Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Leparancsolták a papucsot a vásárhelyi tanárnőről

Dezső Zsuzsannáról még a papucsot is leparancsolták a San Franciscó-i repülőtéren. A vizsgálótiszt csak akkor enyhült meg, amikor meglátta az amerikai közjegyzővel hitelesített meghívólevelet. A vásárhelyi pedagógus kint tartózkodása alatt olyan általános iskolába is eljutott, amelyik nyáron sem zár be.
Dezső Zsuzsanna az Egyesült Államokban volt tanulmányúton. Fotó: Tésik Attila
Már a vízumkérelem is különleges élményt jelentett a vásárhelyi Dezső Zsuzsannának, aki a közelmúltban több napot töltött az Egyesült Államokban. A Klauzál Gábor Általános Iskolában tanító pedagógust a városba rendszeresen járó önkéntes amerikai nyelvtanárok egyike hívta meg a tengerentúlra. Zsuzsának a vízum megszerzéséhez a nagykövetség által megjelölt napon kellett felutaznia a fővárosba.

– A meghívólevél megkönnyíti a kiutazást, de a gondosan kidolgozott hazai kötődésekről szóló beszámoló sem hiányozhat – magyarázta. Persze a személyes beszélgetést sem mellőzik a nagykövetségen. Ennek időtartama leginkább attól függ, milyen meggyőző a hazai kötődésről szóló dolgozat. A vásárhelyi pedagógus alig néhány perc alatt végzett, viszont akadtak olyanok, akik nem úszták meg ilyen könnyen, s bizony megizzasztották őket a keresztkérdésekkel. Zsuzsának futár szállította házhoz a vízumot. A San Franciscó-i repülőtérről csak alapos vizsgálat után léphetett ki. Elmondta: még a papucsát és a szemüvegét is leparancsolta róla a szigorú vámos, aki csak a San Franciscó-i közjegyző pecsétjével ellátott meghívólevél láttán enyhült meg valamelyest.

Ugrálnak a villamosról

San Francisco egyik legrégebbi nevezetességét, a kábelek segítségével közlekedtetett villamost is kipróbálta Dezső Zsuzsanna. Az óránként 15 kilométeres sebességgel haladó járgányra akár menet közben is fel vagy le lehet ugrani.

Zsuzsa elmesélte, hogy Amerikában nem mindegyik általános iskola zár be nyáron. Van olyan, amelyik vakáció alatt is várja a gyerekeket. A tanítás délelőtt 9-kor kezdődik és délután negyed 4-kor fejeződik be. A tanárok munkáját asszisztensek segítik. A vásárhelyi angoltanár megdöbbenve tapasztalta, hogy 75 éves vendéglátója nyelvtani hibákkal beszéli anyanyelvét. Zsuzsa ezt meg is jegyzete, mondván: ezért Vásárhelyen egyest adna tanítványainak. Az amerikai nyugdíjas asszony viszont erre csak annyit kérdezett: nem az a lényeg, hogy megértettél?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miklóssy: Nem segítjük Hernádit

Miklóssy Ferenc, a Keviép igazgatója és Hernádi Gyula vásárhelyi szocialista polgármesterjelölt is… Tovább olvasom