Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 29°C Még több cikk.

Lázár: Vonják össze a makói és vásárhelyi kórházat

Hódmezővásárhely, Makó - A makói kórház hosszú távú sorsa bizonytalan, Vásárhellyel azonban biztos út vezet a megmaradáshoz – fogalmazott Lázár János tegnapi sajtótájékoztatóján. Vásárhely polgármestere azt javasolja a kormánynak: vonják össze a makói és vásárhelyi kórházat, és az intézményt Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet-kórház főigazgatója vezesse.

Vonják össze a makói és vásárhelyi kórházat, és az összevont intézményt Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet-kórház jelenlegi főigazgatója vezesse – ezt javasolja Lázár János vásárhelyi polgármester, fideszes országgyűlési képviselő, frakcióvezető a kormánynak. Lázár János és Kallai Árpád tegnap Vásárhelyen közös sajtótájékoztatón beszélt az integráció lehetőségéről.

Megírtuk: az egészségügy átszervezése miatt tavaly ősztől aggodalommal figyelték a makóiak az intézmény sorsát – a neurológia, a szülészet-nőgyógyászat, a gyermekosztály további működése vált kérdésessé.

– Az elmúlt hónapokban többször megkerestek polgármester kollégáim, orvosok, választópolgárok. Véleményt, tanácsot kértek a bizonytalan sorsú makói kórház kapcsán – magyarázta Lázár János. – A városi fenntartású egészségügyi intézmények, így várhatóan az Erzsébet-kórház is állami kézbe kerül a következő negyedévben. Azt javaslom a kormánynak, ezután vonják össze a makói és vásárhelyi kórházat – fejtette ki a városvezető.

A két intézmény együttműködése, integrálása megfelelő minőségű, az eddiginél jobb színvonalú ellátást garantálhat. Az összevonás megoldaná például az orvoskérdést, de megmenti a makói szülészeti osztályt is. Az integrált kórház képes lenne úgy kihasználni a forrásokat, hogy jusson pénz fejlesztésre és népegészségügyi programok finanszírozására is – hallottuk Lázár Jánostól.

– Ha a kormány támogatja a javaslatot, akkor megmaradhat a makóiak kórháza – jelentette ki Kallai Árpád. – Erős, kiszámíthatóan működő, közös kórház jönne létre a térségben. Fontos: közös kórház. Igazgatóként az alapvető célom az lenne, emelkedjen az ellátás színvonala. Az Egészséges Vásárhely programot is át tudnák ültetni a makói térségbe. A két kórház közös működése megsokszorozná az erőket – fejtette ki a vásárhelyi intézmény főigazgatója. Az összevonással járó átszervezésről többek között megjegyezte: tiszteletben kell tartani a kórházak hagyományait. Az átalakításokat gyorsan, a betegellátás zavartalan biztosítása mellett kellene megoldani. – Számtalan olyan pontja van egy intézmény irányításának, ahol a párhuzamosság felszámolásával erőforrások szabadíthatók fel, és ezek visszafordíthatók a szakmai munka színvonalának emelésére – tette hozzá Kallai Árpád.

A két intézmény összevonása egy lehetőség – vette át a szót Lázár János. Úgy vélte: 3 hónapon belül eldől az integráció. – A makói kórház hosszú távú sorsa bizonytalan, Vásárhellyel azonban biztos út vezet a megmaradáshoz – állapította meg.

Lapunktól értesült Lázár János javaslatáról Baráth Lajos, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház igazgatója. A részletek ismerete nélkül nem kívánt nyilatkozni az összevonási javaslatról. Mágori Józsefné, Makó fideszes országgyűlési képviselője egyetért a kórházak integrációjával, mondván: így megmaradna a makóiak intézménye, és az ellátás színvonala is javulna.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. clarification 2012. április 02. 01:49
  „Az való igaz, hogy Kallai jó szakember, és jó vezető, de ez nem indokolja, hogy L.J. bekebelezze Makót. Ez az integráció sántít. Ki lóg nagyon a ló lába. Sajnálatos, hogy politikai karrierjét, jelen helyzetét arra használja Jánosunk hogy kollégáját cseszegeti, csak mert ötletektől duzzadó fejében egy újabb harci játék pattant ki. Egy dolgot biztosan elér vele, mégpedig azt, hogy még többen megismerik jellemét.”
 • 51. Ludasmatyi 2012. március 29. 20:47
  „Lázár Úr miért Kecskemétre ment a prezurral, nem jó neki a vásárhelyi korház , minőség és orvos csapat ???????”
 • 50. gabi34418 2012. március 27. 08:02
  „Szentesen, Orosházán és Makón is van kórház, s az egésznek a közepén van egy kórház, ami felesleges.!!!!!!”
 • 49. booo 2012. március 26. 22:55
  „A nemrég átadott vásárhelyi sürgősségire bevitt, majd az udvaron elhunyt betegről van valami friss hír?”
 • 48. MMakó 2012. március 26. 09:32
  „Emlékszem egy Lázár János nyilatkozatra, mely szerint "nem hagyják szétlobbizni az egészségügyi reformot". Ez akkor mi? Nem tartom a makói kórházat a világon a legjobbnak, de azt nem érdemli meg, hogy így elbánjanak vele annak érdekében, hogy a vásárhelyi kórház megmeneküljön az államosítás során közölt irányelveknek (pl. 500 szülés alatt nincs szülészet). Ha bekebelezi a makói térséget, akkor megfelel az előírásoknak.
  Kik azok a makói orvosok és azok a térségi polgármesterek, akik ilyen áron átjátszák a kórházat? Neveket kérünk!”
 • 47. gabi34418 2012. március 26. 07:59
  „Vonják össze a Makót Vásárhellyel és Búzás legyen a polgármester!!! ez hogy tetszene Lázár úrnak!!

