Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Ma már az angoloknak áll a zászló

Hódmezővásárhely - Bár még népszerűek a kínai boltok, úgy tűnik, a vevők jó része kezd elpártolni tőlük Vásárhelyen. A városban immár több angol használtruha-bolt működik, mint távol-keleti üzlet. Előbbiből mi nyolcat, az utóbbiból csak hetet számoltunk össze.
Népszerűbbek Vásárhelyen az angol használtruha-boltok, mint a vadiúj holmikat kínáló kínaiak – legalábbis ezt szűrtük le tapasztalatainkból. Ezen nem is nagyon csodálkozunk: a kínai üzletek hasonló árukészletet tartanak, az angol holmi azonban olcsóbb, s ha használt is, sokszor jobb minőségű.

A vásárlókért folytatott angol–kínai meccs leglátványosabb mozzanata eddig az volt, amikor az Andrássy úti szolgáltatóház emeletén lévő kínai üzlet kiköltözött, hogy helyére angol telepedjen. Ráadásul a vásárlók a bálabontások napján sorban álltak, hogy bejussanak.

A korábbi helyzet – ahogy azt Kissné Szőke Mariann eladótól megtudtuk – csak annyiban változott, hogy a hétfői és szerdai ruhacsere idején már nem toporognak annyian az ajtó előtt, de azért naponta így is több százan betérnek hozzájuk. És jellemzően nem távoznak üres kézzel.

Kisné Törteli Krisztina: Ha itt nem találom meg, ami kell, a kínaiban keresem tovább. Fotó: Tésik Attila
Kisné Törteli Krisztina: Ha itt nem találom meg, ami kell, a kínaiban keresem tovább.
Fotó: Tésik Attila

– Három gyereket nehéz öltöztetni, ezért gyakran járok ide – ezt már Kisné Törteli Krisztina mondta. Hozzátette: az angol használt ruha szerinte nemcsak jobb, mint a kínai új, de jóval olcsóbb is. Igaz, elárulta azt is, ha itt nem találja meg, amit keres, végül mégis a kínaiban köt ki. Demcsákné Sós Adrienn kislányával, Dorinával válogatta a ruhaneműket. Azt mondta: konkrét holmit nem keresnek, de ha valami jóra akadnak, azt megveszik. Elárulta: nem rendszeres vevő, de havonta egyszer azért megfordulnak az üzletben.

Mások is így voltak vele, hiszen olyan nagy buzgalommal forgatták a pulton tömegével tartott, s a vállfákra tett blúzokat, ingeket, mintha kincset keresnének. És a tömött bevásárlókosarakból látszott, találtak is.
Érdeklődtünk a kínai üzletekben is arról, hogy érződik-e a forgalomcsökkenés a szigetországi konkurencia miatt. Azt hallottuk, hogy igen. Ehhez hozzájárul az is, hogy az embereknek egyre kevesebb a pénzük.

A kínaiak a spájzban vannak

Nem kell azért félteni a kínai ruhagyárakat, hiszen az angol bálákból származó ruhaneműk nagy részét náluk készíttetik el, jellemzően bérmunkában a legismertebb brit márkanevek tulajdonosai. Igaz, ezek még használtan is jobban néznek ki, s jobb alapanyagból készülnek, mint az „eredeti" kínai holmik.

