Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Lázár János: Minden rendszerben vannak csalók

Hódmezővásárhely - A következő 10 évben nőni fog az etnikai konfliktusok száma - nyilatkozta a delmagyar.hu-nak Lázár János. A polgármester a város ügyeit illetően többek között elmondta: szeptembertől minden hetedikes lány ingyen fogja kapni a méhnyakrák elleni oltást Hódmezővásárhelyen. Interjú Rákosiról, a hatalomról, a bűnözésről és a szélsőjobbról.
Gyurcsányferi: Ön szerint lehetséges lenne-e egy Fidesz-SZDSZ kormány létrejötte 2010-ben vagy előtte? Egy új Fidesz-kormányban vállalna-e tisztséget? Tárgyalnak-e erről?

Lázár János: Szerintem az országban akkora baj van, hogy mindenkire szükség van. A széleskorű összefogásban mindenkinek helye van. Találgatásokba nem bocsátkoznék. Komoly válság van ma Magyarországon, és nem vagyunk olyan gazdagok, hogy bárkit kihagyjunk a megoldásból. De ez találgatás. Szerintem nem lehetséges a koalíció, de a parlamenti pártok közt más típusú összefogás kell.
A kormányban történő szerepvállalásról: Hódmezővásárhelyen tervezem a közeli jövőmet, a mandátumom 2010-ig szól, aztán a választók eldöntik. De én Vásárhelyben gondolkodom.

egy aggódó állampolgár: Mit terveznek a parlamenti politikusok,az elviselhetetlenségig fokozódott cigány bűnözéssel szemben?Meddig tűri még a rendőrség,ezt a tarthatatlan állapotot?Ha nem lenne ez a súlyos probléma, önöknek nem kellene rettegniük a Magyar Gárda egyre növekvő népszerűségétől.

Kluboldal

Regisztráljon, és töltsön fel annyi videót vagy fotót, amennyit akar! A hódmezővásárhelyi kluboldal címe: www.hodmezovasarhelyklub.delmagyar.hu

Lázár János:
Szerintem nincs cigánybűnözés, csak bűnözés van. Ez pedig részben rendőrségi kérdés csak, társadalmi probléma is. A rendészeti bizottság elnökeként most járom végig megyéket, és látom, hogy ez csak a leegyszerűsítése a kérdésnek. A rendőrséget nyilván meg kell erősíteni, de ez csak a problémának egy töredék része. Oktatás, munkahely, szocializáció, integráció kérdése is mindez. Áltlában a rend fogalma nincs kellőképpen rendezve, a rendőrség tekintélye megcsappant, egzisztenciálisan kell a rendőrséget rendbe tenni. Tavaly 3 ezren hagyták el a pályát, ezügyben is lépni kell. Tartok tőle azonban, hogy az etnikai típusú konfliktusok száma nőni fog a következő 10 évben. Miskolcon az akciószázadot kétszer kell hetente kivezényelni etnikai konfliktusok miatt.

Lázár János válaszol a delmagyar.hu olvasóinak kérdéseire
Lázár János válaszol a delmagyar.hu olvasóinak kérdéseire.
Fotó: Segesvári Csaba

Erő kell a rendőrség mögé és társadalmi bázis, de ez, ahogy mondtam, össztársadalmi probléma. Hozzáteszem: ma egy kezdő rendőr 80 ezer forintot kap. Ennyiért mi várható el tőle?

Kertesz: A Fidesz részéről ön volt, aki elsőként határolódott el a náci és fajgyűlölő csoportoktól, és nem engedélyezte a Magyar Gárda nevű SA szervezet hódmezővásárhelyi vonulgatásait. A Jobbik vásárhelyi elnöke szerint ezt önnek vissza kell vonni! Visszavonja?

