Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Lázár elővette a nagyítót

Nagyítóval nézte át a vásárhelyi polgármester a szemétszállító cég működésével és a tarifaemeléssel kapcsolatos előterjesztést, és több kérdése is volt. Végül azt javasolta, hogy írásban elküldött megjegyzéseire hasonló formában válaszoljon a kft. A szemétdíj emelését a testület a szerdai rendkívüli ülésre halasztotta.
Szelektív hulladékgyűjtő sziget. Sokak szerint ezek környékén a legszemetesebb a város. Fotó: Tésik Attila
Nem tárgyalta a helyi kommunális hulladékszállítás és ártalmatlanítási díj emelésével kapcsolatos napirendet csütörtöki ülésen a vásárhelyi közgyűlés. A testület foglalkozott azonban a díjemelés alapjául szolgáló költségelemzéssel, amely az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. tavalyi gazdálkodását mutatja be.

A napirend során több képviselő is tolmácsolta a szelektív hulladékgyűjtők körüli állapotokat szóvá tévő lakossági észrevételeket. Fekete Ferenc például elmondta, hogy a béketelepi boltja közelében lévő gyűjtőszigeten, a konténerek mellett felhalmozódó hulladékot bizony több alkalommal a bolt dolgozóival közösen takarította el. A városatya javasolta, hogy gyakrabban ürítsék – főleg a boltok környékén – a szelektív gyűjtőkonténereket. Reith Imre, a cég ügyvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a gyűjtés járatterv alapján halad, s ettől nem térnek el.

Lázár János polgármester érdeklődését az A. S. A. költségelemzésében szereplő számok keltették fel. Kíváncsi volt arra, miért kerül 11,5 millió forintba a cég könyvelése. Reith Imre elmondta, hogy az anyacég a könyvelést közösen végezteti, s ezen a renden csak a taggyűlés változtathat. Lázár János sokallja azt a két és fél milliót is, amit a koncessziós társaság a könyvvizsgálói munkáért kifizet. A biztonsági szolgálatnak kifizetett ötmillió forintra is rákérdezett. Reith Imre elmondta, az a telep őrzés-védelmére kifizetett összeg.

Lázár János hangsúlyozta: a város számára többféle ideális megoldás is létezik. Vagy a lakosság fizessen kevesebbet a szemétszállításért, vagy a város kapjon nagyobb osztalékot a cégtől. A politikus arra is rákérdezett, mi okozta két esztendő alatt az A. S. A. alapköltségeinek 25 százalékos emelkedését. Kiderült, hogy a szolgáltató dolgozóinak létszáma ebben az időszakban jelentősen emelkedett.

A polgármester azt mondta, azért kíváncsi arra, mi is van a számok mögött, mert a testület az A. S. A. elfogadott költségvetési tételei alapján köteles meghatározni a szolgáltatás árát. Hangsúlyozta ugyanakkor, véleménye szerint nem működik rosszul a cég, sőt a megfizethető kategóriában van az általa végzett szolgáltatás.

Végül megígérte, hogy kérdéseit írásban küldi el az A. S. A-nak, s a napirend tárgyalását a december 13-i rendkívüli közgyűlésen folytatják. Hozzátette: a város a szolgáltató által javasolt 9,3 százalékos helyett csak a 7 százalékos díjemelést támogatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taxizás ünnepi tarifával

Másfélszer többet fizethet egy fuvarért, aki karácsonykor és szilveszterkor ül taxiba Vásárhelyen.… Tovább olvasom