Olvasóink írták

 • 7. pille 2009. április 07. 12:51
  „totya66! Szín igaz, csak egy baj van,. nem a magyar segélyezésekre fordítják a pénzt. Így mi is másokon segítünk, ha ezeket megvásároljuk. Bár ez szerintem nem érdekel senkit sem.Az a lényeg, hogy menjen a bálás meg a kínai, igaz minőségben összehasonlíthatatlan a kettő.”
 • 6. BSC 2009. április 07. 01:34
  „Színigaz:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/vasaroljon_turkaloban_tamogassa_a_brit_gyerekeket/2086715/”
 • 5. totya66 2009. április 06. 12:53
  „Ha valóban Angol akkor nem biztos hogy használt, náluk a segélyszervezetek nem úgy gyűjtenek mint nálunk hanem be lehet vinni a nem tetsző vagy méret hibás dolgokat a gyűjtőbe és ők eladják az így befolyó pénzt fordítják segélyezésre.”
 • 4. Írástudatlan-Tdi. 2009. április 06. 12:40
  „cikcakk55! Szia! Nem különösebben kell vezető mert előbb vagy utóbb az éhező gyermekek sírása a nagycsaládosoknál az éhező emberek magutól elfogják majd kezdeni a hábórgást és akkor kő kő hátán nem marad majd. Az éhes has illetve az éhező gyermekek szüleinek nem fog más maradni mint hogy bármi áron élelemhez juthassanak. És akik ellenük fognak majd fórdúlni legyen az rendőr vagy bárkimás ellenségüknek fogják majd tekinteni akiket meg kell semmisíteni.Vagy ők maradnak életben vagy a rendszer hóhérai. Mert ez a Bajnai féle csomag bizony főleg arról szól hogy minél jobban kizsigereljék az úgynevezett kisembereket de ha úgy tetszik a rabszólgákat.De ide lehet még sorolni a betegembereket a nyugdíjasokat a rokkantnyugdíjasokat a nagycsaládosokat akiktő megfogják vonni a családi pótlékot is. A szociális segély eltőrlése a gázártámogatás megszüntetése az áfa emelése és még sorólhatnám szinte a végtelenségig. Úgy hogy jön az majd magától. Csak úgy spontán.Te szerinted melyik szülő fogja azt majd tűrni hogy éhezzenek a gyermekei ? Pedig a szülők keményen dólgoznak!De még abból kis keresetükből is lesápólják a gyílkos uralkodók az adót és ráadásul akkora adót kell nekik fizetni mint a milliomosoknak.Hát vagy talpra állnak vagy hadják magukat lemészárólni mint a bírkák.”
 • 3. cikicakk55 2009. április 05. 15:55
  „Írástudatlan:
  Te mindig szidod a rendszert,amiben megjegyzem igazad is van.De ha csak itt tépjük a szánkat azzal nem lesz jobb a helyzetünk.Bizony igazad van.Nem kellene tűrnünk, de tűrünk.Tudod miért? Mert nincs senki aki az nép élére állna, és azt mondaná, hogy na gyerünk! Nincs vezetőnk.Te vezetnéd a turkálóban és a kínaiban vásárló elszegényedett embereket?Tudod,hogy kellene elkezdeni?Mert én nem.Ameddig csak a sebeinket nyalogatjuk, és itt siránkozunk, hogy hát igen, szegényedik a magyar, és egyre több a megélhetési bűnözés,addig semmi nem fog változni.”
 • 2. trixi11 2009. április 05. 12:37
  „Írástudatlan-Tdi.
  Azért hál istennek nem csak rongyot lehet a turiban kapni! Én rendszerint találok eredeti cimkékkel tök jó cuccokat4”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2009. április 05. 09:39
  „Ez aztán a nagy hír! Reklámozzuk csak hogy a kiskeresetűek,a nagycsaládosok,a fizikai dólgozók a betegek,a nyugdíjasok,a rokkant nyugdíjasok csak is a rongyokból tudnak ruhászkodni már akiknek tellik ezekre is.Mert én is vóltam abban a bóltban és némelyik rongynak bizony eléggé borsos vólt az ára. A rabszólgáknak a rongyos bólt való a felső tízezernek és a gyílkos Szocialistáknak meg a luxus ruházati bóltok.De úgy látszik hogy ez is nagyon jó helyzet.Mert senki sem akar változást jobb emberségesebb életkörűlményt.Némán eltűrik az elnyomást kizsákmányolást és ahhelyett hogy tennének valamit inkább beletörődve a sórsukba vásárolják a nyugat használt elnyűtt rongyait.De hát így is van ez rendjén mert gyáva népnek bizony nincs hazája! Lehet tovább síránkozni és várni hogy a sűltgalamb a szánkba repűljön!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szétosztják a menzán kimaradt ételt Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - „Pofátlanságnak" tartja Lázár János vásárhelyi polgármester, hogy a… Tovább olvasom