Lázár János: Nem vonom vissza. Az állam gyengülése nyomom követhető abban, hogy erősödnek a szélsőséges szervezetek. Franciaország nagyon jó példa: Sárközy rendet tett a rendőrségen, utána pedig a rendőrség élt a lehetőségeivel. Kevesebb pálya jut a szélsőségeknek, ha a rendőrség erős. A rend fentartása az állam kötelessége, és ezt nem lehet kiszervezni. Én annak vagyok a híve, hogy legyen erős a titkosszolgálat és rendőrség. Remélem, a bíróság nem húzza a Magyar Gárda ügyét, és szeptemberben mindez lezárul.

Héjja László: A vásárhelyi önkormányzat milyen megfontolásból nem támogatja a segélyért-munkát jelszavú kezdeményezést?

Lázár János: Vásárhelyi önkormányzat volt az, amelyik tavaly 800 segélyezettet hívtak be, és ajánlottak munkát a segély helyett. Mi nem beszélünk róla, mi cselekszünk. Ahhoz, hogy a segélyezés csökkenjen, a legalizált munkaviszony ösztönzése is kell. 1994-ben Horn Gyula kompromisszuma volt, hogy akik kiesnek a rendszerből, segélyt vagy rokkantnyugdíjt kaphatnak. Ez egy kormányzati megoldás volt. De most az kell, hogy a munkaadóknak megérje a foglalkoztatás. Van törvényes megoldás: 35-40 vásárhelyitől megvontuk a segélyt, mert nem vállalt munkát. Sokan egyébként a rokkantnyugdíj mellett feketén dolgoznak, így van biztosított jogviszonyuk. A kép tehát sokkal árnyaltabb ennél. Olyan rendszer pedig nincs, amelyben nincsenek csalók. Szerintem kb. 30 százalék nem jogosul a segélyre.

Lázár János a laptopja előtt
Lázár János a laptopja előtt. Fotó: Segesvári Csaba

makai polgár: Erkölcsileg elfogadható az Ön számára,hogy két helyről veszi fel a költségtérítést?

Lázár János: Egy helyről veszem fel. Minden hír ellenére Vásárhelytől nem kapok költségtérítést, csak fizetést. Az önkormányzattól kapok korlátlan gépkocsihasználatot, telefont és laptopot.

Boka: Bizonyosan hallott a szentesi középiskolás tanárok tüntetéséről. Ön szerint helyesen járt-e el a Megyei Önkormányzat, hogy szembe ment a tanárokkal, illetve iskolákkal. Ön mit tett volna?

Lázár János: Nem így döntöttem volna. Szerintem megegyezésre kell jutni. A fenntartó érdekeinek is érvényesülnie kell, ahogy az iskolák érdekeinek is. Szerintem hibák sorozatát követte el a megyei önkormányzat. A vásárhelyi Klauzál iskola a jó példa. A tantestület fele az egyik jelöltet akarta, a fele a másikat. Az önkormányzat döntött, az egyikük igazgató lett, a másik helyettes. Ha a fenntartó veszi a fáradságot, hogy beszélgessen, meggyőzze a pedagógusokat, nagyon jó kompromisszum köthető.

sunyi sanyi: Érthető, Önnek kényelmes, hogy a helyi baloldal ennyire
használhatatlan, alkalmatlan. A városnak az viszont rossz. Ha lesz egy kis szabadideje, nem szervezne egy új szoci alapszervezetet?

Lázár János: De, szívesen. De csak vállalkozói alapon - szívesen adok tanácsokat az MSZP-nek, hogyan kell politizálni.:)

Vörös Viktor: Ön szerint megfelelőek a hódmezővásárhelyi strand belépő árai? A környékbeli fürdők tele vannak hódmezővásárhelyi polgárokkal. Az 1000ft-os belépő irreálisan magas, mivel nincs szolgáltatás, a parkolóért is fizetni kell és a kiszolgálóegységek - gondolok itt a büfére - is kritikán aluliak.

Lázár János: Most néztem át a megyei árakat, és Vásárhely volt a legolcsóbb. Ezen kívül komoly fejlesztéseket tervezünk. Ilyen árak mellett a strand 100 milliós veszteséget termel évente. Lesznek változások a strand, de ez most sportlétesítmény, nem élményfürdő. Egyébként az általunk megnézett fürdők mindegyike veszteséges.

