Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Maratoni költségvetési vita Vásárhelyen

Öt órán keresztül vitatkoztak Vásárhely idei költségvetéséről a város képviselői tegnap – a büdzsét végül 18,2 milliárdos bevételi és kiadási főösszeggel fogadták el. Hernádi Gyula, az ellenzéki frakció vezetője több mint harminc módosító indítvánnyal állt elő, ezek egy részét megszavazta a jobboldali többség is. Az Emlékpont ügye – ahogy az várható volt – ismét terítékre került.
A költségvetésről és annak végrehajtásáról szóló rendelet megalkotása volt napirenden Vásárhelyen a tegnapi rendkívüli közgyűlésen, amelynek tagjai öt órán keresztül boncolgatták a büdzsé egyes tételeit. Ahogy az elmúlt hónapok során minden alkalommal, most is szóba került az Emlékpont építésének ügye.

Az ellenzék által csak helyi Terror Házának nevezett oktatási központ létrehozására 489 millió forint szerepel a fejlesztési kiadások közt. Ennek szükségességét vitatta például a munkáspárti Havránek Ferenc, aki szerint fejlesztésről akkor lehet beszélni, ha abból bevételt vár a város. Ő azonban úgy véli, az Emlékpont az átadása után is csak pénzbe kerül majd. A baloldali frakció vezetője, Hernádi Gyula pedig egyenesen azt javasolta, a tervezett költséget csökkentsék 300 millió forinttal, az építkezést lassítsák le, az összeget pedig költsék sürgetőbb célokra. Hernádi egyébként ezzel együtt több mint harminc módosító indítvánnyal készült.

A polgármester az elhangzottakra azt kérte, hadd bizonyítsa, hogy jó döntés volt az oktatási központ létrehozása. Lázár János hozzátette, arra is lát esélyt, hogy a finanszírozás ne csak az önkormányzatot terhelje, ezért néhány hónap múlva térjenek vissza a kérdésre. Egyébként pedig aláírták a kiviteli szerződéseket, azok felbontása súlyos anyagi következményekkel járna.

A testület tagjai a maratoni vita után egyenként szavaztak Hernádi Gyula javaslatairól. A közművelődési célelőirányzatot például 25 millió forinttal csökkentették, a megmaradó összegből jut az óvodák és általános iskolák felújítására, valamint a cigány kisebbségi önkormányzat támogatására. A belvárosi rehabilitációra és a rendelőintézet átköltöztetésére pedig céltartalékon elkülönítettek 50-50 milliót. Az Emlékponttal kapcsolatos javaslata viszont nem kapta meg a szükséges többséget. A szabad demokrata Kiss László azt indítványozta, a képviselői alapot 500 ezerről egymillió forintra emeljék. Lázár János ezt úgy módosította, hogy összesen húszmillió forintot osszanak szét a 24 képviselőnek – ez fejenként körülbelül 830 ezer forintot jelent –, négymillió forintot pedig céltartalékként különítsenek el. A kompromisszumos megoldást végül megszavazta a közgyűlés.

Magát a költségvetést végül 14 igen, 5 nem és 5 tartózkodás mellett fogadták el. A bevételi és kiadási főösszeg 18,2 milliárd forint, ennek háromnegyedét működésre, negyedét pedig fejlesztésre fordítják. Az idegen forrás 3,7 milliárd forint, a forráshiány pedig 840 millió, amelynek jó része fejlesztési céltartalék. Most először 750 millió forint működési hitelt kell felvennie az önkormányzatnak ahhoz, hogy az állami normatívát kiegészítve a közalkalmazottak bérét fizetni tudja, a kórházban pedig ne kelljen egy osztályt sem bezárni – hangzott el a tegnapi közgyűlésen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbocsátják a pedagógusokat

Kritikusnak ítéli a vásárhelyi demográfiai adatokat és az oktatási intézmények fenntartását a… Tovább olvasom