Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Lázár: Nemzeti konzultációt az új alkotmányról!

A jövő év legfontosabb feladatának tartja Lázár János, hogy megszülessen az új alkotmány, amelyet szerinte nemzeti konzultációnak kell megelőznie.
A Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek adott interjúban jelezte, nem támogatja, hogy Ópusztaszeren írják alá az új alaptörvényt. A politikus elismeri, hogy az elmúlt fél évben voltak stílusbeli, kommunikációs hiányosságok, de minden egyes eddig elfogadott törvénnyel egyetért. Közölte: már jövő szeptemberben hatályba léphetnek az új oktatási, egészségügyi, szociális, önkormányzati és közigazgatási rendszert megalapozó jogszabályok.

Lázár János az interjúban a jövő év legfontosabb feladatának nevezte, hogy megszülessen az új alkotmány. Mint mondta, a cél, hogy április végére legyen új alaptörvénye az országnak. Arra a felvetésre, hogy a KDNP-elnök Semjén Zsolt és a fideszes Magyar Anna kezdeményezése szerint Ópusztaszeren írnák alá azt, kijelentette: "én biztosan nem megyek Ópusztaszerre aláírni, mert ott a szocialista rendszerben ünnepelték az új alkotmányt".

Szerinte az új alaptörvényről nemzeti konzultációt kell tartani. Frakcióvezetőként szeretné elérni: az ellenzéki pártok térjenek vissza az alkotmányozásba, ezért ezzel a felhívással meg is keresi őket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmány-előkészítő bizottság parlament elé terjesztett dokumentuma egyelőre egy koncepció irányokkal, problémafelvetéssel, de "semmi nincs kőbe vésve". Nincsenek végleges politikai döntések sem a köztársasági elnök közvetlen vagy közvetett választásáról, sem az egy- vagy kétkamarás parlamenti rendszerről, illetve az alkotmány módosításának új szabályairól sem – mutatott rá, hozzátéve: az új alkotmány adja meg majd mindennek a keretét. "Egy ország megújításának alapja az új alkotmány" - fogalmazott.

Mint mondta, az alaptörvény elfogadása után, ahhoz kapcsolódva születhetnek meg, és jövő szeptemberben, de legkésőbb 2012. január 1-jével életbe is léphetnek az új oktatási, egészségügyi, szociális, önkormányzati és közigazgatási rendszert megalapozó jogszabályok. Ezek koncepcióit a kormány január-februárban tárgyalja meg. A Fidesznek február elején lesz kihelyezett frakcióülése Siófokon, és ott tekintik át ezeket. Egyelőre műhelymunka folyik - jegyezte meg.

A nagy rendszerek megújításával kapcsolatban azt mondta: az "erősen" befolyásolja majd a parlamenti törvényhozási tempót jövőre, amit ő személy szerint szeretne növelni.

Arra a kérdésre, hogy 2011-től kéthetente hoz-e majd döntéseket a Ház, Lázár János azt válaszolta: a házelnöknek vannak erre vonatkozó elképzelései, és a frakció maximálisan támogatja Kövér Lászlót abban, hogy az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján vizsgálják felül az Országgyűlés munkáját. "A választási kampányban megígértük, hogy az ellenzéki jogosítványok minden héten érvényesülnek, ehhez szeretnénk magunkat tartani. Azt a jogot, hogy az ellenzék számon kérjen, kritizáljon, inkább erősíteni kell" - hangsúlyozta, hozzáfűzve, a parlamenti munka racionalizálható, újragondolható.

Az általa elrendelt bennülési renddel kapcsolatban úgy fogalmazott: "van, ami nem sikerült tökéletesen". Megjegyezte, hogy ennek ellenére a szabály fennmarad. (Október 4-től él a Fidesz-frakcióban az a szabály, amely szerint a parlamenti viták alatt, egészen a plenáris ülés végéig mintegy 70 fideszes képviselőnek, az előterjesztőknek és az adott kabinethez tartozóknak kötelező a jelenlét az ülésteremben.)

Közölte, a hiányzás miatti bírságokból több millió forint gyűlt össze, amelyet karitatív célokra utaltak át. "Próbálok emberségesen közelíteni, de a parlament tekintélyét azzal is vissza kell adni, hogy itt kell lenniük a képviselőknek" - fűzte hozzá.

Az elmúlt fél évről szólva azt mondta: voltak stílusbeli, kommunikációs hiányosságok, ugyanakkor a stratégiával és minden egyes elfogadott törvénnyel teljes egészében egyetért. Szerinte nincs olyan kormánypárti képviselő, akinek a kabinet által követett stratégia "lelkiismereti problémát" okozna.