Lázár János: Szívesen adok tanácsokat az MSZP-nek, hogyan kell politizálni.
Lázár János: Szívesen adok tanácsokat az MSZP-nek, hogyan kell politizálni.
Fotó: Segesvári Csaba

Csavok: Meg sem kérdezem, hogy járt-e mostanában a strandon mivel a hírek eljutnak hozzám is(összetört dísztéglák), de a koszos medencék,a kihalt strand elég jól beszél. Sajnos a rendes takarítás hiánya a csempézett medencékben jobban látszik, mint a régi betonfalúban. A délután 4-től is 790 Ft-os belépőjegy, a drága parkoló és a minimális szolgáltatás megmutatkozik a látogatottságon. Mit akar tenni a javulás érdekében ??

Lázár János: Jártam a strandon, kibéreltem az emeletet. Mint ahogy hat éve minden júniusban, most is meghívtam a barátaimat és munkatársaimat, akik minden szándékom ellenére túl keveset ittak és túl keveset ettek, nagyon visszafogottak voltak. Kettő órakor, mint házigazda, már én is otthon aludtam. Addig semmi izgalmas nem történt. Hogy utána mi történt, arról fogalmam sincs, de ha tud valami jó pletykát, mesélje el, meghívom egy kávéra. Jóízűt nevettem azon, hogy ez a kisfiam szülinapi bulija lett volna, hiszen, ha már Rákosi, akkor illik tudni, hogy a kisfiam májusban született, nem júniusban. De a barátaimat, szövetségeseimet minden júniusban meg szoktam hívni, jövőre is meg fogom. A strandról: holnap reggel én viszem a fiamat úszótanfolyamra, meg fogom nézni, mi a helyzet.

Extanár: Miért kell a Kossuth SZKi telephelyét kiüríteni és egy másik épületben a nulláról kezdeni az informatikai rendszer kiépítését!? Ez nem költséghatékony! Ráadásul ennek a sulinak nem voltak beiskolázási problémái, mint a "nyerő" Eötvösnek! Lehet, hiba volt KZS tanári karától, hogy anno nem vették fel a Rapcsák nevet?

Lázár János: Ez hülyeség. Az átalakítás nyertese a gépészet és az informatika. A TISZK-en belül város ezt jelölte meg fejlesztési célként. A gépészet és az informatika nem az Eötvösben van. A TISZK-et a törvény kötelezővé teszi, az épület nem szűnik meg iskolaként működni, szeptembertől több diák lesz ott. A következő 10 évben csökkeni fog a szakközépbe járó diákok száma, tehát azt el kell dönteni, hogy mi lesz a fejlesztés centruma. Két telket, a Kossuth mögötti és melletti telket meghirdettük értékesítére, senki nem jelentkezett. Szembe, a Somogyi Béla utca végén épül majd az OBI. De nem a Kossuth helyén. Ami viszont most biztos, 10 év múlva nem kell ennyi iskolaépület.

Bagdi Andrea: Szeretném megkérdezni önt, mint az egészség megóvásáért kardoskodó családapát, hogy nem szeretné-e követni más önkormányzatok példáját, ahol a 9-12 év közötti kislányokat ingyenesen oltatták be méhnyakrák elleni oltóanyaggal. Ilyen városok : Siófok, Szeghalom.

Lázár János: De igen. Minden hetedikes kislány ingyen meg fogja kapni, szeptembertől minden évben. Egy ilyen oltás kb. 70 ezer forintba kerül.

Lázár János: ha tud valami jó pletykát, mesélje el, meghívom egy kávéra
Lázár János: ha tud valami jó pletykát, mesélje el,
meghívom egy kávéra. Fotó: Segesvári Csaba

Csavok: Megoldható lenne-e Ön szerint, hogy emberi hangon szóljon a közgyűlésen azokhoz, akiknek a véleménye esetleg nem egyezik meg az önével?

Lázár János: De. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.

