Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Mától látogatható Vásárhely múltja

A megnyitóünnepség után, este hattól már látogatható a vásárhelyi Emlékpont, amely kilenc teremben, tárgyak és multimédiás eszközök segítségével mutatja be Hódmezővásárhely félmúltját. A megnyitóra eljön – többek között – Schmidt Mária történész és a volt tanácselnök, Csizmadia Sándorné is.
Fotó: Tésik Attila
Az Andrássy utca 34. alatt ma megnyíló Emlékpont – Fél Évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ az ország első olyan múzeuma, amely az előző rendszert egy város történetén keresztül meséli el, multimédiás eszközök segítségével. Az alapítók és a létrehozók szándéka az, hogy az intézmény erősítse a város turisztikai vonzerejét.

A jellegzetes, lapunk fotóin is látott épületet F. Kovács Attila tervei alapján készítették, a kiállítási anyagát a Terror Háza igazgatójának, Schmidt Máriának az irányításával egy zömében helyi szakemberekből, helytörténészekből és levéltárosokból álló csapat állította össze. Ők közel másfél száz interjút készítettek, ezek a beszélgetések monitoron láthatók, hallhatók, így egyéni sorsokon keresztül elevenedik meg Hódmezővásárhely közel fél évszázados, 1944 és 1990 közötti történelme. A látogatók kilenc termen át, az interjúk, valamint fotók, dokumentumfilmek és a korszak tárgyi emlékei révén kaphatnak képet ötven esztendőről.

Program

16:00: A megnyitóünnepség kezdete. A műsorvezető, Kertész Zsuzsa köszönti az egybegyűlteket, beszédet mond Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke, volt kancelláriaminiszter, közreműködik Győrffy Gergely hegedűművész, megemlékezik Rostás János vásárhelyi vállalkozó, Gerő András történész, az ELTE Bölcsésztudományi Karának tanára, a Habsburg Intézet igazgatója, Reviczky Gábor színművész, Szenti Tibor író, néprajzkutató, Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a hódmezővásárhelyi holokausztmúzeum és az Emlékpont támogatója, Csizmadia Sándorné, a város utolsó tanácselnöke, közreműködik Horváth Mária operaénekes, és beszédet mond Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő
A retroparty programja:
18.30: A Mentol zenekar játszik
19.30: A Sineqanone Stúdió divatbemutatót tart a hatvanas-hetvenes évek kollekciójából
20.00: Komár László koncertje
20.45: Demjén Ferenc koncertje

 
A földszinti első terem kiállítása a tanyarendszer szétzúzását eleveníti fel. Külön helyiséget szenteltek a második világháború vásárhelyi áldozatainak, egy másik az ötvenes évek egykori ellenállóit mutatja be: a Fehér Gárda néven elhíresült szervezkedést. A múzeum kiállításán keresztül papok, lelkészek vallanak arról, milyen volt az életük, hogyan tudtak dolgozni a vallás- és egyházellenes ideológia nyomása alatt. Az Emlékpont természetesen bemutatja az erőszakszervezeteket is: az Államvédelmi Hatóságot, a munkásőrséget, és azt az időszakot, amelyben az ügynököket beszervezték.

Személyes sorsokon keresztül elevenedik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc időszaka, valamint az azt követő megtorlás. Az emelet a Kádár-korszakot és az úgynevezett puha diktatúra hangulatát idézi fel. Itt mutatják be az ipart, a tervgazdálkodás jellemzőit, a kötelező állami ünnepek hangulatát, a hétköznapokat. A vásárhelyi gyárak, üzemek termékei között látható az egykori Hódgép büszkesége, az elektromos meghajtású Puli kisautó. Ugyanakkor Vásárhely művészete is bemutatkozik.

A kiállítás rendezői arra törekedtek, hogy aki végigmegy a szobákon, részese legyen a város történetének, minél jobban megismerje az elmúlt fél évszázadot. A retrohangulatot nemcsak korabeli tárgyak, visszaemlékezések segítik felidézni, de Ákos kifejezetten erre a célra komponált, zörejekből és hangokból álló zenéje is – és a büfé, ahová a kiállítás megtekintése után be lehet térni.

A mai megnyitó után este hattól látogatható a múzeum, harmincfős csoportokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert nyertek a mártélyi polgárőrök

A vásárhelyi önkormányzatnak ki kell fizetnie a mártélyi polgárőrök elmaradt juttatását: 300 ezer… Tovább olvasom