfliktus a kutyák fürdéséből.
Máshol is úsztathatunk kutyát

Megnéztük, van-e máshol is, a kedvelt szabadstrandokon kutyabarát partszakasz. Csongrádon a Körös-toroknál, és Makón, a Maros partján nincs kutyastrand. A szegedi Tisza-parton a Laposon és a Sárgán, valamint az újszegedi Holt-Marosnál viszont fürödhetnek az ebek a vízben.
– Vigye innen a kutyát a kajakmólón túlra! Ne itt fürdesse! – szólt rá egy idősebb asszony Szőke Marcellra, aki Rami nevű 8 hónapos vizslájával érkezett a mindszenti strand kutyabarát partszakaszára csütörtökön.

A fiatalember általában este 8 után hozza ide Ramit. Most csupán a fotó kedvéért jöttek délelőtt a kutyabarát partszakaszra. A reklamáló hölgynek hiába mondtuk, tábla jelzi, hogy itt már szabad fürödni a kutyáknak, csak kötötte az ebet a karóhoz.

– Ezért jövünk inkább este 8 körül – legyintett Szőke Marcell. – Elég szűkös a kutyabarát partszakasz, amit ráadásul alkonyatig az emberek is használnak. Hogy ne legyen belőle konfliktus, inkább akkor hozom Ramit, amikor a strandolók már hazamennek. Attól nem félek, hogy Rami valakit bántana. De mi van, ha kijön a vízből, megrázza magát, és lefröcsköl valakit? Jobb a békesség...

A fiatal férfi elmondta, esténként legalább 10-20 kutyás is megfordul ezen a részen. Az ebek úszkálnak, hancúroznak a vízben. – Vannak, akik szabadon engedik a vízben a kutyájukat. Ramit én még nem merem. Neki ez az első nyara, úgyhogy egyelőre csak hosszú pórázon mehet.
Fotó: kovács Erika
Fotó: kovács Erika
– Engem nem zavarnak a kutyák. Nekünk is van. Szinte minden órában kiszökik a nyaralóból, és rohan ide a vízbe. Mi meg rohanunk utána a pórázzal. Ő is nyaral, akárcsak mi, ráadásul nagyon meleg lehet abban a vastag bundában – mondta egy nő, aki a kutyabarát partszakaszon napozott.

Egy másik asszonnyal kisebb vitába keveredtünk, hogy hol is van a kutyastrand. – Engem nagyon zavar ez a kutyastrand. Itt gyerekek is fürdenek. Nagy baj, hogy így jelölte ki az önkormányzat, messzebbre kellett volna vinni. Ki tudja, milyen betegségük van ezeknek a jószágoknak... Mindenkinek megvan a maga helye, a kutyának is, az embernek is! – nyilatkozta lapunknak.

Egy férfi odakiáltott nekünk: – Én a kutyákkal vagyok. A gyerekem is örömmel nézi, ha a kutyák hancúroznak a vízben. Attól sem félek, hogy valami betegséget kapunk tőlük. Először is: a víz nem az emberstrand felé folyik. Másrészt én jobban tartok az emberektől. Ki tudja, milyen nyavalyával jönnek ide fürödni...
Fotó: Kovács Erika
Fotó: Kovács Erika
Erre erősített rá egy fiatal nő is.

– Az emberek többsége sem megy tusolni, mielőtt bemegy a Tiszába. De látná, a nap végére hogy néz ki a partszakasz! Sokszor tele van csikkekkel, más szeméttel. Nemegyszer láttam már, hogy a kisgyerekek állnak a parton, a szüleik biztatják őket, hogy pisiljenek bele a folyóba. Olyat is láttam már, hogy kakis bugyit mostak az anyukák a kijelölt strandon. Mit ne mondjak, hányás is úszott már a partközelben. Úgyhogy az emberek előbb nézzenek magukba!

– A víz folyása szerint alakítottuk ki a kutyastrandot. Sokan használják. A szabadstrandra viszont nem lehet bevinni az ebeket. A többség ezt be is tartja, de még vannak, akikre rá kell szólni. Próbáljuk úgy alakítani a dolgokat, hogy mindenkinek jó legyen – tudtuk meg Bozó Jánosné strandfelügyelőtől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kéktó Fesztivál - az alapítóra is emlékeznek

Kilencedszer rendezik meg mától vasárnapig a Kéktó Fesztivált Vásárhelyen, a Rárósi út 9-es kilométerénél. Tovább olvasom