Vásárhelyi Polgár: Az Emlékpont gyönyörű, de a háta mögötti rész, ahol a közmunkások telepe van, az szörnyű. Nem lehetne átköltöztetni azt a telepet valahova máshova? Nem csak szörnyű látvány, hanem nagyon hangosak is, nem lehet pihenni az ott lakóknak, mert már korán reggel kiabálnak, indítják a gépeket, stb.

Lázár János: De. Már költözik a telep. Az Emlékpont mögött pedig több emlékmű lesz.

spori: Miért egy NBI A csoport utolsó helyén végzett kosárlabdacsapatnak kellett elsődlegesen nemzetközi szintű csarnokot építtetni a város közepén (most ne a sporttagozatról beszéljünk), mint egy, az NBI 6. helyezett kézilabdacsapatnak EHF szintű csarnokot. A kézis lányoknak hamarabb van esélyük nemzetközi porondra kilépni, mint kosarasainknak, lásd tavalyi évben a magyar bajnok kosárlabda csapat sem ment nemzetközi porondra.

Lázár János: Elsősorban a szakközépiskolásoknak építjük a sportcsarnkot, másodsorban mindenkinek. A női kézilabda kapta a legmagasabb önkormányzati támogatást tavaly, több mint 20 millió forintot.

Vásárhelyi Polgár: A Kaszap utca előtt miért kellett azt a sok gyönyörű fát kivágni? Legalább adtak egy kis árnyékot, friss levegőt.

Lázár János: Önnek igaza van, én is sajnálom a fákat. Úvezetéket fektet egy közműszolgáltató, és emiatt vágta ki, de újra fogja telepíteni őket.

Lázár János: Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.
Lázár János: Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.
Fotó: Segesvári Csaba

Tribuszerné: Amikor a középiskolában ötösnél rosszabb jegyet mert Önnek adni egy tanár, akkor Ön őrjöngött, hisztizett, ceruzáit tördelte. Most hogyan fogadja a kritikákat? Alant - nemcsak az én tollamból - olvashat pár, nem éppen rózsaszínű véleményt. nem véletlenül álneveken, hiszen az istenadta nép, mint egykor Rákositól, tart Öntől. Ha a Bethlent, mint az Ön méltán nagyhírű alma máterét vonták volna össze mondjuk a "hatkettővel", akkor Ön gyújtott volna-e mécsest? (Nem piszkálódásként, de megjegyzem, hogy a mécsesgyújtás nem azonos a jobboldal által a tegnap esti megmozdulásra használt "gyújtogatás" kifejezéssel. Vagy mindenszentekkor is ezt tesszük a temetőkben? Szintén középiskolás korából: már akkor miniszterelnöki terveket dédelgetett.... Hogyan áll jelenleg a fideszes ranglétrán? Mennyi jelenleg a város adósságállománya? Van még a kötvényes pénzből (quasi hitelből), mint tartalékból? Mennyi ment el a városi pénzekből fidesz-célokra.

Lázár János: Számos tantárgyból fel sem merült az ötös lehetősége. Történelemből viszont már harmadikban teljesítettem a negyedik évet is. A kritikákat egyre jobban fogamdom. Igen, természetesen gyújtottam volna mécsest. Ha gépészet és informatika most megszűnne a városban, tegnap este én is gyújtottamvolna mécsest. De nem így lesz. A kérdezőnek tudnia kellene, hogy aki miniszterelnöki terveket dédelget, abból sosem lesz az. A fideszes ranglétráról pedig kérdezze meg Orbán Viktort, megadom az e-mailcímét. Egyébként mint a mai interjú mutatja, válaszolok minden kérdésre, nem szokásom a megfutamodás. Ugyanakkor tisztességesenk tartom, ha valaki vállalja a nevét. Én hiszek az igazamban, ezért én mindig névvel és arccal vállalom a véleményem.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. Kiss Attila 2008. szeptember 03. 22:55
  „Ez az ember(?) nem ismer se istent se senkit. Gusztustalanul gázol át mindenkin aki nem úgy táncol ahogy ő fütyül. Még akkor is, ha ebből semmi előnye nem származik, egyszerűen csak mert megteheti.
  Vagy lehet ez a hobbija...
  De... mindegy. Rettenet amit művel, de ez a sok gonoszság egyszer visszaüt és nem a karrierjébe.”
 • 67. Csavok 2008. július 07. 12:28
  „Kedves Kis Árpád !

