Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Lázár János már a leendő nemzeti kormánytól kér

Fejeződjön be 2007 őszéig a negyvenhetes négysávúsítása, létesüljenek új munkahelyek, és rehabilitálják az elsorvasztott lövészdandárt – többek között ezeket kéri a leendő nemzeti kormánytól Lázár János vásárhelyi polgármester.
Fejeződjön be 2007 őszéig a negyvenhetes négysávúsítása, létesüljenek új munkahelyek, és rehabilitálják az elsorvasztott lövészdandárt – többek között ezeket kéri a leendő nemzeti kormánytól Lázár János vásárhelyi polgármester. A programot vasárnap adta át Orbán Viktornak. A fideszesek hétvégi beszédeire reagálva az MSZP-s Bacsa Pál azt mondta: nem igaz, hogy a kormány büntette a várost, Lázárnak csak a kaposvári és a debreceni fideszes polgármesterről kellene példát vennie.

Tíz pontból álló városi programot adott át Orbán Viktornak, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnökének Lázár János, Vásárhely polgármestere, országgyűlési képviselője vasárnap. A program szerint Hódmezővásárhely szövetséget szeretne kötni Magyarország új, nemzeti kormányával. Ennek megkötéséhez bizalomra van szükség, ehhez pedig az kell, hogy részesei lehessenek a város polgárai a cselekvő nemzet programjának. Támogatást vár a város a helyi vállalkozásoknak, s olyan speciális figyelmet, mely az Alföld egyik meghatározó térségében állami kedvezményekkel és támogatásokkal új munkahelyek százait és ezreit eredményezheti. A Hódiköt, a Mary cipőgyár bezárásának, illetve a Bercsényi laktanya átszervezésének és a Hód-Mezőgazda Rt. privatizálásának a vásárhelyi családok látták kárát: több mint ötezren dolgozni szeretnének a városban és környékén, de nincs hol – indokolta a kérést Lázár János.

A város első embere azt is kérte, hogy Hódmezővásárhely mint az ország legnagyobb kiterjedésű agrárvárosa legyen a Dél-Alföld mezőgazdasági és vidékfejlesztési, stratégiai, szervezési, irányítási és hatósági központja, ezért a központi és regionális irányítási szervezetek egy részét helyezzék ide. Kérte, hogy a vidék érdekeit képviselő új kormány haladéktalanul kezdje meg a 47-es út négysávúsítását, s azt legkésőbb 2007 őszéig fejezze be. Azt is kérte, hogy a 47-es főút városi szakasza kerülje el a várost, azaz ne tehermentesítő út valósuljon meg, hanem egy biztonságot, egészséget és gazdasági fejlődést eredményező „nagy elkerülő út". Lázár ötödik kérése az, hogy az új kormány foglalkozzon a megye északi részének közlekedési infrastruktúrájával, így a Szentes–Vásárhely vasútvonallal, a hozzájuk kapcsolódó vasútállomásokkal, valamint az M9-es autópálya nyomvonalával és egy új Tisza-híd létesítésével.

Bacsa: négymilliárdot adott ez a kormány

Természetesen a kormány nem büntette Hódmezővásárhelyt ebben a ciklusban – mondta lapunknak Bacsa Pál, az MSZP helyi elnöke és országgyűlési képviselőjelöltje reagálva Orbán Viktor hétvégi beszédére és Lázár Jánosnak arra a kijelentésére, mely szerint a kormány nemcsak büntette, de a lábát is beletörölte a városba. Bacsa szerint annak ellenére, hogy a város jobboldali vezetője minden alkalmat megragadott a kormány gyalázására, több mint négymilliárd forint támogatás érkezett ide, azaz Mártély, Mindszent, Székkutas térségébe, e pénz több mint kétharmada Vásárhelyt gyarapította, nyertes pályázatok formájában. Tehát – tette hozzá Bacsa Pál – Hódmezővásárhely a város vezetőinek összeférhetetlensége ellenére sem került hátrányba. Azonban ha a Fidesz vezette Debrecen vagy Kaposvár példáját, az együttműködést követte volna Lázár, lehet, hogy sokkal többet el tudott volna érni.

Szintén igény, hogy a kormányzat segítsen a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Karának abban, hogy a régió biotechnológiai, bioenergia-hasznosítási és agrárkutatási központja és a térség hajtóereje legyen. Lázár János arra kérte a leendő nemzeti kormányt, hogy támogassa a vásárhelyi egészségügy, különösen a kórház fejlesztését, segítse egy új járóbeteg-ellátó intézet megépítését, a kórház épületeinek felújítását és a kakasszéki gyógy- és rehabilitációs intézet bővítését. Lázár János hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormány perben és haragban áll a város polgáraival, hiszen 400 millió forinttal adós maradt a 2003. augusztus 20-án felavatott fedett uszoda építése kapcsán.

Ezért kéri, hogy az új kormány kövesse meg és kárpótolja a várost: a második Széchenyi-tervben kapjon Vásárhely támogatást az új sportuszoda mellett épülő fedett élményfürdő létesítéséhez. Kéri, hogy a „méltatlanul és minden szakmai alapot nélkülöző módon térdre kényszerített" és leépített Bercsényi Miklós Lövészdandárt és az ottani, hazájukat szolgáló honvédeket teljesítményükhöz méltó módon rehabilitálja a magyar katonai vezetés, állítsák le a laktanya „indokolatlan elsorvasztását". Végül azt kérte, hogy segítse az új nemzeti és vidék érdekeit képviselő kormányzat, hogy Szeged Hódmezővásárhellyel összefogva a dél-alföldi régió gazdasági, tudományos és kulturális centruma lehessen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefogytak a pocakosok

A pocakos rendőrök kora lejárt. Egyre kevesebb egyenruhás küzd túlsúllyal, s ez nem véletlen, hiszen… Tovább olvasom