Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Lázár berekesztette az ülést

Példátlanul rövidre sikerült a vásárhelyi képviselő-testület idei első ülése: a polgármester az összeférhetetlenségről szóló előterjesztésnél félbeszakította a közgyűlést. Először egyébként Hamvas Ödön volt kórházigazgató orvosbálra szóló jegyei kavartak indulatokat, majd Lázár János bejelentette: a fideszes képviselők a kórház javára lemondanak féléves tiszteletdíjukról.
Havránek Ferenc nem nevezte meg, kikre gondol. Fotó: Tésik Attila
Háromnegyed órába telt tegnap reggel a vásárhelyi közgyűlésen, mire egyáltalán a napirendet megszavazták a képviselők. A késlekedés oka elsősorban Hamvas Ödön felszólalása volt. Az Erzsébet-kórház egykori igazgatója azt javasolta, az intézményről szóló előterjesztést ne zárt, hanem nyílt ülésen tárgyalják. Erre – munkaanyagról lévén szó – nem volt lehetőség. Egyúttal jelezte: úgy érzi, őt és Erdélyi Miklós ügyvédet diszkriminálják azzal, hogy nem kaphatnak jegyet az orvosbálra.

A panasz már a polgármester keddi lakossági fórumán is elhangzott, így Lázár János – miközben jelezte, hogy ő maga nem jegyiroda – elmondta: szerdán tértivevényesen adtak postára nyolcat abból a húsz jegyből, amelyet a saját pénzéből vásárolt. A bálra ugyanis már hetekkel ezelőtt elfogytak a belépők. Ezt erősítette meg Kallai Árpád jelenlegi kórházigazgató, aki visszautasította Hamvas szavait, és azt is elmondta: elődje írásban rendelt korábban jegyeket, amelyeket félre is tettek számára, majd azokat lemondta, így a belépőket eladták.

Hamvas Ödön volt kórházigazgató indította el a báli lavinát. Fotó: Tésik Attila
Lázár hozzátette, megbontatta saját asztalát, hogy Hamvas, Erdélyi és a vendégeik nyugodtan bálozhassanak, és a jegyeket a volt igazgató tekintse meghívásnak – a képviselő viszont azt mondta, kifizeti azokat. A polgármester szerint mindez „vihar egy pohár vízben". A belépők kérdése aztán szinte az összes napirend előtti felszólalásban felbukkant – a munkáspárti Havránek Ferenc azt is mondta: már éppen csak bálkirálynőt nem választottak, minden mást kitárgyaltak az üggyel kapcsolatban.

A jegyző kokárdája

Amikor a tegnapi vásárhelyi közgyűlésen kiderült, a köztársasági elnök április elejére írta ki a parlamenti választások első fordulóját, a szocialista Bacsa Pál azt mondta Korsós Ágnes jegyzőnek: emlékszik, hogy a hivatalvezető 2002-ben még áprilisban is hordta a kokárdát, pedig akkoriban ezt elsősorban jobboldali szimbólummá tette a Fidesz. Bacsa arra kérte a jegyzőt, idén figyeljen oda ezekre az apróságokra. Korsós Ágnes a teremben ülők derültségére azt válaszolta: amikor ő felnőtt, még március 15-étől április 4-éig kellett a nemzetiszín szalagot viselni.

A polgármester bejelentette: a közgyűlés 11 fideszes tagja mostantól hat hónapon át lemond képviselői tiszteletdíjáról, és az összesen 4,6 millió forintot a vásárhelyi kórház – bezárástól nemrég megmenekült – onkológiai osztályának utalja át. Örvendetesnek nevezték ezt a lépést az ellenzéki képviselők, akik közül többen jelezték, maguk is évek óta, rendszeresen jótékonykodnak. Lázár azt kérte mindenkitől, hogy hozza nyilvánosságra, milyen szervezeteknek és mennyit juttat, így senkit nem érhet támadás.

Alig kezdték tárgyalni a napirendi pontokat – a közel negyvenből négyet fogadtak el –, amikor a közgyűlést vezető polgármester elnöki jogkörénél fogva megszakította az ülést. Havránek Ferenc ugyanis nem foglalta írásba előterjesztését, és Lázár többszöri kérése ellenére sem nevezte meg, mely képviselőkre gondolt, amikor az összeférhetetlenségi szabályok tárgyalását javasolta. Havránek ismét elismerte, hogy politikai kérdésről van szó, ám tartva az esetlegesen ellene induló perektől, most kitért a polgármesteri kérés elől.

A város első embere ezért közölte, az ülést jövő pénteken reggel 7 órától folytatja a testület, Havránek Ferencnek addig van ideje arra, hogy a neveket előterjessze.

B. K. A.–Sz. A. K.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havránek etikai javaslata

Nem találta megfelelőnek a vásárhelyi önkormányzat négy bizottsága Havránek Ferenc képviselő… Tovább olvasom