Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Lomtalanítás: ami egyeseknek kacat, az másoknak kincs

Hódmezővásárhely - A vásárhelyiek a héten szabadulhatnak meg feleslegessé vált kacatjaiktól. A kidobott holmik azonban kincseket is rejthetnek, s ezzel sokan tisztában vannak. A guberálás alapszabálya pedig: a gyorsaság.
A szeptember nem csupán az iskolakezdés hónapja, hanem az őszi lomtalanításé is. Hódmezővásárhelyen hétfőn reggel 6 órakor kezdődött és egészen szombatig tart a háztartásokban felhalmozódott, feleslegesnek ítélt limlomok elszállítása. A lomtalanítás előestéjén már nyakunkba vettük a várost, hogy körülnézzünk, miket is találunk a kihelyezett kukák körül. Nem mi voltunk az egyedüliek...

A házak elé halmokba rendezve, kartondobozokba pakolva vagy nejlonzsákokba gyömöszölve tették ki tulajdonosaik a különböző egykor szebb napokat látott holmijaikat.Ütött-kopott bútorok, használt ruhák, elnyűtt műszaki berendezések (televízió, hűtőgép, mosógép) várták a szemeteskocsit. Több utcában, például a Csillagban, láttunk olyan lakót, aki a figyelmeztetés ellenére autógumit is kitett – nem is vitték el az A. S. A. Köztisztasági Kft. emberei. A Vívó utca egyik családi háza előtt pedig különböző autóalkatrészeket, ülést pakoltak ki az ott élők.

Az első guberálóval a Zrínyi utcán találkoztunk. A harmincas férfi egy papírládában turkált: kerékpáralkatrészek voltak benne. Nem messze tőle, a Vajda utcában egy tarka rukákba öltözött nő keresgélt a kidobott ruhaneműk között. Alaposan szemügyre véve, melyik darab kire lenne jó a családban. A legtöbb vásárhelyi portyázó kerékpárral vág neki a „kincskeresésnek", néhányan gyalogosan járják be lakóhelyük környékét, a profibbak malomkocsit ragadnak vagy utánfutót kötnek az autójuk után, és úgy indulnak lomolni.

– Főként bútorokat keresek, találtam is már két, még használható sezlont – árulta el nekünk egy, a neve elhallgatását kérő férfi, aki kézikocsival vágott neki a városnak. – Az emberek nem is gondolják, mennyi használható dolgot dobnak ki ilyenkor – folytatta. – Csak résen kell lenni, és fő a gyorsaság, különben mások szerzik meg a legjobb cuccokat. Elmondta: az egyik utcában príma fotelt talált, a kárpit csak itt-ott szakadt. Hogy pontosan hol látta, azt nem árulta el, tartott a konkurenciától. – Nem fért már rá a kocsimra, azért hagytam ott. Remélem, nem kél lába, mire visszaérek! – bizakodott.

Lomtalanítás a megyében

A megyeszékhelyen szeptember 19-én kezdődik és november 14-éig tart az őszi lomtalanítás. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. minden évben 14 területre osztja a várost, de másik 8 településen is gyűjtenek. Szelektíven szednek össze papírt, műanyagot, fémet, a vegyesbe kerülnek a bútorok, ruhák, egyebek. Szentesen és Makón októberben lomtalanítanak, pontos időpont azonban még nincs. A Kurca-parti városban általában 3 hétig tart a lomok elszállítása; a szemeteskocsik a külterületen, Szegváron és Nagytőkén is dolgoznak. Csongrádon csak tavaszal van lomtalanítás, idén ezt március 23-a és április 3-a között tartották.

Vannak azonban, akik semmit nem bíznak a szerencsére, és ha olyasvalamit találnak, amire nagy szükségük van, inkább gyorsan megszabadulnak valamelyik szerzeményüktől. Ilyennel is találkoztunk: egy férfi számítógép-monitortját áldozta fel egy ma már igazi ritkaságnak számító Rakéta porszívóért.

Szerdán újra lomnézőbe indultunk, de most kevesebb guberálóval találkoztunk.

