Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Mást mond a tanú, mint a vádlott - folytatódott a vásárhelyi idegorvos pere

Szembesítésekkel folytatódott a Szegedi Járásbíróságon pénteken az az orvosper, amelyben az elsőrendű és a negyedrendű vádlott is egy-egy hódmezővásárhelyi orvos. Őket és társaikat is azzal vádolják, hogy hamis szakorvosi igazolásokat állítottak ki, amivel több tízmilliós kárt okoztak az államnak.
Érdekes fordulatokkal folytatódott a Szegedi Járásbíróságon két hódmezővásárhelyi orvos és még 49 vádlott pere - az ügy előzményeiről itt olvashatnak. A másodrendű vádlottat szembesítették tanúkkal, részben sikertelenül.
 

Az első tanú azt mondta, hogy ismeri a vádlottat, de arról fogalma sem volt, hogy valaki egy olyan orvosi igazolást állított ki az adataival, amelyen fogyatékossá nyilvánították, és pénzt vettek fel a nevében.

Elmondta, hogy nem tudja, hogyan kerültek az adatai illetéktelen kezekbe, de a vádlott egyik rokonával volt egy lakásvásárlási ügyük, ahol megadta az információkat magáról. Állította azonban, hogy pénzt sosem kapott sem az államtól, sem a vádlottól. A vádlott egyébként ennek a tanúnak az orvosi igazolásáról azt mondta, hogy azt nem ismeri.

Egy másik tanú, akinek a nevében szintén írtak hamis igazolást, szintén azt állította, hogy nem kapott pénzt a vádlottól. Ő elmondta, hogy a másodrendű vádlott egyik rokonánál dolgozott, és valószínűleg onnan kerülhettek ki az adatai, amikkel végül visszaéltek. A másodrendű vádlott ennek azonban éppen az ellenkezőjét állította. Azt mondta, hogy őt a tanú kérte meg a papírok kitöltésére, és az államtól kapott támogatást minden hónapban odaadta neki.
 

Az ügy korábbi tárgyalásán meghallgatott tanúk vallomása egybevág a pénteki tárgyaláson elhangzottakkal. Többen is arról beszéltek, hogy sosem kértek rokkantsági támogatást, és nem is vették fel az ezután járó összeget. Nem is sejtették, hogy a hatóságok szellemi fogyatékosként tartják számon őket. A rokkantságot igazoló kártyát és az ezzel járó pénzt is más címére postázták éveken át.

Az ügy lényege, hogy az elsőrendű vádlott – aki egy hódmezővásárhelyi ideg-elme gyógyász – és társai 2001 szeptembere és 2010 decembere között olyan valótlan tartalmú szakorvosi igazolásokat állított ki, amelyekkel később fogyatékossági támogatást vettek fel az államtól, jogtalanul. Ez hamis igazolásonként 1 és 2,5 millió forint közötti összeg volt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2020-tól közlekedik a tramtrain - Lázár János egy hónapon belül tárgyalna Márki-Zay Péterrel

2020-tól közlekedik a tramtrain - Lázár János egy hónapon belül tárgyalna Márki-Zay Péterrel
A politikus a fejlesztést Vásárhely szempontjából olyan jelentőségűnek nevezte, mint amikor megépült a Szeged-Békéscsaba vasútvonal a 19. század végén. A Szeged-Budapest vasútvonalon pedig egy órával csökkentené a menetidőt. Tovább olvasom