  Bizony az a KZs nem a mai Kzs volt sem felszerelltségében, sem az oktatás szinvonalában. Én is a Déri-ben végeztem Szegeden, mert az akkori KZs(70-es évek eleje) nagyon gyenge suli volt és rossz volt a híre is.
  Ez az utóbbi 20 évben nagyon jó irányban változott és egyenrangúvá vált a szegedi iskolával. Nyílvánvalóan ebben rengeteg munka van, sok pályázatot adtak be és nyertek meg, rengeteg energiát fektettek az iskola fejlesztésébe.
  Köszönet ezért azoknak akiket illet !!”
 • 66. Kiss Árpád 2008. július 07. 09:27
  „Amikor a szabadság térről a kaszap utcára költözött a Kossuth Zsusa iskola hányan gyújtottatok gyertyát?”
 • 65. hangzhou 2008. július 03. 16:50
  „"Én hiszek az igazamban, ezért én mindig névvel és arccal vállalom a véleményem. "

  Lásd a "Kertvárosi Polgári Kör" aláírású szórólapok, ugye.”
 • 64. Pampallini 2008. július 03. 11:09
  „"Épülő dolgok? Amit használni is tud egy átlagfizetésű vásárhelyi?"
  Hát hogyne! Ott van pl. a "terror háza". Ha végképp tele a hócipőd elmész és úgy jöhetsz ki, hogy azért inkább Lázár János meg a Fidesz, mint a "komcsik".
  Érted ugye? :-)”
 • 63. labancz 2008. július 03. 09:11
  „dr.kurucz ferenc:
  "Hódmezővásárhely a megye legdinamikusabb fejlődő városa"

  Igen?
  - Hitelből épülő dolgok. ezt bármikor bármelyik pm és önkori megteheti.
  - Új munkahelyek? ( Nem kamu számok kellenek)
  - Épülő dolgok? Amit használni is tud egy átlagfizetésű vásárhelyi?
  - Jövőkép?
  - Megszűnő vásárhelyr ejellemző dolgok. Oktatási intézmények, stb, amitől Vásárhely lesz Vásárhely.
  Nem kirakat dolgokra van szükség, ami tmegmutatunk a VIP látogatóknak évente 3x.
  Ez sajnos egy lufi, a gumi meg vékonyodik..”
 • 62. kisváros 2008. július 03. 01:41
  „Hát tényleg nagyon fejlődik a falu... esetleg visszafelé!!”
 • 61. falusi 2008. július 02. 23:09
  „Kérlek benneteket a pénz miatt ne bántsátok bizonyosan ő is jótékonykodik a polgármesteri 545000 Ft.-os fizetésével, mint a MINISZTERELNÜK a minimum kétszer annyival.
  EMLÉKEZTETŐ:
  A fidesz veszett módon ellenezte az ingatlan adót, erre mi történik azokban a városokban ahol narancsos a polgármester már be is vezették. Narancsok FIZESSETEK kinek-kinek akarata szerint sok sikert a további intézkedéseikhez. Szavazz a fideszre (vigyél magaddal még egy embert, meg ilyenek), de te fizeted az ÁRÁT!
  Lázár úr mint a honvédelmi bizottság elnöke szerintetek ért ehhez a témához, sajnálatra méltó a fidesz ha csak őt tudta delegálni. Így akár én is lehetek igazságügyi miniszter, pedig gépész vagyok. Sok hasonló szép élményt kívánok a Lázár úr szavazóinak. Gondolkodjatok légyszi vagy fizessetek többet egy vizitdíjnál a fideszeseknek. HAJRÁ MAGYARORSZÁG!!!!!!!!!!!!”
 • 60. dr.kurucz ferenc 2008. július 02. 22:59
  „Tisztelt Hölgyek Urak !

