Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Magyar Bálint Vásárhelyen - Kezdődhet az építkezés

Hódmezővásárhely - Vásárhely a turisztikai fejlesztés keretében a fürdő fejlesztésére, bővítésére – az aquabarlang létrehozására – és egy négycsillagos gyógyszálló építésére pályázik. Magyar Bálint államtitkár szerint a tervek reálisak, megvalósíthatók.
A vásárhelyi önkormányzat vezetőivel találkozott és tárgyalt tegnap a polgármesteri hivatalban Magyar Bálint, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, a Nemzeti Fejlesztési Tanács és a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület alelnöke, akit munkatársai is elkísértek. Bevezetőként Lázár János polgármester megköszönte a 47-es főút négysávosításának és a belvárosi rekonstrukciós, rehabilitációs programnak a támogatását, mondván az ígéreteket most tettek, kormányzati döntések is követték.
Ezt követően az államtitkár és kollégája, Ruszinkó Ádám rövid áttekintést adott a turisztikai, a termálvízkészlethez kapcsolódó fejlesztésről. Ebben a régióban már eddig is megvalósultak ehhez kapcsolódó beruházások, és egyre nő az igény ezekkel kapcsolatban.

A dél-alföldi operatív programon belül turisztikai fejlesztésre közel 30 milliárd forintot fordíthatnak, és ennek közel egyharmadát (13,2 milliárd) költhetik a különböző egészségturisztikai programokra, fürdőfejlesztésekre, vagyis ez jelenti a „Dél-Alföld Spa" program büdzséjét, valamint 14 milliárd jut a szállodai kapacitások fejlesztésére. A strandok – a vásárhelyi a felmérés szerint az elitbe tartozik 200 ezer feletti vendégszámával – fejlesztését a teljes beruházási összeg ötven, a szállodák építését harminc-negyven százalékával támogatja az állam.

Vásárhelyen az aquabarlang névre keresztelt élményfürdő kétmilliárdos költségeiből a városnak egymilliárd önrészt kell előteremtenie, állnia, a fürdőhöz kapcsolódó négycsillagos, 100 szobás gyógyszálloda megépítésébe (1,5-2 milliárd) viszont magántőkét kívánnak bevonni. A város ezt mind befektetésnek, beruházásnak tekinti,
vagyis szeretnék, ha idővel megtérülne, hasznot hozna.

– Az országban igény van a szállodák építésére és a fürdők fejlesztésére – mondta Magyar Bálint –, és ezeket lehetőleg együtt kell menedzselni. Vásárhely esetében nem ígérhetek semmit, de úgy ítélem meg, hogy az itteni tervek reálisak, megvalósíthatók.

A pályázatokat várhatóan szeptemberben, októberben írják ki. Jövő év elejére elbírálják azokat, és siker esetén, a kivitelező kiválasztása, a szerződések megkötése után 2008 második felében indulhatnak a beruházások.


Szegedi tervek

Fürdőfejlesztésről, a termálvíz hasznosíthatóságáról beszélt Magyar Bálint Szegeden. A város tervei között az újszegedi Ligetfürdő és a termálfürdő felújítása, valamint szállodabővítés szerepel – összesen hatmilliárd forintból – ismertette a terveket az államtitkár. Szó volt a dél-alföldi Spa programról, mely szerint ahhoz, hogy egy fürdő Alföld Spa minősítést kapjon, többek között alföldi tájra jellemző pihenő bútorzattal, az Alföldre jellemző egyedi tervezésű főbejárattal kell rendelkeznie, marosi, lehetőleg makói gyógyiszapot kell használnia, dél-alföldi készítésű gyógyvízkivonatot kell árulnia, és az sem árt, ha együttműködési megállapodást köt egy közeli lovastanyával. Arra a kérdésre, hogy például a ligetfürdő nagyobb eséllyel nyer-e pályázati pénzt, ha Alföldre jellemző főbejáratot terveztet, Ruszinkó Ádám, a program ismertetője közölte: igen, de például egy Anna fürdőtől nem várják el, hogy megváltoztassa a homlokzatát. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kincsesházat mentett a Táltos-Iskola

Hódmezővásárhely - Csődbe ment az országos iskolahálózatot fenntartó Kincsesház Alapítvány, mely… Tovább olvasom