Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Már kétszázan rendezték az adótartozásukat

Hódmezővásárhely - Már közel kétszázan rendezték az adótartozásukat azok közül, akik hétfőn reggel felkerültek a vásárhelyi önkormányzat szégyenlistájára. Aki fizetett vagy részletfizetési kérelmet adott be, azonnal lekerült a listáról.
Azzal hívta fel szerkesztőségünket hétfőn a vásárhelyi Miskolczi György, hogy szerinte a vásárhelyi önkormányzat adminisztratív hibát követett el, amikor őt is szerepeltette a város honlapján közzétett, a helyi adóval tarozókat számba vevő szégyenlistán. Megkérdeztük az ügyben Göbl Vilmost, a városháza sajtóreferensét.

– Miskolczi Györgynek 2320 forintos elmaradása volt, amit kedden 9 óra 30 perckor befizetett a polgármesteri hivatal 2. számú házipénztárában. Így, hasonlóan ahhoz a közel 200 adózóhoz, akik hétfő reggel óta rendezték a tartozásukat vagy fizetéskönnyítést kértek, lekerült a város honlapján folyamatosan frissülő listáról – mondta el Göbl Vilmos.

Hétfő reggel még adósként szerepelt a szégyenlistán a vásárhelyi székhelyű Digital Playground Kft. is. Holman Endre ügyvezetőtől megkérdeztük, tud-e arról, hogy cége tartozik a városnak, mire azt ígérte, utánanéz a dolgoknak. Majd később visszahívott bennünket azzal, hogy részletfizetést kértek és kaptak az adósság kiegyenlítésére, így törölték őket az adósok névsorából.

Göbl Vilmos kérdésünkre megerősítette, hogy a 134 ezer forint elmaradást felhalmozó Digital Playground Kft. hétfőn fizetési halasztást kért és kapott, s ezt követően azonnal lekerült a listáról.

A hétfőn még 3706 magánszemély és cég nevét tartalmazó névsor tegnap délutánra 3515-re olvadt, az összes adósság a kezdeti 150 millióról 109 millió forintra csökkent. Az egymillió forintnál nagyobb összeggel tartozó vállalkozások közül egy sem rendezte a tartozását.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. DMagóg 2011. október 06. 15:17
  „Azt tartja a mondás, hogy az szaladgáljon, aki tartozik!

  Az adót kivetették, közölték az összeget és a fizetési határidőket.

  Aki nem tud fizetni, menjen be, tájékozódjon a megoldási lehetőségekről. Ezek esetében biztos, hogy a szégyenlista is eredménytelen.

  Aki feledékeny? Cavinton? Küldjenek felszólítást! Ezzel meg az a baj, hogy sokan eleve bevárnák a felszólítást, mert addig minek is fizetnének? Persze, egy ,,ösztönző" mértékű feledékenységi díjért megérhetné az önkormányzatnak is.

  Ez ,,csak" egy feledékenységi lista -ami nem szégyen-, elfelejtették, hogy fizetniük kell, vagy jelezni, hogy nem tudnak fizetni. Lehet vitatni a módszert, de tekinthetjük egy feledékenység okán előállt figyelem felhívásnak is. Az ingyenes reklámújságban közzéteendő, előzetes és emlékeztető figyelemfelhívást jó ötletnek, polgárbarát lépésnek tartom.

  Ugye, a sétáló utca építkezéséről azért mégsem e listán lévők miatt vonultak le a munkások? Az önkormányzat sem teljesíti a fizetési kötelezettségeit? Listát kérek!”
 • 34. Lótusz9 2011. október 02. 09:36
  „Tőlünk is lenyúltak lóvét a bankszámláról, semmi előzőleges figyelmeztetés, csak a bank postázza ki hogy levétek a lóvét, jó esett nagyon fizetés előtt lenyúlják az utolsó lóvénkat de kit érdekel Dögöljjjj éhen !!

  Azon nem gondolkozik el senki sem, hogy miért nem lettek befizetve !!!!
  MERT NEM TELIK MINDENRE !!!!!!!!!!!

