Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Megfelezte az eső és a jég az idei dinnyetermést

Hódmezővásárhely - Még el sem kezdődött az igazi szezon, de a vásárhelyi Pap József Bodzási úton termesztett dinnyéiért máris hosszú sor állt a piacon. Az őstermelő azt mondja, az eső és a jég megtizedelte a termést, ami ennek ellenére nagyon finom.
– A tavasz biztatóan indult, majd a nagy eső és a jég szinte megfelezte a termést – mondta Pap József, miközben dinnyeföldjén mutatta is a jég nyomait. A vásárhelyi őstermelő szerint a tavalyi termés 60 százaléka termett, de a dinnyék íze kifogástalan.

– Nagyon sokan dicsérik – mesélte Pap József, akit a pénteki vásárhelyi piacon is megleptek a vásárlók, pedig az igazi dinnyeszezon majd csak néhány hét múlva indul, és augusztus közepéig tart. A görögdinnye kilója jelenleg 190, a sárgáé 250–300 forint.

Pap József mutatja a korai termést. A szerző felvételei
Pap József mutatja a korai termést. A szerző felvételei

A Bodzási úton található másfél hektáros földjén közel 7000 tő palántát ültettek el. – Eddig a korai görög fajtából elenyésző mennyiséget, mintegy 700 kilót szedtünk le – mondta Pap József. Jelenleg átlagosan 8 kilósak a görögdinnyék. Probléma, hogy vannak olyan sorok a dinnyeföldön, ahol 4-5 tövön csak 1-2 dinnye van. A sárgákat is megmutatta, amely szintén közepes termést hozott. A földjén vetettek még sárgabélű görögdinnyét is, ami várhatóan két hét múlva érik be és kerül ki a piacra.

A piacon nagyon kapós a vásárhelyi dinnye.
A piacon nagyon kapós a vásárhelyi dinnye.

A meleg beköszöntével most már mindennap kijár locsolni. Azt mondja, a dinnyetermesztés nagy munkával jár, idő- és költségigényes. Csak Vásárhelyen árulnak, a házuknál és a piacon. Sokan a hang, a forma és a szín alapján döntik el, hogy melyik dinnyét viszik haza. – Ennek ellenére többen is kérik, hogy ajánljunk, de mi csak azokat a darabokat tesszük ki a „polcra", ami már érett és finom – hangsúlyozta az őstermelő.

Korábban lékelték is a dinnyét, de manapság már ez nem divat. – Ennek nem tudom, mi az oka, talán azzal lehet magyarázni, hogy sokan kérnek fél vagy negyed dinnyét, így látják a belsejét, és nincs szükség meglékelni – mondta József.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rettenetes Molli?

Márkus „Rettenetes" Mollinak nevezték el a vásárhelyi 8 éves kislányt sakkozó társai, hiszen… Tovább olvasom