Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Lázár: Kultúra is kell a sült kolbász mellé

Majdnem három órán keresztül vitáztak a vásárhelyi közgyűlés tagjai a város jövő évi költségvetési koncepciójáról. Az ellenzéki képviselők az Emlékpontra szánt közel 600 millió forintot kifogásolták, szerintük ugyanis az életkörülmények javítására kellene inkább költeni ezt a pénzt. Lázár János polgármester szerint viszont az életkörülmények közé nemcsak a sült kolbászt, hanem a kultúrát is sorolhatjuk.
Épül a sok vitát kiváltó Emlékpont. Fotó: Tésik Attila
Még csupán a költségvetési koncepcióról, azaz elsősorban irányelvekről volt szó tegnap a vásárhelyi közgyűlésben, a képviselők mégis hosszú órákon keresztül vitáztak az előterjesztésről. Szeli Ferenc szocialista képviselő tette először szóvá, hogy az ellenzék által helyi Terror Házának nevezett Emlékpontra közel 600 milliót szán a város jövőre, míg intézményei felújítására csak akkor van mód, ha azok életveszélyes állapotba kerülnek. Hernádi Gyula, a baloldali frakció vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet: ebből az összegből inkább a vásárhelyiek életkörülményein kellene javítani, például száz szociális bérlakást vásárolhatna az önkormányzat. Szóvá tette, hogy a rendelőintézet sorsa, azaz a két új ingatlan megépítése egyáltalán nem szerepel a koncepcióban.

Lázár János polgármester válaszában elismerte: a rendelő sorsa valóban kimaradt az anyagból, de legalább olyan fontos, mint az Emlékpont. Említette az üggyel kapcsolatos háttértárgyalásokat, s azt ígérte, a költségvetésben már benne lesz a beruházás. Hozzátette ugyanakkor, hogy az életkörülmények címszó alá nem csupán a zsemle és a sült kolbász, hanem az útépítés és a kultúra is tartozik. Ez utóbbinak része az Emlékpont, amely a 21 milliárdos költségvetésnek csupán 1-2 százalékát teszi ki, az útépítés pedig a városban most zajló legfontosabb beruházás – nettó kétmilliárd forint értékben.

A százalékok kapcsán aztán valóságos számháború kezdődött, az ellenzéki képviselők szerint ugyanis nem a 21 milliárdot kell alapul venni, hiszen annak egy része csupán „átfolyik" a költségvetésen – de ha azzal számolnak, akkor is többre jön ki 1-2 százaléknál az Emlékpont tervezett költsége. Lázár János szerint viszont mivel az adósságot is főösszeghez viszonyítják, így a beruházás költségét is ahhoz kell. A hosszúra nyúlt adok-kapok végén a közgyűlési többség elfogadta a koncepciót, míg az ellenzéki képviselők tartózkodtak vagy nemmel szavaztak.

A képviselők ezután arról is döntöttek, hogy jövőre nem emelkedik a szemétszállítási díj, a helyi tömegközlekedés tarifái pedig csupán 2 százalékkal lesznek magasabbak. A képviselők ma reggel tovább folytatják a munkát, hiszen reggel 8 órakor közmeghallgatás kezdődik a városháza dísztermében. Nemcsak személyesen, de telefonon, az 530-117-es számon is várják az észrevételeket fél 8-tól.


Szeli poénja

Épp az ellenzék által sorolt észrevételekre válaszolt Lázár János polgármester a vásárhelyi közgyűlésen tegnap, amikor észrevette, hogy az érintett szocialista képviselők egymással beszélnek. Megkérte őket: figyeljenek arra, amit mond. Szeli Ferenc viszontválaszában közölte, pontosan úgy tud egyszerre két dologra figyelni, ahogy Lázár, aki nem sokkal azelőtt, Havránek Ferenc felszólalása közben a Magyar Nemzetet olvasta. A polgármester erre nevetve annyit mondott: „Ez jó volt." 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berényi Károly Pro Urbe-díjat kapott Vásárhelytől

Sokoldalú, de szerény emberként ismerik Vásárhelyen Berényi Károlyt, aki munkája mellett jelentős… Tovább olvasom