  Egy dologról senki nem tett emlitést.Hódmezővásárhely a megye legdinamikusabb fejlődő városa.Vannak példák-Debrecen,Kaposvár stb.-ahol egy karizmatikus polgármester függetlenül a kormányoktól valóban vezeti és a fejlődés útján viszi előre a városát.Ezeket az embereket becsüljük meg,segítsük és ne bántsuk.Lázár János ilyen ember.”
 • 59. timarz 2008. július 02. 22:25
  „Az átlagember, ha munkába járásra használja a gépkocsiját, pedig kap 9 Ft-ot kilométerenként!!!! Ossza be!!!!”
 • 58. timarz 2008. július 02. 22:23
  „A parlamenti ülésszakra a vásárhelyi önkormányzat gépkocsijával megyek, ami ugyi korlátlan használat és a parlamenttel pedig költségtérítést fizettetek. Ez teljesen rendben ugye??”
 • 57. megjegyzem 2008. július 02. 22:05
  „Mindegy,hogy minek nevezzük,költségtérítés,v. fizetés.Az ő bukszájában landol.”
 • 56. timarz 2008. július 02. 22:00
  „makai polgár: Erkölcsileg elfogadható az Ön számára,hogy két helyről veszi fel a költségtérítést?

  Lázár János: Egy helyről veszem fel. Minden hír ellenére Vásárhelytől nem kapok költségtérítést, csak fizetést. Az önkormányzattól kapok korlátlan gépkocsihasználatot, telefont és laptopot.

  AZ ÖNKORMÁNYZATI JUTTATÁSOK NEM SZÁMÍTANAK KÖLTSÉGTÉRITÉSNEK???????? Na ne máááár!!!!??? Ezt a porhintést!!! Miből jött össze akkor a 18 milla?”
 • 55. horgy 2008. július 02. 20:47
  „"Lázár János: Minden rendszerben vannak csalók" - magára gondolhatott azzal a sunyi mosollyal.”
 • 54. brutusz 2008. július 02. 20:00
  „A legnagyobbak a parlamenti képviselők.”
 • 53. Csavok 2008. július 02. 18:49
  „A névvállalással kapcsolatban: Vásárhelyen volt egy kiváló belgyógyász, a kórházban dolgozott(Ő dugta le nekem is a csövet a gyomromba) de sajnos vállalta meggyőződését és ki is állt mellette. Vásárhelyről el kellett neki menni, de Makón se maradhatott,sőt még Szolnokon sem. Így aztán egy híres dunántúli gyógyfürdővárosban dolgozik, nyugati betegeket gyógyít és sajnos nem minket.
  Egy másik orvost(reumatológus) Szentesen felvették, de valaki szólt valakinek és csodák-csodája visszavonták a megbízást.
  Ennyit a névvállalásról”
 • 52. fridi 2008. július 02. 18:46
  „Lázár János: Minden rendszerben vannak csalók--na legalább önkritikája van”
 • 51. Pampallini 2008. július 02. 18:00
  „"Én hiszek az igazamban, ezért én mindig névvel és arccal vállalom a véleményem. "
  Medveanyám! Ezt a képmutatást! Polgármesterként, politikusként még szép, hogy így tesz. Az viszont nagyon ciki, ha ezt értéknek gondolja. Hisz esetében ez még a minimumnál is kevesebb.”
 • 50. falusi 2008. július 02. 16:31
  „Örülök, hogy felismerte az etnikai konfliktusok számának növekedését.
  Nosz ne habozzon oldja meg, hiszen Ön a vezetőnk, vagy nem?”
 • 49. orbit 2008. július 02. 16:26
  „S. Móni!
  Költözz vissza és örülj meg legyél büszke...
  Wazze!”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már otthon gyógyul a 10 éves vásárhelyi kisfiú

Hódmezővásárhely - Már otthon, Vásárhelyen van az a 10 éves fiú, aki abban az autóban utazott, ami… Tovább olvasom