Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Lagzik ideje a patinás vendégfogadókban

Évről évre kevesebb lakodalmat rendeznek megyénk legpatinásabb éttermeiben, vendégfogadóiban – az üzemeltetők szerint a jövő a kis létszámú, de elegáns, stílusos vacsoráké.
– Néhány éve, ha egy esztendő 150 hétből állt volna, 150 lakodalmat kellett volna rendezni, majd minden szombat le volt foglalva, most sokkal kevesebb lagzi ügyében keresnek meg bennünket. A Koronában egy-két esztendeje jó, ha évente 10 esküvői rendezvényt tarthatunk – mondta lapunknak Szabó Sándor. A patinás makói vendégfogadó éttermének működtetője szerint egyre kevesebb az esküvő, de érezhető tendencia, hogy mind igényesebb, elegánsabb vacsorákat igényelnek a szervezők. Jellemző, hogy kevesebb a nagyszámú vendégsereg, ritkaság, hogy 150 főnél többre terítsenek – közel ennyi a Korona éttermének befogadóképessége is.

– Többnyire csak éjféltől igényelnek svédasztalt, egyébként a legtöbb lakodalomban hagyományosan szolgáljuk fel az ételeket. Ebben a térségben elmaradhatatlan az Újházi-tyúkleves és a marhalábszárpörkölt, igazán különleges, számunkra teljesíthetetlennek tűnő igényekkel eddig nem találkoztunk – mondta Szabó Sándor.

A kiszombori Rónay-kúriában elegáns lakodalmat tartottak szombat este. Fotó: Karnok Csaba
A kiszombori Rónay-kúriában elegáns lakodalmat tartottak szombat este. Fotó: Karnok Csaba

– Még érvekkel sem lehet meggyőzni a lakodalomszervezőket, hogy hagyják el az „Újházit", pedig a Rónay-kúria szellemiségéhez más hangulatú eledelek is illenének – osztotta meg velünk tapasztalatait Molnár Dániel üzletvezető, aki szintén – falusi mércével mérve, elvégre a kiszombori fogadóról van szó – mind kisebb létszámú vacsorákról számolt be: jellemzően 80-120 fős lakodalmakat szerveznek. Mivel két éve készült el az egykori nemesi lakhely felújítása, visszaesésről nem, sőt lassú fellendülésről számolt be az üzletvezető a lakodalmak számát illetően. Ilyenkor szezonban kéthetente tartanak lakodalmat a zombori Rónay-kúriában.

2500-tól 8000-ig

Különleges igények esetén persze határ a csillagos ég, de a lakodalmak szervezőinek kínált vacsoraajánlatok vendégenként 2500-tól 8000 forintig kalkulálhatók. A Koronában az átlagos esküvői vacsorák ára 2500 és 3500 forint közé esik, a Rónay-kúriában ez az ár átlagosan 4000 forint körül realizálódik. A Fekete Sas esküvői vacsorái vendégenként 3000 és 8000 forint közötti összegbe kerülnek, míg a szentesi Hungerit ebédlőjében 3500 és 5500 között költhetnek el egy lakodalmas vacsorát.

– Bár ajánlatunkban szerepel amerikai típusú esküvő megszervezése is, azaz a szertartást is megtarthatják a kúriában, ilyet még senki sem igényelt. Olyan kéréssel sem találkoztunk, amit séfünk ne tudott volna teljesíteni, igazán egzotikus ételeket eddig nem igényeltek, kacsasült és fokhagymás kacsamáj volt talán az egyik legegyedibb menüigény. A vacsorák közel felét kérik svédasztalos felszolgálással – foglalta össze Molnár Dániel.

Egyre csökken a nagy múltú vásárhelyi Fekete Sasban megrendezett lakodalmak száma is, 50 és 250 fős közé tehető a legtöbb vacsora, évek óta igen ritkák a 300 fős nagy lagzik – összegezte Bónus István bérlő-üzemeltető, aki szerint a jövő inkább a kisebb létszámú stílusos rendezvényeké. Az igények persze változóak, van, aki egy főre 3000 forint értékű vacsorát rendel, de akad 8000 forintos menü is. A város másik neves étterme, a Bagolyvár inkább csak a kisebb, legfeljebb 50 fő körüli lakodalmak megrendezésére alkalmas – tudtuk meg az üzletvezetőtől.

Szentes legnagyobb, lakodalmak megrendezésére is lehetőséget adó étterme a Hungerit étkezője, amit évente 5-6 ilyen típusú rendezvényre foglalnak le. Dömsödi Imre üzemeltető szerint itt is ritkaságnak számítanak a korábban nem egyedi 250 fős társaságok, egyre kisebb létszámú vacsorákat igényelnek. Nem jellemzőek a különleges kívánságok, zömmel a helyi hagyományoknak megfelelő lagzikat rendeznek a teremben. Többnyire a hagyományos felszolgálás és a svédasztal kombinációját kérik a megrendelők.

Olvasóink írták

  • 1. egyszeru polgar 2008. július 28. 11:58
    „Gyonyoru lehet a kepen lathato kuria. Magyororszagon kicsik a tavolsagok, erdemes oda vinni vendeget.A menu legyen valasztekos, kulonbozo igenyeknek megfelelo, de persze elsosorban azert magyaros.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptember közepén nyit a vásárhelyi uszoda

Hódmezővásárhely - A nyitás után öt évvel garanciális javításokat végeznek a vásárhelyi… Tovább olvasom