  A vásárhelyi kórház a városé, a makói kórház is Vásárhely városé lenne ????
  És szép lassan Makón minden megszűnne ??!!!csak elfekvő Vásárhely (Lázár ) kénye kedve szerint!!”
 • 46. gabi34418 2012. március 26. 07:44
  „Miért pont a vásárhelyi lenne a vezető, Baráth sokkal jobb szakember!!

  Miért vásárhely a központ, Legyen Makó és hajrá összevonás, szerintem így minden makói tiszta szívvel támogatná!!!”
 • 45. X_Y 2012. március 24. 22:43
  „Szerintem vonják össze a hódmezőlázárhelyi, a makói, a miskolci és a kaposvári kórházat, esetleg még egy győrit hozzácsapni. Lézerjaninank nem gond, mert a kicsit rosszul lenne, akkor a hivatali autó sofőrje kéklámpával száguldva az adófizetők pénzéből elviszi az ÁEK-ba...

  A zemberek meg ott rohadjanak meg ahol vannak...”
 • 44. Paul6 2012. március 24. 18:04
  „né magyarázzatok mán,hogy nem jó ötlet a két kórház összevonása.Legalább közelebb lössz vásárhelyhöz a pszichiátria!:-)”
 • 43. 6tyúktava 2012. március 24. 17:36
  „MAKÓIAK!

  Ez a harc lesz a végső, csaK összefogni hát!
  És nemzetközivé lesz holnapra a vilkág!

  Hol éltek? Hoy, mit gondoltok?
  A kommunizmusnak vége!
  Nincs több INGYEN meleg sör, hideg virsli!
  Változik a világ! Csak egy abaj, valakiknek jó, valakiknek nem! Sajnos.”
 • 42. Lázárhelyi 2012. március 24. 13:19
  „Összevonni?
  Mégis hogyan, egymás mellé tolják a kettőt?
  Semmi értelme az egésznek, mint ahogyan lázárurunk javaslatainak mostanában.
  A gyógyítás szempontjából semmi jelentősége az egésznek, ez csak egy pénzügyi manipuláció.
  Én nem szeretnék bekerülni egyik kórházba sem, de lázárunkra ráférne már "néhány hét Makó".”
 • 41. NP1 2012. március 24. 12:38
  „Kisg

