Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 21°C | 28°C Még több cikk.

Magyar 120-ast játszanak Szikáncson

Szikáncs -Ha a februárban alakult Artemis Pro Biliárd SE szombaton legalább döntetlent ér el Mezőhegyesen, feljut az első osztályba. A klub a vásárhelyi közgyűlés döntése értelmében díjmentesen használhatja az egykori szikáncsi ifjúsági házat.
Ingyen használhatja a volt szikáncsi ifjúsági házat a helyi biliárdklub a vásárhelyi közgyűlés döntése alapján. Az idén februárban alakult Artemis Pro Biliárd SE még nem költözött be a házba, amit előbb rendbe hoznak. A klub a rezsit állja majd a jövőben – tudtuk meg Galamb Sándoregyesületi titkártól. A klub székhelye jelenleg a szikáncsi Kormos csárda, ott edzenek és rendezik a bajnoki mérkőzéseket.

Az Artemis Pro BSE a sportág egybábus verzióját, a magyar 120-ast játssza, amelyben az asztal közepén felállított öt bábú eldöntésével szerezhető pont. A három golyó közül egy-egy a két versenyzőé, s a bábukat falérintés után az ellenfél játékszerével kell a posztóra küldeni. A karambol – ha a 3., vagyis a piros golyót is bevonják a játékba – plusz 4 pontot ér. Megszervezték a vásárhelyi városi bajnokságot, amiben 10 csapat közel 70 taggal vesz részt. Több tehetséges fiatalra bukkantak már a mezőnyben. A most 17 tagot számláló Artemis az OB II-ben szerepel, és ha az utolsó fordulóban, szombaton legalább döntetlent ér el Mezőhegyesen, feljut a legjobbak közé a 800 fős részönkormányzat csapata. Győzelme esetén a házigazda vált osztályt.

A szikáncsi csapat a sportág egybábus verzióját, a magyar 120-ast játssza. Fotó: DM/DV
A szikáncsi csapat a sportág egybábus verzióját, a magyar 120-ast játssza.
Fotó: DM/DV

Bánatuk hogy a biliárdot, különösen a bábus verziót kocsmasportnak tartják. Tény, hogy még az OB II-es bajnokikat is jobbára sörözőkben rendezik. Ezért is lehet mérföldkő a klub és a sportág történetében a használatra kapott ifjúsági ház, ahol sportosabb körülmények között tarthatják a meccseket – közölte a 35 éves Varsányi Miklós, aki 3 esztendeje foglalkozik komolyabban a magyar 120-assal. Hozzátette: előnyös, hogy egyesületbe tömörültek, így több versenyen indulhatnak. A sportot önköltséges alapon űzik.

Az egyik alapító tag, a 48 éves Kovács József1982 óta biliárdozik, s elárulta: a csabaiak – a Viharsarokban népszerűek a bábus változatok – javasolták, szervezzenek klubot. – Jó érzés, mikor gyűjtjük a pontokat, az ellenfélnek nem marad állás, és egy-egy szép öt-hat falas lökés után felzúg a taps. Olyan ez, mint bármelyik sport: fanatizmust, elhivatottságot kíván, azt, hogy szeressük, és nagyon sokat gyakoroljunk, mert csakis úgy lehetünk jobbak – mondta Kovács.

Olvasóink írták

  • 1. nsanyi55 2010. december 23. 14:31
    „Bár az előző hsz.-emet szép csendben törölték, azért újra leírom, hogy egész jól néz ki a képen az öt darab "egybábu".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leépítés és adóbehajtás Mindszenten

Mindszent - Csőd közeli állapottal, 180 millió forintos hiánnyal küzd Mindszent. A legutóbbi… Tovább olvasom