Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Mécsest gyújtottak Vásárhelyen a volt Kossuth Zsuzsáért

Hódmezővásárhely - Valamivel több mint százan, többségében középiskolás diákok gyűltek össze tegnap este kilenckor Vásárhelyen azon a bejelentett tüntetésen, amelyen csendes mécsesgyújtással tiltakoztak a volt Kossuth Zsuzsa szakközépiskola megszűnése ellen.
Az eseményen megjelent Lázár János polgármester és a teljes városi jobboldali koalíció. A rendezvénnyel kapcsolatban tegnap délután a Fidesz városi szervezetének elnöksége által kiadott közleményben a helyi baloldal politikusait nevezik meg az összejövetel szervezőinek, mondván, meg akarják zavarni a város békéjét, rendjét, hiszen az iskolát a városvezetés nem szünteti meg, hanem összevonja a másik három szakközépiskolával.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Takács Róbert 2008. július 03. 21:45
  „Nyílt levél a hódmezővásárhelyi FIDESZ frakció tagjaihoz

  Megdöbbenéssel olvasom az elmúlt hetekben a vásárhelyi FIDESZ sajtótájékoztatókon elhangzott nyilatkozatait, sajtóközleményeit.

  Botrányosnak érzem, hogy bármely olyan kezdeményezés, amely nem a Fideszhez és köreihez kötődik az szálka, egyenesen ellenséges, a város ellen való támadás a jobboldali városvezetés szemében.

  Tudom, hogy sokaknak városunkban furcsa - ami egyébként demokratikusan működő közösségekben magától értetődő, természetes dolog - hogy ha egy közösség, nevezetesen egy iskola diákjai az ellenük intézett vélt vagy valós negatív döntésekkel szemben - élve demokratikus jogaikkal - hangot adnak véleményüknek.

  Pedig Hódmezővásárhelyen kedd este nem történt más, mint az ex és jelenlegi Kossuthos diákok - pártpreferenciáktól és politikai érdekektől függetlenül - az alkotmányban rögzített demokratikus jogaikkal élve méltóságteljesen, büszkén és szomorúan összegyűltek volt iskolájuk előtt, és mécseseket gyújtva fejezték ki nem tetszésűket azokkal az intézkedésekkel szemben, amelyek az elmúlt időszakban alma materüket érintették.

  A megemlékezés mögött nem álltak pártok, nem álltak politikai érdekek és szándékok. Hiába próbálta a spontán szerveződő demonstrációra a baloldali politika bélyeget rásütni a jobboldal, hiába próbálta a Fidesz az általa már hosszú ideje démonizált baloldali politikusokat a háttérben láttatni, kedd este nem került másra sor, minthogy egy jogaival tisztában lévő generáció kifejezte nem tetszését egy olyan döntéssel szemben, amelyet a várost már 18 éve vezető politikai erő hozott.

  Jóllehet ez a megmozdulás a teljes vásárhelyi politikai elitet meglepte. Meglepte a már hosszú ideje a tévedhetetlenség sóbálványába merevedő jobboldalt és a politikai riválisán fogást kereső baloldalt is.

  Pedig nem történt más, felnőtt Hódmezővásárhelyen is egy generáció, melynek a demokrácia, az alkotmányos jogok érvényesítése nem hősiesség vagy bátorság kérdése, hanem a világ legtermészetesebb dolga.

  Szerencsésnek érzem magam, hogy ennek a generációnak lehetek a tagja, és szomorúnak, azért, mert ezeket a jelenségeket városunkban a jobboldal felismerni nem akarja.

  Pedig ezek a fiatalok jelentik nem csak a városunk hosszú távú jövőjének kulcsát, de már a jelenét is! Ezek a fiatalok értetlenül állnak az előtt a vásárhelyi közélet előtt, amely magáról már hosszú ideje nem tud más képet mutatni, csak a kötekedő valamint az ellenlábasait minden esetben sárba-tipró és porig alázó politikai osztályét.

  Ezek a fiatalok itt hagyják a városunkat annak minden bújával-bajával: kiemelkedően magas adósságállományával, a megyei jogú városok közt legalacsonyabb kereseti adottságaival, a kulturális élet hiányosságaival.

  Bár tudom, a helyzet nem egyszerű: régi sérelmek, személyes ellentétek lángolnak fel minden egyes vitában, közben a várossal, az emberek valódi problémáival nem törődik senki. A helyzet nem egyszerű, de csak mi tudunk rajta változtatni: vásárhelyi politikusok és civilek, fiatalok és idősebbek, mi vásárhelyi emberek! Azt javaslom, kössünk új szövetségeket, új koalíciókat magyarországi és a vásárhelyi közállapotokat meghaladva, hogy közös ügyünk - Vásárhely fejlődése - ne csak politikai szólam, hanem valóság legyen. Hogy olyan városban élhessünk, ahol nemcsak azoknak jó lakni, akik az aktuális hatalom oldalán állnak, hanem mindazoknak, akik egy boldogabb, nyugodtabb, demokratikusabb közösségben szeretnének élni!

