Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Lánclevél élteti a nem létező osztrák kisfiút

2005 óta már másodszor bukkan föl az a lánclevél, amelyet egy nem létező, rákbeteg osztrák kisgyerek nevében indítottak. Az üzenet szerint a halálán lévő fiú a leghosszabb lánclevéllel szeretne bekerülni a rekordok könyvébe.
Polgármesteri hivatalok, pénzintézetek, kisebb és nagyobb cégek, hatóságok is bedőltek ismét annak a lánclevélnek, amely 2005 elején már tett néhány kört a magyar közigazgatásban. Most megint visszajutott a megyénkbe. A levél szerint az alsó-ausztriai Tulin kórházában gyógyuló rákbeteg kisgyerek levelezési lánccal szeretne bekerülni a Guinness-rekordok könyvébe. A vaskos levelet tíz újabb címzettnek, illetve egy példányban a kórháznak továbbküldők megbíztak a feladóban, többnyire felettes vagy társszerveikben. Annak ellenére tették, hogy a gyerek neve nem szerepel a levélben, a címzést pedig valaki rosszul másolta be. Tulin nevű település ugyanis nincs Ausztriában – ellenben létezik, nem messze Bécstől, a Tulln an der Dunau város. Ott pedig a már a levélben olvasható utca és házszám alatt tényleg működik kórház. A http://www.tulln.at/ weboldalon fellehető tartományi gyógyintézet oldalán azonban nem találni rákbetegeket kezelő osztályt.

A körlevél egy példánya. A nagyításhoz kattintson a képre!
A körlevél egy példánya. A nagyításhoz kattintson a képre!

A tullni kórház megkeresésünkre közölte, hogy a vastag, címekkel bélelt borítékokat legalább négy éve folyamatosan kapják Magyarországról, Svájcból, Portugáliából és Spanyolországból, annak ellenére, hogy ilyen betegük nincs, és nem is volt.

Adatorvhalászat?

Ha mind a tíz címzett másik tíz címre továbbította a levelet, akkor az a tíz hatványai szerint sokszorozódott, azaz harmadjára már tízezer levél indult útnak, s mellesleg harminc ment az osztrák kórháznak. A helyzet kísértetiesen hasonlít a közösségi portálok legnépszerűbbjére, az iwiwre, ahol a fent lévők összes ismerőse, s azok ismerősei is könnyedén kideríthetők. E lánclevéllel pedig nemcsak a hivatalok pontos neve, címe vagy székhelye, de vezetőinek neve is könnyedén összegyűjthető.

A szerkesztőségünkbe is eljutott lánclevelet továbbítók ugyanazt mondták: nem gyanakodtak, hogy kamulevelet kaptak. Utánajártunk, néhány címzett miért továbbította e címgyűjteményt.

– Humánumból küldtem tovább, nem akartam, hogy megszakadjon a rákbeteg kisfiú kérésére indult levéllánc – mondta lapunknak Csatordai Zsófia, a Székkutasi és Vidéke Takarékszövetkezet nagymágocsi kirendeltségének vezetője. Hozzátette: azért nem nézett utána, hogy a beteg valóban létezik-e, mert megbízott azokban a hivatalokban, pénzintézetekben, melyeket előttük már megjárt a levél.

– Sokat vívódtunk, hogy továbbküldjük-e vagy sem – mondta Dezső József városi rendőrkapitány, aki azért gyanakodott. – Végül, kizárólag lelkiismeretünknek engedve eleget tettünk a kérésnek.

Olvasóink írták

 • 7. csaba50 2008. szeptember 05. 11:53
  „Szerintem emberségből jelesre vizsgázott a rendőrkapitány !
  Miért baj az , ha valaki megbízik még az emberekben, segíteni akar? Szerintem inkább az a baj, hogy olyanok vannak akik mások jóindulatát, jóhiszemüségét kihasználják. Miért lenne olyan hihetetlen dolog, hogy valaki éppen ezt a módját vállasztja annak, hogy valahová bejegyezzék a nevét? Számtalanszor hallottunk már olyan beteg gyermekről, hogy a kedvenc sztárjával akart találkozni, miért ne akarhatott volna éppen valaki egy körlevelet elindítani? Pillepalack kupakokat gyüjtünk már jó ideje egy beteg kisgyermeknek, az is első hallásra legalább olyan érdekesnek tűnik, mint ez a körlevél, pedig tényleg igaz. Honnan tudjuk, hogy amikor elindúlt ez a levél akkor nem volt igaz? Hány ember kezén ment keresztűl amig eljutott hozzánk? Hány ember fordította le, mert feltételezem, hogy nem magyar nyelven született. Minden tízedik ember csak egytlen betüt tévesszen, és már sem a feladó sem a cím meg sem közelíti az eredeti feladót. Szerintem ne mindenben és mindenkiben a rosszat, a csalót keressük, mert, ha mi pozitívan állunk egy dologhoz, akkor az legalább 90%-ban pozitív fogadtatásban részesül. A 10% pedig.... nem vagyunk egyformák szerencsére. Mert, ha azok lennénk akkor sokkal szegényebbek is lennénk.”
 • 6. Manó23 2008. szeptember 05. 08:56
  „Hihetetlen, hogy léteznek olyanok, akik az ilyen körleveleket komolyan veszik! Ez is kb. olyan, mint amikor iwiw-es körlevél ment ki, és ha nem küldöd tovább, kitörölnek a rendszerből.
  Vagy más: ha nem küldöd tovább, életed végéig boldogtalan vagy elátkozott vagy szerencsétlen leszel.
  És ahhoz meg külön gratulálok, hogy a hivatalos szerveket is sikerült bevonni...
  Erre szokták mondani, hogy nagy az isten állatkertje :S”
 • 5. dova 2008. szeptember 05. 07:44
  „Ági84,
  Igaz, azt nem írták oda, hogy informatikai ismeretekhez is jutsz, ha rákattintasz.

  Az új ablakban nyomnál egy laza bal klikket a képen, hogy eredeti méretében tudd olvasni?”
 • 4. Ági84 2008. szeptember 05. 07:08
  „És ha rákattintasz a képre, annyi történik, hogy új ablakban nyílik meg, de egy milivel sem lesz nagyobb.
  Grat, Délmagyar”
 • 3. domino 2008. szeptember 05. 03:20
  „Jo reggelt,sziasztok!

  Erröl a cikkröl eszembe jut, hogy a 60-as evekben Szegeden is a postaladaban volt egy level:
  "Küldj az 1. Nevre 10,-Forintot,es ad tovabb a cimet 5 baratodnak!!"

  Ez a hülye "Domino-effekt"-et akartak hasznalni, hogy indokolasul: 5-ev mulva te is milliomos vagy!!!

  De a rendörseg is beszallt az üzletbe,---igy senki nem lett milliomos!”
 • 2. elég már 2008. szeptember 05. 01:23
  „Ez már megint a sok barom vásárhelyi hír közt van!”
 • 1. efje 2008. szeptember 05. 01:09
  „Az ilyen korbekuldozgetett level (mint ezis meg mint pl. a Bill Gates -es) ha masra nem is de arra jo, hogy egy csomo ember e-mail cimet osszeszedi. Igy aztan a nagy szamok alapjan a sok emberbol tancsak lesz valaki ahico-s, amway-es, foreverlivinges meg kitudja milyenes. Na leesett?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finnugor genetika Vásárhelyen: Kik a legközelebbi rokonaink?

Hódmezővásárhely - A magyarság származása iránt érdeklődőket várják szeptember 5-én, pénteken, 17… Tovább olvasom