  Mindent emelnek csak a fizetést nem, lassan, meg kapod a fizetést, kifizeted a rezsidet, lakás hitelt , és mehetsz KUKÁZNI hogy azé éhen ne halj !!!!”
 • 33. kobold 2011. szeptember 30. 20:56
  „24. Teljesen igazad van,én sem tudtam róla ,sőt arról sem ,hogy autóm lett volna , mégis tartozom , valami 3200Ft-tal. Elmaradt gépjármű adóval. Fizessem ki, majd bizonyítsam be , hogy nekem van igazam.”
 • 32. Mountain 2011. szeptember 30. 17:49
  „portis ! Nem vonom kétségbe azt, hogy jogos a behajtás! De én magánszemély vagyok, tudtommal nem adtam meg senkinek a számlaszámom, hanem év elején arról utaltam. Nem tudom hogy kerülhetett a "kartonomra" az adataim közé a számlaszámom! Az előző hozzászólásomban rosszul írtam, mert 26-án mondta az egyik ismerősöm hogy megjelent egy lista, nézzem meg! Megnéztem és láttam hogy fent vagyok. Elővettem az év eleji papírt és gondoltam gyorsan átutalom a tartozásomat. Akkor az e-bank kiírta hogy le van tiltva a számlám. Gondoltam csak a netes felület mert épp előző nap rontottam el többször a jelszavamat. Másnap kártyával próbálkoztam, de azzal sem ment. Akkor mentem a bankba. Hosszas időbe telt mire megmondták hogy a Város tiltotta le. És még másfél órámba tellett mire levették a tiltást az adómat átutalták.
  Mindegy, azóta minden rendeződött. Okolni inkább magamat okolom a feledékenységem miatt, csak hirtelen rosszul esett a dolog hogy más hogy tarthatja nyilván -egy utalás után- az én bankszámlaszámomat, amit le is tilt és közzéteszik a pontos lakcímemet! Ha nem írtak volna a listában házszámot, minden oké lett volna. De a legbarátságosabb megoldás az lett volna ha kapok egy felszólító levelet, amelyben közlik ha X napon belül nem fizetek akkor listára tesznek és letiltják a számlámat. Másnap megkapták volna a pénzüket! Nagyot csalódtam, nem tagadom és nem hiszem hogy a következő választásokig elfelejtem a sztorit.”
 • 31. portis 2011. szeptember 30. 09:24
  „Várható volt... a cégeknek (mivel kell hogy bankszámlájuk legyen) már régóta csinálják az inkasszót.
  Magánszemélyeknek eddig még nem hallottam.
  Mivel az önkormányzat egyben adóhatóság is valószínűleg joga van ezt tenni a magánszemélyekkel is...
  Furcsa mindenesetre!!
  Meg aztán nem egy polgárbarát módszer annyi szent!

  Nem értem hogy várnak el ezek után bármiféle együttműködést a polgárok irányából.”
 • 30. jq 2011. szeptember 30. 08:51
  „Az iparűzési adó már legalább öt éve csak a vállalkozás számlájáról utalható (tudom, mert annak idején egyéni vállalkozó voltam, és külön ezért kellett egy vállalkozói folyószámlát nyitnom)
  Az inkasszóról pedig nem kapsz értesítést max. utólag, hogy nehogy kivedd a számláról a pénzt, mielőtt levonnák.”
 • 29. Mountain 2011. szeptember 29. 16:56
  „Én is vágtam! A város részséről kiküldött tájékoztatóban szépen ecsetelték milyen előnyökkel és kényelemmel jár a banki átutalás, amellyel a helyi adómat rendezhetem. Jó ötletnek tartottam, egész a mai napig! Pénzt kívántam kivenni az automatából, majd az nem adott ki egy fillért sem. Bementem a bankomba ahol közölték hogy az Önkormányzat zároltatta a számlámat. Érdekes dolog, mert tudtommal nem járultam hozzá és nem adtam meg az Önkormányzatnak a számlaszámom! Később eszembe jutott hogy az első negyedéves utaláskor tudhatta meg a város! Nem tudom ez mennyire van rendben, de az tény hogy ezek után bankszámlát kell cserélnem. Csekély másfél óra alatt sikerült a számlámról a zárat levetetni és az Önkormányzat megkapta az adómat!
  Csak annyit jó lenne ha elárulna valaki, felszólítás nélkül zároltathatja-e valaki a bankszámlámat és arra is kíváncsi lennék hogy az Önkormányzat milyen jogon gyűjt adatokat az emberekről? Mi lett volna ha azonos nevű szüleim utalják át a számlájukról az én első negyedéves adómat? Akkor az övékét tiltják le?
  Azt elismerem hogy késtem, de ilyen adóbehajtást elítélem !”
 • 28. böbeanyus 2011. szeptember 29. 14:38
  „Hát én vágtam egy hátast ma. Pénteken befizettem az adó (gépjármű + építmény) elmaradásom a pénztárba. Ma használni akartam az utalás funkciót a bankszámlámon, és kiderült, hogy zárolták!? Az önkormányzat, ezért az egy hetes késéért, meg 8 ezert ft-ért. Semmi figyelmeztetés, semmi ejnye-bejnye. csak zárolták és kész. Bementem, ja igen, akkor feloldjuk a zárolást. Ennyi???”
 • 27. mivan? 2011. szeptember 29. 09:04
  „Azért vannak akik megtehetnék, hogy egy összegben befizessék a helyi adót, de úgy vannak vele nehogy mán a város használja a pénzem. Aztán meg mivel semiféle értesítő nincs május óta már régen elfelejti szimplán szeptemberre, hogy még fizetni kell.”
 • 26. gubanc 2011. szeptember 29. 08:41
  „Mónus meg azoknak a vállalkozóknak a neveit gyűjti,. akinek a város tartozik. Lézer jani közismerten rossz fizető. Imád másoknak tartozni.
  Van akinek már évek óta tartozik.”
 • 25. mackósajt 2011. szeptember 29. 06:27
  „Lázár az sok összeharácsolt (ki tudja milyen módon?) pénzéből kifizetné mindenki adótartozását Vásárhelyen!
  Képmutatás amit művel ez a fickó!”
 • 24. .suhym. 2011. szeptember 28. 22:53
  „11. Beroesz 2011.09.28. 12:02
  "Elképzelhető, hogy a legtöbben nem is tudtak róla, hogy adósok."