  " Az Erzsébet Kórház mintapélda lehet a kórházak, klinikák előtt." - na ne már!
  Minden tiszteletem az ott dolgozóké, de egyszerűen mások a lehetőségeik mint pld. egy klinikának.
  Ezt nem csak nem látod, hanem nem is akarod.”
 • 40. barátfüle 2012. március 24. 11:34
  „Az eset kapcsán eszembe jutott Makó elmúlt 20 éve. A fokozatos süllyedés volt jellemző a városra. Először elmentek a közmű szolgáltatók (DÉMÁSZ, DÉGÁZ stb). Bekövetkezett a leányvállalatok megszüntetése, a TSZ-ek szétosztása. Bezártak vasúti ágakat. Megszüntettek iskolákat. Elment az értelmiség.
  Mindezek hatására Makó lakossága 24 ezer alá fogyott. Már biztosan kijelenthető, hogy nem lesz országgyűlési képviselőnk sem a következő ciklustól. És most a kórház is leányvállalati státuszba kerül. Nem kellene ezt a folyamatot megállítani? Tisztelt Polgármester úr! Büszke a produktumára? Büszke arra, hogy ez az ön polgármestersége ideje alatt következett be? Nem kellett volna odafigyelni azokra a hangokra, amik folyamatosan arra figyelmeztették, hogy a makóiakat hozza helyzetbe, adjon teret a makói vállalkozásoknak, embereknek? Az idegenek elvitték a beruházásaink készítéséből származó jövedelmet és messziről lesajnálják azt, ami Makóval történik. A szegedi Baráth Lajos feje egy napig sem fog fájni, ha a kórház elkerül innen, mert elmegy nyugdíjba és többet be sem teszi a lábát ide. A budapesti szakértők egy álmatlan éjszakát sem töltöttek amiatt, mert tanácsaik következtében elősegítették Makó sülyedését.
  És hol a gödör feneke? Megáll ez az elsorvadás ezen a szinten, vagy van még ennél is rosszabb?
  Makóiak! Adjatok hangot ennek a folyamatnak megfordítása érdekében! Mágoriné ne támogassa ezt a lépést! Legyen Makó sorsa a makóiak kezébe téve! Ne idegenek döntsenek rólunk, mert az látható, hogy hova vezet.”
 • 39. dodeka 2012. március 24. 10:57
  „No lesz ebből még egyszer egy igen kis pikáns privatizáció. Mert az lesz előbb-vagy utóbb, de lesz. A fiúk is csak addig akarták megvédeni a kórházakat, amíg saját maguk nem jutottak a közelükbe, aztán egyszer csak engedve a nyomásnak (romló színvonal, kevesebb eü dolgozó, stb) megnyitják majd a privatizációs kaput. És sejtitek-e, hogy kik állnak majd a sor elején?”
 • 38. dondongó 2012. március 24. 10:47
  „Valszeg ott lehet az érdek, hogy lázárék a fúzióval lenyúlnák a makói kórház költségvetését és az aktív betegellátás Vásárhelyre való telepítésével Makó egyfajta rehabos elfekvő lenne. Következő lépésként a szegedi Aquaparkot, a mórahalmi fürdőt és a makói Hagymatikumot csatolják a vásárhelyi uszodához, majd pedig pedig Makót Vásárhelyhez csatolják Laser Johnny vezérletével, mert így hatékonyabban lehetne kihasználni a közigazgatási kapacitásokat.:))))”
 • 37. klj-54 2012. március 24. 10:22
  „@Mignon:
  Nem vagyok büszke a kirohanásomra, csak azon kaptam fel a vizet, hogy én nem a narkóba rokkantam bele mint itt egyesek!
  Arról persze nem tud a nyomorultja, hogy a héten is a mentő szedett össze, mert 1.5 alá esett a cukrom:(
  Sajnos vissza hoztak. (rendszeresen táplálkozom, előjele nem volt!)
  Hidd el a sok elmeháborodott miatt jobban érezném magam már amott!”
 • 36. Mignon 2012. március 24. 09:36
  „"...protekcios beteg."
  Errefele ismeretlen fogalom.

  Tegnapelött elkisertem a felesegem az itteni Uniklinikumra, CT-et ( Computertomographie )
  kellett csinaltatnia.
  A bejelentkezestöl a vizsgalat vegeig kb. 25 (!) perc telt el, kesz is voltunk!

  Mig ott varakoztam, eszembe jutott a Delmagyarban olvasott sok cikk es hozzaszolas
  a "halapenzröl".
  Arra gondoltam, hogy mit szolna itt az orvos, ha boritekban most penzt adnek neki...?
  (beutalna engem elmegyogyaszati vizsgalatra...,biztos.)”
 • 35. bakosandras 2012. március 24. 09:19
  „Tisztelt Ammondo!
  Amondó vagyok, hogy aki nem protekciós betegként vagy magánrendelésen, hanem rendesen veszi igénybe a magyar egészségügy szolgáltatásait, az nagy eséllyel mindenütt ugyanazt találja, Szegeden, Vásárhelyen és Makón is: takarékosságot, kopott holmikat és újakat vegyesen, kevés orvost, asszisztenst, ápolót és sok beteget. Ellátásonként - laikus számára megmagyarázhatatlan módon - eltérő várakozási időt és ellátási színvonalat. Kedves, lelkiismeretes, emberséges hozzáállást illetve fásultságot, kimerültséget, rosszkedvet.”
 • 34. scott1 2012. március 24. 09:09
  „T. csmano!
  Ezek szerint Te azt szeretnéd, hogy a térség ogy. képviselői ne akarjanak beleszólni (lobbizni) a kórházzal kapcsolatos döntésbe? Inkább bízzák ezt egy független szakértői csapatra, és a makói kórház egyazon elbírálás alá essen a döntéskor, mint más kórházak, amelyek 30 kilométerre vannak egy régióközpont klinikai központjától és ugyanannyira egy megyei jogú város kórházától??? Szerintem ezt Te se akarod!
  Az általad felvázolt legrosszabb forgatókönyv esetére a 60-70 kilométerre taksált települések nem Szegedhez, vagy Vásárhelyhez tartoznának, hanem a 25-40 kilométerre levő Orosházához.
  Az előzetes egyeztetés hiányának hátteréről a kérdést konkrétan az illetékesnek kellene feltenned...”
 • 33. Mignon 2012. március 24. 08:58
  „21. Csutak!

  Ne vedd a szivedre Lucia hozzaszolasat, es a Moderatort is felejtsd el!
  Te, mint volt kamionos tudod, hogy mi az a "Hochregallager". (Magasallvanyu raktar.)

  Ha en is összegyüjtöttem volna a nekem irt hozzaszolasokat,
  egy ilyen nagybefogado kepessegü raktart kellene epittetnem...

  :))”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudunk spórolni a temetésünkre

Az emberek 20–25 éve tartalékoltak a temetésükre, ma nem ez a jellemző. A legolcsóbb koporsós búcsúztatás is 200 ezer forint körül van. Tovább olvasom