Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Márki-Zay Péter nyíltan támogatja a gyerekverést

A politikus többek között arról beszélt múlt hét szerdán egy helyi rádióadásban, hogy a gyereknevelés során szükségét érzi a testi fenyítésnek is.

Egészen meghökkentő felvétel került elő Márki-Zay Péterről, Hódmezővásárhely hét gyermekes polgármesteréről. A politikus többek között arról beszélt múlt hét szerdán egy helyi rádióadásban, hogy a gyereknevelés során szükségét érzi a testi fenyítésnek is - írta az Origo a 444.hu cikke alapján. A beszélgetés során követendő példaként hozta fel az - állítólagos - kanadai szabályozást, amelyben szerinte "nagyon pontosan, korrektül le van szabályozva, hogy hogyan lehet fenyíteni egy gyermeket." Az Origo megkérdezte az esetről ifj. Lomnici Zoltán jogászt, aki elmondta, hogy felelős politikus nem propagálja a családon belüli erőszak semmilyen formáját.

A tavaly ősz óta működő Radio Color nevű hódmezővásárhelyi internetes rádió műsorában beszélgettek Márki-Zay Péterrel az apaságról a felvétel a rádió honlapján megtalálható.  A kedves téma ellenére a beszélgetés nem várt irányt vett, amikor a riporter rákérdezett Márki-Zaynál, hogyan működik apaként. A politikus a következőket mondta el:
 

Viszonylag határozott szülő voltam, a fegyelmet elvártam a gyerekektől, azzal együtt, hogy hét gyermek esetében ezt nem is lehet másképp. .... Nekem az mindig nagyon fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem.

A testi fenyítéssel való példálózás többek között azért is visszás a hódmezővásárhelyi politikus esetében, mert összesen hét gyermeke van, ebből három lány, négy fiú, a legkisebb pedig tízéves. Márki-Zay pár mondattal később már egyenesen arról beszélt, hogy a testi fenyítés hazai szabályozása túl szigorú. Véleménye szerint a kanadai mintát kellene követni, az állítólagos szabályozás egyes elemeit ki is emelte a rádióadásban:
 

"nagyon szigorúan szabályozva van az, hogy a gyermeket semmilyen külsérelmi nyom nem érheti, nem lehet a fején ütni, nem maradhat nyoma, csak nyitott kézfejjel, stb. Tehát nagyon pontosan, korrektül le van szabályozva, hogy hogyan lehet fenyíteni egy gyermeket. ... Ezt be is tartatják."

A balliberális politikus ezután mentegetőzve kijelentette, "természetesen nem ököllel, agyba-főbe" jellegű gyermekbántalmazásra gondol, ugyanakkor hozzátette,
 

"de arról szó van igen, hogy egy adott esetben az ember például az utcán egy kézszorítással is jelzi a gyereknek, ha valami nem oké, ha valami nem elfogadható. És nem érdekli, ha sír, sőt."

Nem ez volt az egyetlen botrány a Márki-Zay családban. Mint ismert, a politikus feleségét tanúként hallgatták ki egy csecsemő halála miatt indított büntetőügyben, könnyen elképzelhetö, hogy vádlott lesz belőle. Sajtóértesülések szerint a politikus felesége szakszerűtlen módszerekkel dolgozott "bábaként" a sokáig általa vezetett családi vállalkozásban, a Te Szülésed Kft.-ben.

Ifj. Lomnici: a politikusoknak nem a deviáns magatartásformákat kellene hirdetniük

Az eset kapcsán az Origo ifj. Lomnici Zoltán jogászt kérdezte a témában, aki leszögezte, hogy épeszű, felelős politikus nem propagálja a családon belüli erőszak semmilyen formáját. A szakember elmondta a portálnak, hogy gyermekbántalmazásnak minősül minden olyan fizikai ráhatás, amely a gyermeknek fizikai vagy lelki sérülést, maradandó károsodást, esetleg halált okoz. Kiemelte, az ilyen magatartások széles skálán mozognak a pofozástól a rázáson át a durvább ütlegelésig. Ismertette, hogy

  • az 1991-es, New York-i gyermekvédelmi egyezmény kifejezetten tiltja a testi fenyítés, a "fizikai és lelki durvaság" valamennyi típusát.
  • az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint a gyermek bántalmazása magában foglalja a fizikai és/vagy érzelmi „rossz bánásmód" minden formáját.
  • a szülői fenyítési vagy fegyelmezési jog nem létező kategóriák, és mivel évente uniós átlagban több tucat kiskorú esik áldozatául a gyermekbántalmazásnak, a kérdést kiemelt problémaként kell kezelni
  • Magyarországon a gyermekvédelmi törvény is tiltja az ilyen szülői magatartásformát, és amikor a bántalmazás a fizikai abúzus súlyos formáját valósítja meg, a magyar bírói gyakorlat kiskorú veszélyeztetésének fizikai erőszakban megnyilvánuló gyermekbántalmazással történő elkövetését állapítja meg.
Ifj. Lomnici szerint fontos hangsúlyozni, hogy ebben az esetkörben magas fokú a látencia, azaz az esetek csupán kevés százaléka kerül nyilvánosságra, amely többek között a szülő gyermek alá fölé rendeltségi viszonyából ered.
 

"Józan, felelős politikusoknak tehát Magyarországon is a gyermekek védelmét garantáló, gyermekközpontú politikát kell folytatniuk és nem nemzetközileg is tiltott, könnyen fatális következményekkel járó deviáns magatartásformákat kell népszerűsíteniük a nevelés terén."

- összegzett a szakember.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 kilométer per órás sebességhatárt szeretnének újra a vásárhelyi Szabadság téren

5 kilométer per órás sebességhatárt szeretnének újra a vásárhelyi Szabadság téren
Hódmezővásárhelyen a Szabadság tériek szeretnék, ha visszaállítanák a lakótelepi be­­kötőúton az 5… Tovább olvasom