Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Mártély, a festők paradicsoma

Mártélyt, a festői szépségű holtágat a múlt század elején fedezték fel maguknak a képzőművészek. Az 1300 lelket számláló, Vásárhelytől csupán hét kilométerre fekvő község nemrégiben kapta meg a Családbarát önkormányzat-díjat.
Mártélyt, a festők és a természetkedvelők paradicsomát, az 1300 lelket számláló Tisza-parti községet elsőként 1024-ben említi Szent István király oklevele, melyben a települést, azaz Szent Adorján Mártír pusztát halászó helyként az általa alapított zalavári bencés monostornak adományozta. A település neve is a kolostor védőszentjének nevéből azaz Szent Adorján mártírból kopott jelenlegi formájába.

Mártély a középkorban is halászfalu volt, igaz nem itt, a jelenlegi helyen állt, hanem a mostani ártéri oldalon feküdt. A Tisza-szabályozás során, amikor a védőgátat építették, megtalálták az ősi falu nyomait is. A főként halászatból és mezőgazdasági munkából élők számára a modernizáció elsőként 1894-ben a vasút megnyitásával érkezett el, nem sokkal később épült meg a falu első kövesútja, majd 1911-ben szentelték fel templomát, amelynek szép hangú vasharangja a különlegessége.

Családbarát önkormányzat

Nemrégiben kapta meg Mártély a Családbarát önkormányzat-díjat a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől. Az elismerést azért kapták, mert ingyentelkekkel segítették a nagycsaládok életét, ezzel mentve meg az iskolájukat a bezárástól.

Mártély mai jó hírét a közeli Vásárhely alapozta meg, mégpedig azután, hogy a vadregényes tájat 1921-ben felfedezte néhány lelkes természetimádó. Kruzslicz Károly, Banga Sámuel, Fejérváry József, Bogyó Ferenc és Dezső Lajos pedig megalapította és felépítette a település strandfürdőjét. Vásárhelyről nyaranta fürdővonat utaztatta ide a vendégeket. Endre Béla, Tornyai János, Rudnay Gyula, majd Barcsay Jenő pedig a festők számára fedezte fel a táj szépségeit, amelyet egyre inkább kezdtek élvezni a kitelepülők, a nyugalomra vágyók. Így van ez ma is. A holtágon a halászat ugyan 1976-ban befejeződött, ám a víz azóta is közkedvelt horgászparadicsom. 1953-ban épült meg a parton a Képzőművészeti Alap alkotóháza, s több évtizedes jó hírnek örvend a nyaranta működő, itthon és külföldön egyaránt híres képzőművészeti szabadiskola.

Mártély, köszönhetően szorgalmas lakóinak, szépen fejlődő település. Balogh Jánosné polgármester több dologra is büszke, így a nemrégiben épült szennyvíztisztítóra és arra is, hogy még az uniós csatlakozás előtt jól működő testvértelepülési kapcsolatot alakítottak ki erdélyi és német településekkel. Ez utóbbinak köszönhetően minden németül tanuló kisdiák kijut, kijutott már német nyelvterületre.


Családias hangulatban

Újabb állomásához ért megyejáró körutunk, kedden a mártélyi faluházba vártuk olvasóinkat. Az érdeklődők közül a szerencsésebbek értékes ajándékokat nyertek.

Balogh Jánosné mártélyi polgármester köszöntőjében kiemelte: a Délvilág sok helybeli otthonában napi vendég. A lap újságíróinak nevét már jól ismerik, de nem mindenkit ismernek arcról. Ezért is volt jó ötlet a személyes találkozó. A polgármester szerint azt az újságot szeretik, amelyik elfogulatlan, pontos és a helyiek öröméről, bánatáról, illetve az eseményekről egyaránt beszámol – a Délvilág ilyen.

Bakos András, a Délvilág szerkesztőségvezetője röviden bemutatta lapunkat. Beszélt a különféle változásokról, amelyekről a jelenlévők véleményét is megkérdezte.
Két felszólaló is azt mondta, jó lenne, ha ismét visszakerülne a lapba az Oldalborda, mely nem csupán recepteket, hanem praktikus főzési tanácsokat is közölt.
A humor sem hiányozhatott a családias hangulatú összejövetelről. Amikor Bakos András azt ecsetelte, hogy a megújult hátsó oldalunkon többek között rendszeresen közlünk szép lányokról fotót, a hallgatóságból egy asszony hangosan megjegyezte: De hol vannak a szép fiúk?

A mártélyi találkozó végéről sem maradt el a játék. Kérdéseket kaptak a jelenlévők, nem csupán lapunkról, hanem falujuk eddigi olyan eseményeiről is, amelyekről mi is beszámoltunk. Minden ajándékunk gazdára talált.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feketevágóhídra csaptak le Vásárhelyen

Ismét illegális élelmiszer-feldolgozó üzemre csapott le az állat-egészségügyi hatóság. Egy… Tovább olvasom