  Hahahahaha....”
 • 23. Larsson 2011. szeptember 28. 21:46
  „Nyugi Jórit már kirakták amiért aggályát fejezte ki a vonalkódos kérdőívekért és jan 1-től is pártkatona lesz az adatvédelmi biztos (is)...

  Másra számítottatok???”
 • 22. Ludasmatyi 2011. szeptember 28. 19:52
  „A NINCS-ből nem tudom befizetni!!! Majd megprobálók egyszeri támogatást kérni. De a gyógyszerem kiváltom, mert nekem szednem kell, nem dili és nem is hipohondereknek való gyógyszert, amit ki lehet hagyni, csak azért, hogy kifizessem a adókat, és hogy ne kerüljek fel a szégyenlistára.”
 • 21. hajnalka 2011. szeptember 28. 19:38
  „Ha működik, ha nem, ez kőkemény jogtiprás!
  Csak idő kérdése, és kezdődhetnek a nyilvános kivégzések. Természetesen először Vásárhelyen és minden címlapon!

  Gyomorforgató. Ki akarta ezt?!”
 • 20. Jorgosz 2011. szeptember 28. 18:55
  „Hát valóban "működik". 3700-ból 200. Ez igen ez eredmény. Gratulálok mindenkinek aki azonosulni tud ezzel a módszerrel. Legközelebb kaloda a Kossuth téren. Sajnálom ezt a várost mert olyan mélyre süllyedt ahonnan már nincs lejjebb. De azt sem hiszem el, hogy ezt mind Lázár találja ki egyedül.”
 • 19. Daei 2011. szeptember 28. 16:10
  „moderálva offtopic”
 • 18. Lixus_kzs 2011. szeptember 28. 15:46
  „Látjátok, mondtam én, ha működik a dolog, akkor hadd menjen. Az se zavarna ha fényképet is kapcsolnának hozzá.”
 • 17. hm... 2011. szeptember 28. 14:02
  „Az a poén, hogy ki sem értesített minket, hogy tartozik a párom. Nem sokkal, 10 ezer alatti összeg volt, de akkor is nem tartom fernek, hogy előtte legalább egy felszólítást küldtek volna 2 héttel, hogy fizessünk. Érdekes más adóknál tudtak küldeni, ennél az elmaradásnál nem.
  Az ilyen listákat meg nem tartom hitelesnek, mert anno a közmunkát elfogadó és megtagadók közt is volt érdekes dolgok. Tudom, mert engem és a kollégáimat is érintett a dolog.”
 • 16. portis 2011. szeptember 28. 13:36
  „Beroesz

  Nem tudjuk mennyire hatékony, gondolom elsősorban az inkasszózott számlákról folyik be a pénz.

  Mindenestre a normális eljárás nem ez, hanem hirdetés a délvilágban és a szuperinfóban, amelyik így kezdődik:
  Tisztel hódmezővásárhelyi polgárok....
  És így végződik:
  Köszönettel: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Közgazdasági Iroda, Adócsoport Hódmezővásárhely, Kossuth tér 1
  Esetleg: Hogy a befizetések zökkenőmentesek legyenek, az önkormányzati pénztár meghosszabbított nyitvatartással áll a polgárok rendelkezésére.
  Esetleg: A gazdasági nehézségekre való tekintettel az adócsoportnál gyorsított eljárással igényelhető részletfizetés illetve halasztás.

  Sőt urambocsá egy figyelmeztető levél a hátralékosoknak, akár a köznunkások is ki tudnák vinni a címekre, de megfelene egy e-mail is, meghát telefonja is van minden cégnek, ahogy a számlaszám ugyanúgy a telefonszám is az önkormányzat rendelkezésére áll.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiút szült az élettársa megölésével gyanúsított Henriett

Az élettársa megölésével gyanúsított vásárhelyi P. Henriett a múlt héten fiúgyermeknek adott életet, akinek feltehetőleg egykori diákszerelme az apja, akivel újra összejött. Tovább olvasom