– Én ruhákat és használati tárgyakat keresek, míg az élettársam fát és papírt gyűjt télire, illetve fémet, amelyet a MÉH-telepen el lehet majd adni – ismertette a családi munkamegosztást egy negyven év körüli nő, aki Icaként mutatkozott be. – Ezt a kicsit megrepedt falú akváriumot most találtam – mutatta büszkén legújabb szerzeményét. – A kislányom régóta szeretne halakat, hát most van mibe tenni őket, egy új akvárium ugyanis nagyon drága. Az egyik utcában tegnap láttam egy nagyon szép madáretetőt. Éppen igyekeztem valahová, úgyhogy nem tudtam magammal vinni. Ma érte mentem, de már sajnos nem volt ott, pedig szívesen kiraktam volna az udvarunkra – sóhajtotta csalódottan, majd gyorsan elköszönt, mert az utca végén feltűnt a nagy vetélytárs: a szemeteskocsi.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. cikicakk55 2009. szeptember 12. 22:19
  „Bocsánat, elírtam! Az nyert,aki a NEM-re tippelt!”
 • 20. cikicakk55 2009. szeptember 12. 22:17
  „íaranka2! Lehet, hogy azért írják, hívják itt Hódmezővásárhelyen Vakköznek az ilyen helyeket,mert szinte annyira rövid, olyan kevés ház van bennük, hogy azt aligha lehetne utcának nevezni.Mindenesetre tök mindegy, hogy zsákutca, vagy vakköz, szívunk rendesen a lomtalanításoknál.Nekünk az nem jár, a mi pénzünkért csak a szemetet viszik el.Látnátok mi van a sarkon mikor a szelektív zsákokat is kirakjuk egy hónapban egyszer.Hely szinte még a 6 kukának is alig van, és akkor még a zsákok is.Volt, hogy a szél befújta a köz sarkán lévő árokba a műanyag üvegekkel teli zsákot.Gondoljátok elvitték a szelektívesek?Bingó! az nyert aki a NRM-re tippelt.Én horgásztam ki az árokból, és még egy hónapig az udvarunkon díszelgett.”
 • 19. aranka2 2009. szeptember 11. 21:49
  „Nálunk minden rendben ment. A műszaki és ruházati ócskaságokat szinte a kezemből szedte ki egy lepukkadt Golf 1-essel vadászó család, a többi szemetet szétdúrták ugyan reggelre, de az ASA két menetben elvitt mindent.
  Persze nem vakközben lakom. (ezt a mondatot csak azért írtam ide, mert szeretem ezt a szót. Vásárhelyen kívül ez ugyebár zsákutca, de nálunk vakköz. Igen, VAKKÖZ.)”
 • 18. cikicakk55 2009. szeptember 11. 21:30
  „Vöröske! Tudod ezt a konténer dolgot én úgy gondoltam, hogy ebbe az 6 házban,akik a közben lakunk,kiküldenének egy levelet, hogy ekkor és ekkor hozzák a konténert.Hidd el,nálunk legalább is vannak olyan összetartóak a közben lakók,Hogy abba a konténerbe biztos nem pakolna idegen semmit,legalább is addig még mind a 6 család ki nem hordja a cuccait.Mi 3 éve kemény pénzért vitettük el konténerben a szemetet, mert másképpen nem ment.Sajnáljuk a sarkon lakó nénit már a kukák miatt is,így most lomtalanításkor sem vittünk ki semmit a sarokra,(pedig 3 év alatt gyült rendesen)még is volt reggelre szemét rendesen.Ha a köz végébe hoznák be a konténert,oda idegen biztos nem tenné be a lábát.Na de az ASA is csak a pénzt szereti beszedni, a közben léakók meg oldják meg ahogy akarják.”
 • 17. eldorádó 2009. szeptember 11. 08:51
  „a ln. úrnál (16.hsz) lehet érdeklődni, hogy miért megy ílyen vontatottan a lomtalanítás.
  Lázár Janinak van egy jó pontja nálam: évekkel ezelőtt egy közgyűlésen verbálisan helyretette Reith úr nagy arcát :-)
  Azóta szerényebb az ASA igazgatója, helyette a város lakosságán áll bossszút a lomtalanításnál?”
 • 16. eldorádó 2009. szeptember 11. 08:46
  „Reith Imre
  országos termelési igazgató
  Tel.: 06/29/540-250
  reith.imre@asa-hu.hu”
 • 15. csutka 2009. szeptember 10. 21:58
  „Tommsyt!
  Kötözködöm.Egyébként igazad van.”
 • 14. Filctoll 2009. szeptember 10. 21:55
  „Kb 1 évtizeddel ezelőtt a magyarok pont ilyenek voltak Németországban. Oda jártak sokan lomtalanitásra. behozták a sok szemetet, itthon meg busásan eladták. A vevő meg örült a zsir nyugati cuccnak! :-)”
