Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Ma is dolgoznak magyarok Tengizben

Hódmezővásárhely - Hónapokig dolgozott a közelmúltban az egykor híres-hírhedt tengizi olaj- és gázmezőn Barna László. A vásárhelyi informatikus olyan borsodi magyarokat talált a Kaszpi-tenger melletti, ma már amerikai–kazah tulajdonú üzemben, akik húsz éve élnek ott.
Hihetetlen, de Tengizben még mindig dolgoznak magyarok. A főleg a rendszerváltás körül hírhedtté vált magyar–szovjet beruházás ma az amerikai Chevron olajtársaság és a kazah állam tulajdonában van, de ugyanúgy a föld mélyében rejlő gáz- és olajmező kiaknázásával foglalkozik. A vásárhelyi Barna László informatikus nemrégiben több hónapot is dolgozott kinn.

– Egyik ismerősöm hívott. Számomra egy kicsit riasztó volt már a város neve is, hiszen sok hír szólt húsz évvel ezelőtt az ott szerzett betegségekről, meg arról, hogy korábban ott robbantgatták az atombombákat. Vonzott a táj, a keleti kultúra és a kalandvágy is. A helyszínen kiderült: a szovjet irányítás alatt nem voltak igazán magas fokúak a munkavédelmi előírások, így az üzem felépítése, kialakítása tényleg sok veszélyt hordoz magában. Mára jelentősen javult a helyzet. Az üzem területén munkavédelmi sisak és gázömléskor használatos személyi szűrő nélkül egy lépest sem lehet tenni, állandóan ellenőrzik, hogy hordják-e ezeket a dolgozók. Az előírások szigorára jellemző, hogy még azt is folyamatosan figyelik, hogy a buszokban becsatoljuk-e a biztonsági öveket. Aki vétett a szabályok ellen, azonnal hazaküldték – mondta Barna László, aki nem árulta el mennyit keresett. Csak annyit mondott: megérte a tengizi kaland.

Tengizben ma már szigorúak a munkavédelmi előírások. Fotók: DM/DV
Tengizben ma már szigorúak a munkavédelmi előírások.
Fotók: DM/DV

A vásárhelyi fiatalember iskolai orosztudását fél év alatt középfokú szintre tudta felfejleszteni, de meglepődve tapasztalta, hogy még mindig dolgoznak itt magyarok. Sőt sokan már húsz éve kinn élnek. Többségük Borsod megyei. Barna László arra készült, hogy minőségbiztosításban, számítógépekkel fog dolgozni. Tengizben kiderült: ahogyan mindenkinek, először neki is terepmunkára kell mennie, hogy megismerje az ottani légkört és az üzemet.

– Egy elektromos brigádba osztottak be, ahol műszerészek, villanyszerelők dolgoztak. Az volt a feladatunk, hogy bekábelezzük, beműszerezzük az újonnan épült üzemrészeket, s elkészítsük automatizálását, vezérlését. A helyszínen gyorsan ki is derült, hogy mi Tengiz legfőbb veszélye, hiszen a kitermelt gázt, olajat helyben kéntelenítik, s a kén hatalmas hegyekben áll az üzem környékén. Ennek egy részét elszállítják innen, a többit viszont elégetik, s a füstje egy kétszáz méter magas kéményen át távozik. A tábor azonban jól felszerelt, hiszen az üzem területén – azaz a puszta közepén – több bolt és bank is működik, sőt gyorsan lett internetem is. Az üzem melletti parkolóban pedig időnként kialakult egy kis KGST-hangulatú piac. A szürke UAZ-okban, Zsukokban érkező fejkendős néniktől – míg a rendőrök szét nem zavarták őket – csokit, sört, halat, paradicsomot, de még sajtot is lehetett venni.

Kazah ünnep. Szeretik a vendégmunkásokat.
Kazah ünnep. Szeretik a vendégmunkásokat.

Tapasztalata szerint a kazahok ráérős emberek, s közülük főleg az idősebbek tartják be a mohamedán vallás előírásait. Rossz szokásuk azonban, hogy köpködnek, és nem használnak zsebkendőt. Számukra a használt zsebkendő zsebre tétele visszataszító. Nagyon sokan nomád körülmények közt élnek, igaz, a jurtákba szinte már bevezették az internetet. A távolság egyébként olyan nagy, hogy a Kaszpi-tó partján lévő Tengizből ugyanúgy négy óra alatt lehet Magyarországra repülni, mint ahogy a fővárosba, Alma-Atába.

Birkaszem és ötujjas étel

Barna László megkóstolta a helyi ételspecialitásokat is, így egy alkalommal a táborban vacsorára birkafejet adtak körbe a kazahok. A birkaszem fogyasztását az idegen vendégmunkásoknak szerencsére nem erőltették. Viszont evett főtt krumpliból, marhahúsból és párolt hagymából készült ötujjas ételt, amit szó szerint mindenki kézzel szedett ki a tálból.

Olvasóink írták

  • 2. Írástudatlan-Tdi. 2009. február 04. 10:03
    „Jól teszed! :-)”
  • 1. emigrans 2009. február 03. 18:31
    „én maradok Dubai-ban :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Károly pisztollyal lőtte főbe magát Mindszenten

Mindszent - Fejbe lőtte magát, s a helyszínen életét vesztette egy 37 esztendős férfi Mindszent melletti tanyáján. Tovább olvasom