Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Már 59 forintért is kapunk csokinyulat

A húsvét és a Mikulás elmaradhatatlan ajándékai a különböző csokifigurák. Ezeket változó minőségben és árban vásárolhatjuk meg.
– Nem nagyon van húsvétunk. Ezeken a napokon is dolgozunk a párommal, én három műszakban – mondta a vásárhelyi Róbert.

Azért a boltokban fogynak a különböző csokifigurák, főként a nyulak – abból van a legnagyobb választék. Az árak 59-től 999 forintig terjednek a csokinyulaknál, mérettől és márkától függően. A vásárhelyi Intersparban nagy, minden hazai és világmárkát felvonultató a választék: Nestlé, Kit- Kat, Kinder, Ferrero Rocher, Merci, Lindt, Vadász, Tibi, Boci, Szerencsi. 2500 és 3500 forintos árakkal is találkozhatunk.

A tojást hozó nyuszi mint szimbólum már a XVI. század óta létezik, de csokitojást először a XIX. században adhattak egymásnak ajándékba az emberek. Az első csokoládéból készült figurák a XIX. század elején bukkantak fel Németországban és Franciaországban, és a század végére egész Európában népszerűek lettek. Az első igazi, klasszikus, üreges és ízletes csokitojás a Cadbury-műhelyben készült 1875-ben. A különböző csokifigurák gyártása hazánkban az 1900-as évek elején kezdődött. Az emberek eleinte idegenkedve fogadták, de a két világháború között fellendült a fogyasztásuk, amit főként a csomagolásnak köszönhettek. A neves grafikusok által tervezett, jól kidolgozott csomagolópapírokat akkoriban a szaksajtó a világ legjobbjainak találta.
Ha húsvét, akkor csokinyúl - többféle változatban. Fotó: Frank Yvette
Ha húsvét, akkor csokinyúl - többféle változatban. Fotó: Frank Yvette
Magyarországon Stühmer Frigyes, a legnagyobb hazai csokoládégyár alapítója 1934- ben egyedülálló technikával kezdett a csokoládéfigurák gyártásába. A legkülönfélébb alakokat készítették el így, például matyó legényt és leányt, húsvéti nyulat, de nem maradhatott ki a Mikulás sem. Később megépült a Diósgyőri Édesipari Gyár, ahol hazánkban először indult el a csokoládéfigurák gépesített nagyüzemi gyártása.

– Nem túl sok fogy a csokifigurákból, igaz, nem is tartunk sokat. A multik kínálatával nem lehet versenyezni. A legtöbben oda járnak Mikulásra, húsvétra ilyeneket vásárolni, de a törzsvevőink nálunk szerzik be ezeket a termékeket is – mondta a vásárhelyi Família ABC-ben Hódiné Rácz Andrea.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dögkút híján még több állat kerülne az árkokba

Dögkút híján még több állat kerülne az árkokba
Olvasónk arra hívta fel lapunk figyelmét arra, hogy áldatlan állapotok uralkodnak a mindszenti dögkúton. Tovább olvasom