Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 18°C | 33°C Még több cikk.

Megint tilos a holtágban fürödni Mártélyon: pár nap után újra elszaporodott a kékalga a vízben

Alig több mint 10 napra tudták csak a mártélyi holtág vizében határérték alá nyomni a cianobaktériumok számát. A vízben ismét elszaporodott a kékalga. A hatóságok újból megtiltották a fürdést. Sőt, a tilalom szigorú betartására szólították fel a lakosságot.
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) és a Csongrád Megyei Kormányhivatal megrendelésére ismételten vízmintát vettek a mártélyi holt-tiszai szabadstrandon, a korábban tapasztalt cianobaktérium, vagyis kékalga túlszaporodása miatt. A laborvizsgálatok azt mutatták ki, hogy a cianobaktériumok megint elszaporodtak – kaptuk a tájékoztatást a Csongrád Megyei Kormányhivataltól.

Csütörtökön kint jártunk a mártélyi strandon. Ismét láttunk kékes, sötétzöldes, máshol fehér foltokat úszni a vízen. Ezúttal nem a csónakoknál, hanem a szabadstrandi részen.
 
Megint tilos a holtágban fürödni Mártélyon - GALÉRIA. Fotó: Kovács Erika


Mint korábban megírtuk, a kormányhivatalhoz június 27-én érkezett bejelentés arról, hogy a mártélyi holtág vize szennyezett. A horgászok, a strandolók kékes-zöldes trutyit láttak a víz felszínén. Ráadásul a víz büdös is volt (2018. június 29.: Átmenetileg tilos fürödni a mártélyi holtágban – kékes foltok úszkálnak, a víz néha pöcegödörszagot áraszt).

A hatóságok megtiltották a fürdést, az Ativizig pedig hozzálátott a helyzet megoldásához. Frissítővizet adagoltak a holtágba. A hosszirányú átöblítéshez folyamatos vízáramlást generáltak a Szegfűi szivattyútelep nyitásával. A beavatkozás sikeres volt, az újabb vízminta laborvizsgálata már jó lett. Július 7-étől ismét birtokba vehették a fürdőzők a szabadstrandot. Ez az állapot azonban csak tegnapig tartott. Július 19-étől ismét tilos a fürdés.

A kormányhivatal arra hívta fel a figyelmet, hogy a kékalgáknak potenciális egészségkárosító hatása lehet a vízi és szárazföldi élőlényekre, valamint az emberi szervezetre, ezért azt kérik a lakosságtól, hogy a fürdési tilalmat vegyék komolyan.


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi ˝csörték˝

"Nem lenne jobb megegyezni, békében lenni, és nem vádaskodni igaztalanul?" Tovább olvasom