Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Mégis pályázik a Fresenius

Valószínű, hogy az a Fresenius nevű cég is megpályázza a vásárhelyi műveseállomás további működtetését, amely februárban még be akarta azt zárni. A német vállalat álláspontja gyökeresen megváltozott azóta – most azt mondják: nem akarják magukra hagyni betegeiket.
Jelenleg harmincöt beteg heti háromszori dialízisét végzik Vásárhelyen. Fotó: Tésik Attila
Februárban jelentette be a Fresenius Magyarország Egészségügyi Kft., hogy átszervezi magyar hálózatát, s ennek keretében bezárja a tíz éve működtetett vásárhelyi műveseállomást. Ez azt jelentette volna, hogy a vásárhelyi betegeknek Szentesre vagy Szegedre kellett volna átutazniuk dialíziskezelésre. A bejelentést követőn a városvezetés azonnal elkötelezte magát a helyi dialízisközpont további működtetése mellett.

A Fresenius lépését akkor azzal indokolta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csökkenő finanszírozása miatt átszervezi hálózatát. Lázár János polgármester azonnal kijelentette, az önkormányzat mindent megtesz, hogy a dialízisközpont tovább működjön – akár a kórház egyik osztályaként, ahogy az 1983 és 1996 között történt, akár úgy, hogy pályázatot írnak ki rá. A város első embere azt sem tartotta kizártnak, hogy a német cég meggondolja magát.

A nyolcágyas vásárhelyi műveseállomáson hetente három alkalommal 35 betegen végeznek dialízist, s további kétszáz beteget látnak el – tudtuk meg Kassai Miklóstól, a dialízisközpont osztályvezető főorvosától.
A Fresenius tízéves szerződése az idén novemberben jár le. Időközben azonban jelentősen változott a német anyacég álláspontja. Zoltán György, a Fresenius Medical Care Magyarország Rt. ügyvezető igazgatója már elképzelhetőnek tartja, hogy a cég pályázik majd a vásárhelyi dialízisközpont további működtetésére. Az ügyvezető óvatosan fogalmazott, hangsúlyozta, hogy ez még nem száz százalék, hiszen a végső döntést a németországi anyacégnél hozzák majd meg.

– Nagyon nagy a valószínűsége, hogy ha kiírják a pályázatot, akkor indulunk mi is – mondta. – Ennek több oka is van. Az egyik humánus, hiszen nem akarjuk magukra hagyni a betegeinket, a másik inkább érzelmi jellegű, hiszen a vásárhelyi dialízisközpont volt az egyik első műveseállomásunk az országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A teleházból sugároz Mártély rádiója, a Szóbeszéd

Egy éve szól a Szóbeszéd. Mártély kis közösségi rádiója a teleházból naponta reggel fél hét és este… Tovább olvasom