Az országot újjá kell szervezni, ebből az elvi célkitűzésből minden technikai lépés levezethető - mondta Lázár János, közölve: az elmúlt 20 év után történelmi tettet hajtott végre a Fidesz-kormány azzal, hogy a közteherviselésbe bevonta azokat, akiknél van pénz.

"Amit az elmúlt fél évben tettünk, nagyrészt az örökölt gazdasági helyzetnek a kezelése volt" - emelte ki a politikus, aki szerint egy válságban és az összeomlás felé gyorsvonati sebességgel haladó országot kaptak örökül az MSZP-től; ahhoz, hogy ezt a helyzetet kezelni tudják, vészforgatókönyvet léptettek életbe. Úgy fogalmazott: "amikor egy emberre rá akar dőlni egy épület, nem nagyon van ideje azzal foglalkozni, hogy az oszlop, amivel megtámasztja, le van festve vagy nincs". A stílus, a szépészeti kérdések az összeomlás határán nem nagyon számítanak - érzékeltette.

A kormányoldal másik hiányosságának Lázár János azt tartja, hogy az intézkedések kapcsán a társadalom időnként "csak kapkodta a fejét". Úgy vélekedett: a kormány és a frakció kommunikációjára lényegesen nagyobb figyelmet kell fordítani, hogy az emberek megértsék a lépéseket, "el kell magyarázni az embereknek, mi történik az országban". Erősebb, hatékonyabb, alaposabb kommunikációra van szükség - összegzett.

Megjegyezte: az oktatást, az egészségügyet, önkormányzatokat és a szociális szférát is csak jelentős kompromisszumokkal lehet majd átalakítani. Szerinte ezeket az átalakításokat a Gyurcsány-kormány egy felvilágosult abszolutizmus jegyében akarta megvalósítani, ők azonban nem akarnak e hibába esni.

Az MTI kérdésére Lázár János a médiatörvényről azt mondta, a gyakorlati életben dől majd el, hogyan működik az új szabályozás, amelytől átláthatóbb, tiszta viszonyokat remél. "Kizárt dolog, hogy legyen cenzúra, ez mese. (...) Egy okos politika sosem gondolkozik cenzúrában, mert az kitermeli az ellenkultúrát" - mondta.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. studyfy 2010. december 22. 22:04
  „Nemzeti Konzultáció = a települések többségében összehívnak fideszes gyűlést és jóváhagyatják a tervezetet.”
 • 20. tol 2010. december 22. 13:37
  „először is kell-e új alkotmány, másodszor pedig, ha kell, azt hozzáértő emberek gondosan munkálják. Ugye? Ezek után az elvileg sem hozzáértő népesség nyakába varrni a felelősséget ezzel az agyament - és tegyük hozzá: fellengzős - nemzeti konzultáció című dologgal... Súrolja a nemtörődöm cinizmus fogalmát...”
 • 19. CID 2010. december 21. 16:39
  „izé: piktorunk, szobafestőnk.”
 • 18. CID 2010. december 21. 16:38
  „5. hozzászólás zoolii 2010.12.21. 09:19

  Valaki állítsa meg ezt az ámokfutást!!!

  Ehhez, sajna a valaki kevés lesz, valakik kellenének. Nem vagyok egy utcára vonuló, lincselő típus, de most azért érik a gyümölcs, nem kicsit, nagyon. Gondolom nem vagyok egyedül, de ez az idióta ámokfutás, amit ezek a barmok művelnek, túlmegy minden határon, és azt nem is említem, hogy mégis csak egy cigó irányít.
  Kis piktornnk is így kezdte.”
 • 17. CID 2010. december 21. 16:34
  „FITYUSZ, meg a nemzeti konzultáció ? Jó vicc :)))))”
 • 16. nádiposzáta 2010. december 21. 12:49
  „A Magyar Szicilista Párt "vörösiszap" offenzíva kód neve: Bikicsunáj....

  Főhadiszállás: Ősz-sződ

  Kódolt nyelvezet: Ha-wala

  Pénzforrás: Elcsórt fontok(szumátraitáncsicspengő)

  Fővezér: ELQRÓ táncoslábú

  Titkos fegyverük:szoci_ál_demokratának magát valló Nyikita-haj-házi bumeráng”
 • 15. nádiposzáta 2010. december 21. 12:31
  „A magyar történelem és az Európai Unió legsikeresebb politikai konstrukciója a Fidesz és a KDNP pártszövetsége .”
 • 14. studyfy 2010. december 21. 12:20
  „theseus, érezd jól magad a narancs színű ködben! Nem az alkotmány tehet arról, hogy az ország itt van! A baloldalon is vannak hülyék meg korrupt emberek, meg a jobb oldalon is. Gyurcsányék kétszer annyi ideig voltak hatalmon, kétszer annyit loptak. Szomorú, de tény. De Orbánék sem voltak a jó erkölcs megtestesítői. És az elmúlt félév is mutatja, hogy jobban érdekli őket a hatalom, mint az ország sorsa. Egész Európa rajtunk röhög.”
 • 13. Orbán_a_nyugdíjtolvaj 2010. december 21. 12:18
  „9. theseus 2010.12.21. 11:08

