Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Mégis kilakoltattak két családot

Második nekifutásra ugyan, de tegnap mégis kilakoltatták Vásárhelyen az egyik üresen álló Észak utcai szociális bérlakásba önkényesen beköltözött Nagy Esztert és családját. Reggel a közmunkások nem voltak hajlandók kipakolni Nagyék holmiját. Később végrehajtották az utasítást – így járt a Dobó Katalin utcai Huszka Márta is. Az önkormányzat szerint nem hunyhatnak szemet az önkényes lakásfoglalások felett.
Nagy Eszterék holmija az udvarra került. Fotó: Tésik Attila
Rendőrök, közmunkások, hivatali emberek sorakoztak fel tegnap reggel a vásárhelyi Észak utcában, hogy mégis kilakoltassák az egyik üres szociális bérlakásba korábban beköltözött Nagy Esztert gyermekével és párjával. Tegnap arról írtunk, hogy a fiatal asszony és a szintén önkényes lakásfoglaló

Gaudi Mónika Lázár János polgármestertől kért segítséget, de kiderült, csak az utóbbi kapott haladékot december 23-áig. Nagy Eszteréknek tehát menniük kellett.

– Majd az utcán, a hóban alszom a kétéves, asztmás gyerekemmel, vagy a polgármesteri hivatal előtt verek sátrat! – kiabálta magából kikelve Nagy Eszter. A kilakoltatás hírére a fiatal asszony köré gyűlt a rokonság és a szomszédság is.
– Az anya- és gyermekszállóra beköltözhetnek – jegyezte meg Hevesi Tamás, a polgármesteri hivatal lakásügyi csoportjának jogi előadója, de kijelentése csak olaj volt a tűzre.
– Nem mennek sehová – hangsúlyozta nyomatékkal az asszony apósa, Fehér István, s azt mondta: nem szétszakítani kellene a családot.

Az önkényes lakásfoglaló Huszka Mártának és gyermekeinek is menni kellett. Fotó: Tésik Attila
A vita hevében egyre inkább elhúzódott a holmik kipakolása. A családtagok nem nyúltak semmihez, a közmunkások pedig tétlenül várakoztak. Mint kiderült, nem voltak hajlandók a végrehajtásra, mondván: megfenyegették őket, bajuk eshet, ha megteszik. Jó néhány perces egyeztetést követően sem változtatták meg álláspontjukat.
A fejlemények hallatán az Észak utcaiak is kezdtek lecsillapodni. Másfél óra után eltávoztak a rendőrök és a közmunkások, valamint a hivatali dolgozók is. Elhangzott: majd máskor, a jövő héten egy másik közmunkáscsapattal lakoltatják ki a családot.

Alig egy órával később az újságírókat ebben az ügyben sajtótájékoztatóra hívták az önkormányzathoz, ahol véletlenül kiderült, mégsem marad el a kilakoltatás – már meg is kezdték a végrehajtást. Időközben ugyanis egy másik gárdával, rendőri kísérettel újfent megjelentek a hivatal emberei Nagy Eszteréknél. A családtagok üvöltözése közepette került ki az udvarra a gyerekkád, az ágy, a szekrény.

A kiürített lakás ajtajára végül lakat került. A család szerint nem sokáig, ugyanis nincs hová menniük, így újra feltörik azt. Ezt tervezi egy másik önkényes lakásfoglaló is, Huszka Márta. Ő egy Dobó Katalin utcai lakásba költözött be néhány hónapja az Észak utcáról, mondván: az ottani áldatlan állapotokat már nem lehetett elviselni. A kilakoltatóbrigád tegnap kora délután náluk folytatta a munkát. Csanki István kisebbségi tanácsnok, aki végig a helyszínen volt, annyit mondott: valóban tenni kell az önkényes lakásfoglalások ellen, de szerinte ennek nem az a módja, hogy télvíz idején utcára teszik a családokat.


A hivatal álláspontja

Korsós Ágnes jegyző a kilakoltatásokkal kapcsolatban közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz. E szerint Nagy Eszterék szeptember 21-én feltörtek egy lakást, amelyet most a bíróság végzése alapján ürítettek ki. A kilakoltatás akkor is megvalósul, ha nincs ott az érintett jogsértő, ez esetben az ő költségére az önkormányzat elraktározza ingóságait. Ha jelen van, de nem viszi ki ingóságait, akkor a lakás kiürítése oly módon is megtörténhet, hogy a holmit a közterületre kirakják. Az érvényes bérleti szerződéssel rendelkező Huszka Márta elhagyta korábbi bérlakását, amely az Észak utcában volt, és feltört egy Dobó Katalin utcai, üresen álló bérlakást. A lakás jogszerű bérlője addig nem tud beköltözni, amíg őt nem lakoltatják ki. Az önkormányzat senkit nem tesz utcára télen – ez azonban nem vonatkozik a lakást feltörő és más tulajdonába önkényesen beköltöző személyekre. Ha teret engednek az ilyen eljárásoknak, hangsúlyozza a jegyző, félő, hogy ez rendszerré válik, megakadályozva azt, hogy a lakásigényléssel rendelkező, pályázatot nyert vásárhelyiek bérleményükbe beköltözhessenek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákok újították fel a gyűjteményt

Látványos és érdekes gyűjteményt bemutató iskolamúzeum nyílik ma délután 2 órakor a vásárhelyi… Tovább olvasom