Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Lázár ismét a minisztert faggatta kórházügyben

Azonnali kérdést intézett Molnár Lajos egészségügyi miniszterhez Lázár János vásárhelyi országgyűlési képviselő tegnap a parlamentben. Mint kiderült, a város ügyvédei kérték, de nem kapták meg a minisztériumban a vásárhelyi kórházat érintő határozatot. A miniszter azt mondta, az ágyszámok csökkentéséről szóló döntést meg lehet támadni, és akkor minden kérdésre válaszolnak. Hozzátette: „önök riogatják a betegeket".
„Milyen szakmai érvek alapján csökkentette a minisztérium a vásárhelyi kórház jelenlegi 315 aktív ágyát 200-zal? Mi az oka annak, hogy az országos 29 százalékos átlaggal szemben a vásárhelyi kórházban az aktív ágyak 63 százaléka szűnik meg? Hogyan érvényesül az az alkotmányos alapelv, miszerint mindenkinek a legmagasabb szintű ellátásra van lehetősége és joga? Milyen érvek alapján hozta meg határozatát; milyen szempontok alapján döntötte el, hogy a vásárhelyi betegeknek öt város hat intézményébe kell majd száguldozniuk vagy bandukolniuk annak érdekében, hogy meggyógyuljanak?" – sorolta Molnár Lajoshoz címzett kérdéseit a parlamentben, az azonnali kérdések órájában tegnap Lázár János vásárhelyi polgármester, országgyűlési képviselő. Arra is kíváncsi volt, miért a szegedi városi kórházba viszik az infarktusos beteget, miért nem a vásárhelyibe, s hogyan fordulhat elő, hogy a mindszentieket Szentesre utalják sebészetre és belgyógyászatra, míg intenzívre és anaszteziológiára Vásárhelyre. Lázár arra kérte a minisztert, mondja el, s dokumentálja azokat a szempontokat, amelyek a döntéseit meghatározták.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter válaszában elmondta: akár meg is értené Lázár indulatait, „ha azokat az ő vezetésével és uszításával nem Európában elfogadhatatlan hangvételű kórháztüntetéssel vezették volna le". Hangsúlyozta, hogy a Lázár által feltett kérdéseket a Regionális Egészségügyi Tanácsban mód lett volna megvitatni.

– Nem felbőszített, hanem jól felkészült szakértők álltak készen, hogy a RET segítségére álljanak. A közigazgatási határozatban indokoltam döntésemet – mondta válaszában Molnár Lajos, ám az indokokat nem részletezte. Az ellátásról szólva kifejtette: az a fontos, hogy nagyon jó helyen lássák el a betegeket, s Vásárhely körzetében négy erre megfelelő nagyon jól felszerelt kórház van. A miniszteri döntést nem a szükséglet, hanem a helyi igény, tradíció indokolta – hangsúlyozta.

Lázár János viszontválaszában sajnálta, hogy a miniszterből a sértődöttség, és nem a szakmai hozzáértés beszélt. Hangsúlyozta, a város meghatalmazott ügyvédjei az Egészségügyi Minisztériumban szerették volna elkérni azt az aktát, melyben meghozták a vásárhelyi kórházat érintő határozatot, ám három órán át senki sem találta azt, sem az ügyintézőt. Majd az akta ugyan előkerült, ám az a jogszabályon kívül, semmiféle indoklást, hatástanulmányt nem tartalmazott. Lázár János nyomatékkal kérte Molnár Lajost, hogy tegye félre sértődöttségét, segítsen a vásárhelyieknek.

– A kikézbesített közigazgatás határozat ellen nem meghatalmazott ügyvédeket kell a minisztériumba küldeni, hanem azt meg lehet támadni, s ha ezt megteszik, minden kérdésükre választ kapnak – riposztozott erre a miniszter. – Önök riogatják a betegeket – mondta Molnár Lajos. – Pedig nekik inkább mindennél jobb esélyt kell helyben és a súlyponti kórházakban biztosítani a gyógyulásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegediek szeretik a vásárhelyi éttermeket

Közkedveltek a szegediek körében a hódmezővásárhelyi éttermek, ahol kedvezőbb árakkal és nagyobb… Tovább olvasom