  1) A fidesz és a nem létező kdnp (szerintem nincs 200 tagja a pártnak) 52,73%-ot kapott, csak a fos magyar választási rendszer miatt lett 2/3-uk.
  2) A fidesz úgy akarja módosítani az alkotmányt, hogy csak 2 egymást követően 2/3-al rendelkező kormány tudja módosítani: tehát senki. Szerintem a helyes az lenne, ha a fidesz is csak akkor módosítana alkotmányt, ha megfelel a saját maguk által támasztott feltételeknek.
  3) Ha valaki rühelli a kommunista, hazug és demagóg orbánkormányt, nem feltétlenül baloldali, lehet, hogy egyszerűen konzervatív: többre tartja az igazságot a párthűségnél.”
 • 12. Larsson 2010. december 21. 12:07
  „Sőt nála kvalifikáltabbak és okosabban is, csak rövidebb a nyelvük és kisebb a hátsójuk...

  Hú ezt 2 hét múlva már le se írhatnám, mert másnap már munkába se kell mennem, megbírságolnak! :((((”
 • 11. Pepejeans 2010. december 21. 12:07
  „Majd Zita a konyhában eldönti, hogy mi lesz a jó!”
 • 10. lisa01 2010. december 21. 11:56
  „Nagyszerű, hogy ez az ember mindenhez ért /kivéve a lakásban kiégett izzók cseréje/, sokan az ő végzettségével vásárhelyen munkát keresnek.”
 • 9. theseus 2010. december 21. 11:08
  „Én már várom az új alkotmányt a mostani sztálini-rákosista helyett, amit persze sokszor módosítottak, igyekezteztek demokratizálni, de mégis egy diktatúra szülötte.
  Ha a mostani ellenzék is 2/3-dal fog nyerni, akkor majd visszacsinálhatják az egészet, de erre nagyon remélem, hogy erre nem kerül sor - egyelőre a sima győzelemre sincs túl sok esélyük. A baloldali hozzászólások színvonala alapján ez nem is csoda.”
 • 8. szatyi 2010. december 21. 10:53
  „6. hozzászólás Ebgondolat 2010.12.21. 09:33

  Pedig ez -egyértelműen- az!

  A cikkhez: Nem konzultáció kell ide, hanem népszavazással megerősítés!”
 • 7. zoltanszabo 2010. december 21. 10:07
  „" kötelező a jelenlét ..." ha valaki nem megy be a munkahelyére---másnap kirugják !!!!!
  " ott kell lenni a képviselőknek .." --ha nem megy el--kirúgni !--hogy szavaz ha nincs ott ? hogy tudja mi történik ? Hogy tud ellátni 2-3-több munkahelyet ??? sehogy !!!
  " lelkiismereti problémája .. " nincs a fityesznek ! Ők ezt a szót nem ismerik ! hiányzik a szótárukból !!!
  " el kell magyarázni mi történik az országban ..." NEM a népnek kell elmagyarázni --te szerencsétlen !!!---ha nem a politikusoknak ! viktornak--a sleppjének !!akik ott ülnek a Parlamentben !!!!Nekik gőzük sincs mi van az emberekkel--hogyan- miből élnek--halnak meg !!!!”
 • 6. Ebgondolat 2010. december 21. 09:33
  „Négy nap alatt harmadszor van lázár a DMO-n!!!! Ez most seggnyalás vagy talpnyalás???? Egyik se pozitívum!!!!”
 • 5. zoolii 2010. december 21. 09:19
  „Valaki állítsa meg ezt az ámokfutást!!!”
 • 4. sziszka1 2010. december 21. 08:53
  „nemzeti konzultáció eddig sem volt, csak azt hangoztatták, hogy erre kaptak felhatalmazást! hányadék ez az ember és a vezére is!”
 • 3. Larsson 2010. december 21. 08:34
  „Minek új alkotmány, ha a régire is sz@rtak???”
 • 2. Logaritmus 2010. december 21. 08:22
  „Magyar Anna ereje rogyadozik a Fideszen belül.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meseillusztrációs verseny

Vásárhely - Meseillusztrációs versenyt hirdet a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület, névadója… Tovább olvasom