Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Luxusnak számít antik tárgyakat vásárolni

Hódmezővásárhely - Tíz emberből hét eladni akarja régiségeit, vásárolni keveseknek van pénze – ez derült ki, amikor ellátogattunk egy vásárhelyi régiségkereskedésbe.
Meggyesi János három éve nyitotta meg üzletét, ahol a kiegyezés korabeli falióráktól a hetvenes-nyolcvanas évekbeli hanglemezekig rengeteg emlék-, illetve használati tárgyat találtunk.

– Ezt a négy tálat elvinnénk 4000-ért, odaadja? – kérdezte egy kiskunfélegyházi idős házaspár a régiségkereskedésben. Az üzletet megkötötték, a vásárhelyi bolt tulajdonosa, Meggyesi János engedett a majolikatányérok árából. Mint mondja, ez megszokott jelenség antikvitásokkal foglalkozó üzletekben. Főleg, ha egy tárgy már régóta áll az üzletben, akár a beszerzési áron alul is kénytelenek eladni, így nem veszítenek annyit.

– Hogy mennyire jövedelmező vállalkozás régiségekkel kereskedni? Az látható, hogy egyre kevesebb ezzel foglalkozó bolt nyílik. Gyermekkorom óta gyűjtöm az antik fali- és állóórákat, ez a szenvedélyem. 1993-ban bútorokkal kezdtem foglalkozni, a régiségkereskedést 3 éve nyitottam meg – magyarázza a tulajdonos.

Meggyesi János szerint megszokott, hogy engedni kell az árból. Fotó: Tésik Attila
Meggyesi János szerint megszokott, hogy engedni kell az árból.
Fotó: Tésik Attila

Az üzletbe látogatók több mint fele cserélné vagy eladná elhunyt rokonai hagyatékát. Akik vásárolnak, azok inkább kisebb emléktárgyakat, újságokat, könyveket, olcsóbb berendezési tárgyakat keresnek. Egy drágább bútort vagy festményt csak hosszú idő után lehet eladni, mert egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy jelentősebb összeget áldozzanak régiségekre.

A legértékesebb portéka az üzletben egy 1850-es évekből származó, szép állapotú biedermeier pohárszekrény, ami 450 ezer forintba kerül. A legérdekesebb története pedig az óföldeáki Návay-kastélyból származó falikarnak van, amely megmenekült az orosz katonák pusztításától, és épségben került Makóra a nemesi család leszármazottaihoz. Megtalálható a kereskedésben a mártélyi szélmalom kicsinyített mása is, amelynek különlegessége, hogy az eredetihez hasonlóan a lapátok forgatásával a belső kerekek is működésbe hozhatók.

A legtöbb elektromos berendezést némi ráfordítással működőképessé varázsolhatja az új tulajdonos, vannak az üzletben majd százéves írógépek is, amelyek csak egy szalagcserét igényelnek. Az egyiket nemrég egy idős nő vásárolta meg, aki verseit rögzíti az antik eszközzel.

Olvasóink írták

  • 2. babuka 2008. augusztus 28. 10:47
    „A Lánc utcában.”
  • 1. Jo Bacsi 2008. augusztus 27. 22:32
    „Hol van ez a Meggyesi Antik bolt? Tudja valaki?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két keréken Mártélyra

Hódmezővásárhely - Nem hiába hívják Vásárhelyt kis Saigonnak, hiszen a régióban a lakosságszámot… Tovább olvasom