Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Meghallgatták a közt kórházügyben

Telefonon és személyesen is lehetett kérdezni a vásárhelyi városházán tartott közmeghallgatáson, melynek az egészségügy volt a témája. Akadt, aki azt mesélte: félmillió forintot költött barátja gyógyíttatására, miután ő hordta be a kórházba a pelenkát, a kenőcsöt. Az intézmény főigazgatója ezt furcsállta.
Az egészségügy helyzetéről tartottak közmeghallgatást tegnap délután Vásárhelyen. Több kérdező is személyesen jelent meg a városháza dísztermében. Koncz Sándorné, aki elmondta: kért időpontot, mégis többször vissza kellett mennie a kórházba, hogy elvégezzék a mammográfiai vizsgálatot. Hasonlóan járt az eredménnyel is, amit mind a mai napig nem kapott még meg, pedig jó néhányszor behívták már érte.

Mindezt érthetetlennek tartotta Kallai Árpád, az Erzsébet-kórház főigazgatója, aki maga is radiológus. Szerinte egy negatív eredményt már meg kellett volna kapnia az asszonynak, de megígérte, hogy utánanéz.

Banga egy zacskó vakolatot hozott

A vásárhelyi rendelőintézet faláról málló vakolatból hozott egy zacskónyit a közmeghallgatásra Banga József volt települési képviselő – és „politikai akcióművész". Ezzel hívta fel a figyelmet az épület állapotára. Az egykori városatya inge elejére egy újságkivágást tűzött, ezen Lázár János fotója volt látható, valamint a következő cím: „A gyűlölet a gyengék haragja". A polgármester egyébként a rendelőintézettel kapcsolatban azt válaszolta Bangának, hogy egy fillért sem költenek rá, mert olcsóbb egy másikat építeni. Erről pedig az új közgyűlés tárgyal majd.

Volt olyan telefonos kérdező, aki azt akarta tudni: mennyit költött a város perköltségekre. A férfi úgy vélte, hogy ezt a pénzt Vásárhely egészségügyére fordíthatták volna. A polgármester közölte: elküldik a telefonáló címére a perköltség összegét. Lele István személyesen kért szót, mondván: félmillió forintot költött barátja gyógyíttatására. A beteg több hónapig feküdt a kórházban, ahol látogatáskor recepteket nyomtak Lele István kezébe, hogy váltsa ki azokat. Pelenkát, kenőcsöket, gyógyszereket hordott be, annak ellenére, hogy tudomása szerint mindez alanyi jogon jár annak, aki fizeti a társadalombiztosítást.

A kórház főigazgatója furcsának tartotta az esetet. Pálinkás Attila, a belgyógyászat osztályvezető főorvosa pedig elmondta: előfordul súlyos felfekvéses eseteknél, hogy felajánlják, a hozzátartozó beszerezhet olyan minőségi kötszert, mely gyorsítja a gyógyulást, mert az egészségpénztár azt nem finanszírozza. Kallai megerősítette: van ilyen választási lehetőség. Lele István viszont nem fogadta el a választ, kérdezvén: egy XL-es méretű pelenkában mi a különleges.

A közmeghallgatás előtt egyébként Kallai Árpád arról is beszélt a rendkívüli közgyűlés résztvevőinek, hogy a finanszírozás csökkentésével az idén 150 millió forinttal kevesebb jut a kórházi fekvőbeteg-ellátásra. Kénytelenek lesznek a betegellátást visszafogni, a pácienseket később tudják gyógyítani, ellátni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb háromszáz ingyentelket osztanak Vásárhelyen

Százat már kiosztott, de az elkövetkező esztendőkben újabb háromszáz ingyentelket kíván juttatni a… Tovább olvasom