 • 13. Vöröske 2009. szeptember 10. 21:03
  „cikicakk55 teljesen megértelek.Az anyukámék háza is egy ilyen kis köz sarkán áll ahol te laksz.Sajnos a bunkó emberek ki is használják ezt sima szemétszállítási napokon,nemhogy lomtalanításkor.Rendszeres a sarkon a szemét,a veszélyes hulladék,a törmelék, és a zsákokba kirakott háztartási szemét,amit ugyebár,mint tudjuk az ASA nem visz el.Őt nem érdekli,hogy sajnos nem a közben lakók rakták oda.Hidd el ha konténert raknának oda,akkor is másoknak a szemetével lenne tele,mert mire kiérnél a szemfüles kedves lakos már teli pakolná.Sajnos!”
 • 12. cikicakk55 2009. szeptember 10. 20:43
  „Vöröske! Teljesen igazad van, de azokat is meglehet érteni akik vakközben laknak.Mi is ott lakunk, és bár mi is fizetjük az A:S:A díjat rendesen, nem tudjuk kihordani lomtalanításkor a cuccokat.Pont azért amit te is leírtál,mert a sarkon lakó néni háza elé szórnák szét a szemetet a guberálok.Már a kukák is nehezen férnek el a sarkon,mert a közben szinte mindenkinek van autója, és a kukáktól így is elég nehéz kikanyarodni.Valahogy az A:SÁnak meg kellene oldania, hogy a közben lakóknak lomtalanításkor ingyen kiadnának egy konténert, be a közbe, és akkor azt elvinnék.Nekünk 3 sarokkal arrébb kellene elvinnünk a lomtalanítandó dolgokat, ami valljuk be elég macerás, ha fotelokról, székekről, és egyéb nagyobb dolgokról lenne, van szó.”
 • 11. Vöröske 2009. szeptember 10. 19:28
  „Meg kell nézni,hogy néznek ki lomtalanítás után egyes utca sarkok.Botrányos!Minden szétdobálva és olyanok viszik a zsákutcák elejére a veszélyes hulladékaikat akik nem is ott laknak.Természetesen a kukások azt nem viszik el.Mikor régen egy helyre lehetett vinni az sem volt éppen a legjobb megoldás.Emlékszem,hogy mindig anyukámék elé rakták,mert sarki ház volt.Senkinek kívánom ami ott ment hajnalokig.Ott verték szét előttünk a tv-ket.Volt,hogy mire reggel kimentünk egy kocsi trágya volt lomtalanítás címen kiborítva.Az emberek összekeverik a lomtalanítás szót a szemétteleppel.”
 • 10. JB007 2009. szeptember 10. 11:30
  „Itt is volt egy időben, hogy adott helyre kellett elvinni, de ezt nem mindenki tudja megoldani.”
 • 9. antikos 2009. szeptember 10. 10:18
  „Ezt másképpen kellene megszervezni.
  Jó példa a Kiskunfélegyházi, ott egy helyre kell kirakni, és biztonsági őr van amíg el nem viszik, nincs is szemét.”
 • 8. JB007 2009. szeptember 10. 10:08
  „Ha nem akarsz szétdobált zsákot, dobozt szedegetni a házad előtt, akkor közvetlen az ASA embereinek érkezésekor kell kirakni a lomot. Én még olyat nem láttam, hogy átválogatott, kipakolt zsákot, dobozt visszaraktak volna a gyűjtők, inkább szétszórják.”
 • 7. THK 2009. szeptember 10. 09:43
  „műszakit egyébként sem érdemes: a fémgyűjtők a portád előtt verik szét a TV-t, monitort, és csak a réztekercseket viszik el”
 • 6. Nornora 2009. szeptember 10. 09:28
  „Lassan már semmit nem lehet kirakni. Nálunk még a bútort sem vitték el.”
 • 5. eva45 2009. szeptember 10. 08:17
  „Makón nem lehet műszaki berendezéseket lomtalanításkor kirakni. Arra külön volt egy nap de tavaly már ilyen sem. Sajnos.”
 • 4. atti414 2009. szeptember 10. 08:14
  „Szomorú, hogy egyesek rákényszerülnek erre. És én úgy látom, hogy évről-évre többen vannak.”
 • 3. babocska 2009. szeptember 10. 08:05
  „Tényleg lehet nagyon jó dolgokat találni,nem is gondolnák egyesek,régi könyvet,újságot.Kinek mi a kincs!”
 • 2. Trandafir 2009. szeptember 10. 07:10
  „Meg a rukába,azt kihagytad:)”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

134 000 000 forintos uniós támogatás iskolafelújításra

A székkutasi önkormányzat 134 millió forint uniós támogatást nyert az általános iskola felújítására. Tovább olvasom