  Tisztelettel

  Dr. Takács Róbert
  Önkormányzati képviselő”
 • 21. Ritu 2008. július 03. 14:43
  „Mint szándékos politikai analfabéta nem értem miért kellett ilyen irányba elterelni ezt az estét. Ha Vásárhelyen tartózkodtam volna, én is gyújtottam volna gyertyát az iskolámért, azokért a napokért, amiket ott, abban az épületben tölthettem. Szerintem ennek inkább a "gyerekekről" kellett volna szólnia, mint a "ki hova tartozik"-ról, mert egy szinten tényleg csak az emlékeink maradtak, hiszen kortárs köztudatban "a kossuthos külön állatfaj" volt.
  Köszönöm.”
 • 20. elégedetlenkedő 2008. július 02. 23:08
  „Igazából csak csodálkozom,hogy butítás megy keményen . miért kell ezeknek a kib* politikusoknak mindenkiben ellenséget látni valamint hülyíteni a népet. undorító. nagyon nem vagyok megnyugodva, h nem zár be a Kossuth tuti lesz valami indok amiért el tudják tüntetni az egész épületet. Nem csodálkoznék, ha egy "független" épületgépész azt mondja majd hogy sajna fiúk lányok A Kossuth Zsuzsanna szakközépiskola épülete az átvizsgáláson nem ment át a felújítás pedig rengetegbe kerülne. Sajnos csak az marad, hogy az épületet a lakosság biztonságának megóvása érdekében lebontsuk. Ilyen egyszerű ez...
  És erre odament megnézni kit kell eltüntetni . Beszélt itt valaha a kurva Mszpről? ugyan”
 • 19. rew 2008. július 02. 21:59
  „Amúgy mivel a nyilvános közgyűlésen bejelentette, hogy ott lesz a mécselésen, így hivatalosan és szóban megtörtént a rendőrkapitányság felé a bejelentés.

  Az hogy Havránek Úr fel lett még kérve a szervezők által, az biztos ami biztos alapon volt.”
 • 18. rew 2008. július 02. 21:57
  „Soha nem kapott e-mail útján meghívást a pm.

  A legutóbbi közgyűlésen megígérte, hogy ott lesz a mécselésen.
  Gondolom valamelyik katonája mondta el neki, hogy mi készülődik.

  Mindenesetre kezd ébredezni a város.”
 • 17. pederzoli 2008. július 02. 21:44
  „Ha e-mail útján kapott értesítést a gyertyagyújtásról,akkor bizony vélelmezhető,hogy nagyon is olvassa a fórumot a pm. Sőt,megkockáztatom,hogy még hozzá is szólt. Magam észjárása alapján,ha én szervezek egy ilyen eseményt,bármennyire nem szívlelem,vagy személyesen,vagy a pm.-i kabinetirodán keresztül invitálom meg,nem pedig e-mail -ben,amit lehet,hogy olvasatlanul tesz át a spam-ek közé.
  Egyes számú szabály,soha nem írunk ki teljes személynevet nick-ként ha fórumozunk,persze a saját honlap az más,ott meg tulaj,vagy admin. Az érthető...”
 • 16. Regős Bendegúz 2008. július 02. 17:07
  „Bakter úr!
  Én is úgy gyújtogatnék valakinek mécsest! Már a helye is megvan!
  Tudja mire gondolok...”
 • 15. Petrovits Csaba 2008. július 02. 14:47
  „Figyelitek?

  Ez ímmár a második eset az üggyel kapcsolatban, amikor a cikkben a szerző neve helyett ennyi áll:

  "Munkatársunktól".

  Nos, Kedves "Munkatársunktól", köszönjük az "objektív" tudósítást mindannyian, az egész város összes, pártatlan polgára nevében... Csak így tovább, és az emberek teljesen képzettek lesznek médiaismeretekből. :)))”
 • 14. rew 2008. július 02. 14:36
  „Cikkíró!

  Szakadj meg!
  Nem Zsuzsa hanem Zsuzsanna, te ...”
 • 13. rew 2008. július 02. 14:19
  „A baloldalnak a tegnapihoz annyi köze van, hogy Havráneket megkérték a szervezők, hogy jelentse be.”
 • 12. extanár 2008. július 02. 11:16
  „LJ válaszolt az online fórumon: nem zár be a Kossuth.
  "tüntetés" kifejezés annyiban jogos, mint a tegnapi helyi_fidesz közleményben a "gyújtogatás"! Egyébként, nem lesz megtorlás, nincs miért.”
 • 11. joy 2008. július 02. 10:55
  „Most komolyan!

  Tényleg minden Fideszes prolitikus ennyire beteg?

