Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Legálisan szennyezik a mártélyi holtágat

Inkább talajvíz, mint szennyvíz csordogál a mártélyi üdülőterületen az ifjúsági tábor előtti kifolyóból a holtágba. Legalábbis a létesítmény bérlője, valamint a tulajdonos vásárhelyi önkormányzat szerint. Egy vásárhelyi olvasónk úgy véli: a szagról ítélve szennyvízről lehet szó, s ezt felháborítónak tartja.
Ménesi János vásárhelyi horgász szerint a pecások a bűz miatt nem szívesen telepednek le a kifolyó környékén. Fotó: Tésik Attila
Inkább talajvíz, mint szennyvíz csordogál a mártélyi üdülőterületen az ifjúsági tábor előtti kifolyóból a holtágba. Legalábbis a létesítmény bérlője, valamint a tulajdonos vásárhelyi önkormányzat szerint. Egy vásárhelyi olvasónk úgy véli: a szagról ítélve szennyvízről lehet szó, s ezt felháborítónak tartja. A horgászok és a természetvédelmi szakember sem örül a lének, viszont az utóbbi szerint ez az elenyésző mennyiség nem rontja a holtág vizének minőségét.

A szagából ítélve valódi kommunális szennyvíz folyik a mártélyi üdülőterületen az ifjúsági tábor előtti beton kifolyóból a Tisza-holtágba – hívta fel a szerkesztőségük figyelmét elektronikus levelében Varga András. A vásárhelyi férfi gyakran jár Mártélyra fotózni, így időről időre azzal szembesül: továbbra sem történik semmi, csordogál a bűzös lé.
Mint kiderült, ez nem csupán a vásárhelyi férfit háborítja fel. Az ifjúsági tábortól, s a kifolyótól nem messze horgászó Ménesi János is azt mondta: nem szerencsés, hogy a holtágba csordogál valami, ami melegben igencsak bűzlik. A szag miatt a pecások nem is szívesen telepednek le oda. A vásárhelyi nyugdíjas is úgy vélte, hogy az ifitáborból jön a lé. Ugyanakkor azt is hozzátette: rendszeresen jár a környékre, szokott látni a táborban szippantós autót.

A holtág vizét kezelő vásárhelyi Dobó Ferenc Horgászegyesület elnöke, Patócs Sándor is szembesült már a problémával. Elmondta: jogos a felháborodás, hiszen ki örülne annak, hogy szennyvíz folyik a holtágba. Bár hozzátette: nem hiszi, hogy ez a kis mennyiség túlzottan károsítaná a vizet, mert a 46 hektáros területen minden bizonnyal feloldódik a szennyeződés. Az egyesület elnökségi tagja, Benyhe János szerint a szennyvíz semmiképpen nem tesz jót, de a halak ettől nem pusztulnak el. Igaz, a lé miatt elszaporodó baktériumok elvonhatják az oxigént, és ez főként nyáron, nagy melegben jelenthet gondot.

203 millióba kerülne

A tavalyi tervezet szerint 203 millió forintba kerülne az üdülőterület csatornázása. Ennek megvalósítására 2005-ben uniós pályázatot adott be a város, de nem nyert támogatást, azonban továbbra is figyelik a lehetőségeket - tudtuk meg Szilágyi Tamástól, a városstratégiai iroda munkatársától.

– Több évtizedes probléma az ifjúsági parkból folydogáló lé, de az üdülőterületen ez az egyetlen engedélyezett kifolyó – tudtuk meg Somodi Istvántól, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi tájegységvezetőjétől. Még a '70-es években alakították a tábort ilyenné, akkor készült el a vizesblokk is, kiépítették a zárt rendszert. Tábori csúcsforgalom esetén megtelik, s ha nincs kiszippantva, akkor a holtágba is jut a léből. Ami nem káros a vízminőségre – jegyezte meg Somodi István –, hiszen 900 ezer köbméteres a holtág vízkapacitása. A csatornázás lenne az igazi megoldás.

Kéthetente szippantják a táborban felhalmozódott szennyvizet – tudtuk meg Bányai Bélától, a Mártélyi Képzőművészeti Táborok Baráti Körének elnöke. Ez a civil szervezet bérli a vásárhelyi önkormányzattól a mártélyi tábort. Mint mondta: „sűrű szennyvíz" nem kerül a holtágba, a túlfolyón keresztül 95 százalékban talajvíz csordogál. Barna Viktor, a vásárhelyi polgármesteri hivatal környezetvédelmi ügyintézője pedig arról beszélt, hogy vízfogyasztáshoz viszonyítva figyelik a kiszippantatott szenny mennyiségét. Így biztosan lehet tudni, hogy megszabadították-e a rendszert a szennyvíztől, s tényleg csak talajvíz folyhat a holtágba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hunyadi szobra kerül Iván helyére

Az ősszel kezdődő Hunyadi-emlékév alatt rendbe teszik Vásárhelyen a híres kőfalat a Hősök terénél.… Tovább olvasom