Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

Maradhat a felső tagozat a mártélyi iskolában

Mártély - Mégsem járnak szeptembertől a mártélyi iskola felső tagozatosai Vásárhelyre, továbbra is a községben tanulhatnak – legalábbis ez derül ki abból az e-mailből, amelyet az intézmény megmentéséért aláírásokat gyűjtő egyik szülőnek küldött az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Nem támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak a mártélyi iskola átszervezésére vonatkozó javaslatát, a felső tagozat megszüntetését – derül ki abból az e-mailből, amelyet az iskola megmentéséért aláírásokat gyűjtő szülő, Kovácsné Kulik Emese kapott a minisztériumtól. Megírtuk: kevés a diák Mártélyon – a törvény szerint osztályonként 14 gyereknek kell lennie, ezért azt tervezték, hogy szeptembertől Vásárhelyre járnak a felsősök. A mártélyi szülők nem nyugodtak bele. Aláírásgyűjtésbe fogtak – 210 felnőtt és 93 gyerek neve került fel arra a papírra, amelyet aztán több minisztériumba is elküldtek azzal a kéréssel, hogy továbbra is a faluban tanulhassanak a felső tagozatos diákok.

Mégsem volt hiábavaló Kovácsné Kulik Emese aláírásgyűjtése. Fotó: Török Anita
Mégsem volt hiábavaló Kovácsné Kulik Emese aláírásgyűjtése.
Fotó: Török Anita

– Hittem abban, hogy eredményes lesz a kezdeményezésünk. Az elmúlt hetek bizonytalanságban teltek, szorított az idő, hiszen ha a szülők átíratják a gyerekeiket, akkor hiába minden. Többször beszéltem telefonon a minisztériummal. Bár levelet még nem hozott a postás a döntésről, viszont nagyon rendesek voltak, e-mailben jelezték a szándékukat. Olvasás közben sírva fakadtam, azóta is, ha szóba kerül a téma, könnyezik a szemem. Nagyon örülünk, hiszen nem mindegy, hogy másik iskolába járnak be a gyerekeinek, ami pluszköltség, vagy helyben tanulnak. Az sem mellékes, hogy a városi és a falusi iskolában mások az elvárások – magyarázta Kovácsné Kulik Emese. Az édesanyának 4 gyermeke van, Krisztián 3 éves óvodás, Roland 11 éves, szeptemberben lesz 5. osztályos, Leila Vásárhelyen tanul, Edina 21 éves, ő is Mártélyon járta a 8 osztályt.

Büszke a szülőkre

Büszke a szülőkre, és hálás azért, hogy a kis közösség összefogott egy nemes célért – mondta Balogh Jánosné, a falu polgármestere.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által küldött e-mail szerint: a miniszter döntése értelmében a mártélyi iskola felső tagozatának további működtetése a gyerekek helyben történő oktatásának érdekében indokolt, tekintettel arra, hogy a településen egy állami iskola működik. „(...) változatlan formában, 1–8. évfolyammal folytatja tevékenységét az intézmény".

– Arra is kértem a minisztériumot, segítsenek abban, hogy ne csak egy tanévnyi haladékot kapjon a mártélyi intézmény, hanem hosszú ideig működjön még. Megkérdeztem, min kell változtatni ehhez, hogy a jövőben is legyen a falunak iskolája. Megígérték, segítenek – jegyezte meg az édesanya, aki szombaton a 10 órakor kezdődő évzárón szeretné megköszönni az összefogást.

Mentés

A mártélyi iskolában jelenleg 52 felsős és 50 alsó tagozatos diák tanul, az engedélyezett pedagóguslétszám 14. Korábban is több lépést tettek a suli megmentéséért. 2007-ben ingyentelkeket ajánlott az önkormányzat azoknak a családosoknak, akik a faluban telepedtek le. 4, többgyermekes család költözött a faluba, ma közülük egy él ott. Később Szegvárral közösen működtették az önkormányzati iskolát, majd 2011 tavaszán Szegvár kivált, így Mártély Fábánsebestyénnél próbálkozott, de ebből nem lett semmi. Ezt követően a Hódmezővásárhelyi Kistérségi Társulással vették fel a kapcsolatot, azonban a 2011. szeptemberi tanévet végül önálló működtetésben kezdte meg az intézmény – 2013 januárjától került állami fenntartásba.

Olvasóink írták

 • 4. Lupus 2013. június 24. 13:13
  „Ez komoly eredmény. És civilek érték el, hiszen az iskola vezetése nem szegülhetett ellen az intézményfenntartó akaratának, jobb híján végre kellett volna hajtani a "parancsot". Szerintem örülni kell ennek!”
 • 3. emese0812 2013. június 23. 19:09
  „Kedves booo!
  Én nagyon remélem hogy nem jön ezután fekete leves,én hiszem hogy csak "fehér" leves lesz ezután is. :)”
 • 2. booo 2013. június 22. 21:01
  „Gratulálok a kitartáshoz, de nekem túl szépnek látszik ez, ezután jön a fekete leves?”
 • 1. 48as 2013. június 21. 08:03
  „Nagyon örülünk az eredménynek ! Remélem sokáig sikerül a mártélyi iskolát fenntartani ?
  Az összefogásnak egy nemes cél érdekében mindég van értelme.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezetőváltás a városi televíziónál

A pénteki zárt közgyűlésen felmentették tisztségéből a Hódmezővásárhelyi Városi Televízió ügyvezetőjét, Illés Bélát. Tovább olvasom