  El sem tudja képzelni, hogy a polgárok nagyívben tesznek a prolitikusokra, van nekik saját véleményük, akaratuk is, amelyet néha a nem vakhű Jel pártiak pártatlanul ki is nyílvánítanak, és nem csak a "bennfentes körök" parancsára sétálnak a közterületeken?”
 • 10. Barbapapa 2008. július 02. 10:18
  „A pofátlanság netovábbja,de LJ ezt is megengedheti magának ő nagyeber,?(méretre) veszi a bátorságot hogy a választói arcába belehazudva rákenje a szocikra a kezdeményezést,pedig semmi közük hozzá mert senki nem merte adni a nevét LJ diktatúrája miatt hogy bejelentse mert félt a következményektől (van mitől ugye pm-úúúúúr).már a parkolókban a figyelmes járókelő láthatott jónéhány kamerát,civil rendőrt,gorillát,és az elengedhetetlen besúgóit,működött a LJ féle DEMOKRÁCIA!! csak ezért lett felkérve Havranek úr mert neki tehetnek egy szivességet (egyenlőre).”
 • 9. voltKZSs 2008. július 02. 09:42
  „Sokan voltunk, többen mint számítottam rá, de nem tudom felfogni, hogy mi a halálért dugta oda a pofáját Lázár. Meg ez tüntetésvolt??? Én azt hittem megemlékezés amin békésen gyertyát gyújtottunk, csak ezek a majmok odaültettek a lépcsőre és figyelték hogy ki az aki elmegy gyertyát gyújtani. Tudom hogy volt ott olyan tanár aki azért nem mert odamenni meggyújtani a mécsest mert ott ült ez a söpredék, és félt hogy a várható létszámleépítésnél ő emiatt elsőbbséget fog élvezni. És lássu be ennek a félelemnek van alapja, itt HódmezőLÁZÁRhelyen van alapja...
  Kár hogy képek nincsenek (még), de azon elég szépen látszana, hogy Lázár csak ott pöffeszkedett a rampán, és képtelen volt bármi értelmeset tenni. Adtak neki egy gyertyát de nem gyújtotta meg. JOBB IS! Egy ilyen ember ne is gondoljon a KZS-re, vagy esetleg éjjel lehetne vele rémálma, hogy pl ráomlik, ha már életveszélyes...”
 • 8. Dongó 2008. július 02. 09:15
  „Szabcsa2-nek
  Ez nem pofátlanság volt, hanem erődemonstráció. Na ki mer kijönni, na kit tegyünk lehetetlenné. Tipikus fideszes és lázár diktatúra. De lehetne azt mondani, hogy egy kicsit be@rt a koma és kirendelte a katonáit.
  Tényleg nem kellett volna a baloldalnak kihasználni ezt, mert ezzel csak a gyengeségüket mutatták meg. Ez nem politikai ügy, a közgyűlésben kellett volna erőből vitatkozni és nem a zárt ülésen bólogatni. Tiltakozni a zárt ülés ellen, bevonni az érintetteket, de ez nem történt meg.”
 • 7. totya66 2008. július 02. 08:56
  „Ez a szülök és tanárok hibája ha hagyják átnevezni Rapcsákra akkor a térség vezető iskolája lehetne komoly fejlesztésekkel. Így viszont a személyes bosszú eltörli az iskola emlékét is, tessék már megjegyezni ki az úr a háznál.”
 • 6. kender 2008. július 02. 08:36
  „Nem Kossuth Zsuzsa, hanem Kossuth Zsuzsanna!
  Egy újságírótól ennyi azért elvárható!”
 • 5. KristoGergely 2008. július 02. 08:23
  „En nemreg hallottam csak a Kossuth megszuneserol, es hogy allitolag szupermarket lesz helyette...Eloszor el sem akartam hinni! Mi tortenik mostanaban az oktatasuggyel? Hat ennyire nem erdekli a politikusokat, hogy egy ilyen fontos teruletet, nagy multu iskolakat tonkretesznek???Szomoru. Es hogy Lazar Janos ezek utan meg kepes volt elmenni a gyertyagyujtasra, ezt nevezem...Mire szamithatunk meg ezek utan?”
 • 4. extanát 2008. július 02. 07:44
  „tény, hogy a szocik rátelepedtek a civil kezdeményezésre, de kevesebben voltak, mint a kivonult képviselők...
  lehettünk vagy kétszázan is, mi civilek, akik gyertyát gyújtottunk.
  egy kossuthos tanárt láttam, ez szomorú: félelem uralkodna a városi közalkalmazottak között!?
  a helyi fidesz közleménye sértő, lendvaiildikó/nyakóistván stílusú és célú!
  Lázárnak és talpnyalóinak sokba fog kerülni ez gyurcsányi hozzáállás a helyi ügyekhez!”
 • 3. lusta 2008. július 02. 06:54
  „Tuti...az tuti, hogy minket...ez már egy elfajzott ügy lett...:S...:@...:´(...”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átköltöztetik a középiskolát

Hódmezővásárhely - Az egykori Gregus-szakközép épületrészét, és további termeket ad át használatra a vásárhelyi önkormányzatnak a mezőgazdasági kar. Tovább olvasom