Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Megmérgezték kedvenc állataikat

A vásárhelyi Fekete család nagyon szereti az állatokat, de lehet, mégsem tartanak többé se kutyát, se macskát. A közelmúltban három háziállatukat is megmérgezte valaki. Gyanakodnak, de vádaskodni nem akarnak. A rendőrség nyomoz, és több környékbelit is kihallgatott.
Feketéné Zsoldos Anita nem tudja mire vélni állataik elpusztítását, mert, mint mondta: mindenkivel jóban vannak, tudomása szerint nincs haragosuk. A família a rendőrségen feljelentést tett, ismeretlen tettes ellen megkezdték a nyomozást, kihallgatták, megkérdezték a környékbelieket, majd azt mondták, levélben kapnak értesítést az eredményről.

A Nagy András János és a Nap utca sarkán lévő portánál a kerítésnél mutatta Feketéné, szerinte hol dobták be a mérgezett csemegét – kutyaeledelt vagy húst –, amiből a hatéves kutya, Fürge és a négyéves macska, Dudli is evett. BI-58 vegyszert idéző bűz terjengett akkor a környéken. A kutyát július 20-án reggel már holtan találták, a környékén a hányás, az ürülék arra utalt, éjszaka vagy hajnalban nagy kínok között pusztult el. A cica eltűnt, de esetében is azt gyanítják, hogy nem él már. Mert gyakran elkódorgott ugyan, de mindig hazatért. Fürgével – mesélte szinte sírva az asszony – akadtak problémák, gondok.

– Nagyon élénk volt, sokat ugatott, ezt biztos többen nehezen viselték a környéken. Gyanakszunk-e valakire? Igen, de nincs bizonyítékunk, csupán sejtés, megérzés az egész, nem akarok vádaskodni – mondta Feketéné.

A környéken két esztendővel ezelőtt is történt hasonló eset, akkor is egy kutya volt az áldozat. De Feketéék kálváriája sem ért még véget. Fürge halála és Dudli eltűnése után magukhoz vettek egy két hónapos ebet, Foltit. Nem húzta sokáig: július 28-án meghalt. Előtte mindenhova ürített, hányt, reszketett, habzott a szája, és az állatorvos, akihez elvitték, dr. Papp Károly a tünetek alapján erős idegméregre gyanakodott, ezt lapunknak is megerősítette. A kiskutya kapott ugyan injekciókat, de alig értek vele haza, elpusztult. Azóta nem mertek állatot venni vagy befogadni.

– Szinte már a gyereket se merem kiengedni az udvarra... – mondta a gyógyszerész Feketéné kétségbeesetten. – Elmondhatatlanul nagy a csend, mindenkinek nagyon hiányoznak a kutyusok, a macska, de leginkább a gyerekeknek, Áronnak és Jankának. Rengeteg fotót készítettek Fürgéről és Dudliról, sokat játszottak velük, imádták őket. Olykor elfeledkezünk a történtekről, és óvatosan csukjuk a kertkaput, hogy ki ne szökjenek. Pedig...

Ritkák a mérgezések

Paksi Zsolt, a vásárhelyi rendőrség bűnügyi osztályának a vezetője érdeklődésünkre elmondta, ritkán érkezik hozzájuk állatmérgezéssel kapcsolatos bejelentés, évente talán egy-kettő. – Ez persze nem azt jelenti, hogy csak ennyi történik – vélekedik Dömötör Júlia, a Konrad Lorenz Természet- és Állatvédelmi Egyesület elnöke is:
– Szerencsére nem gyakoriak az ilyen esetek, és olykor az is előfordul, hogy amit a gazdi mérgezésnek vél, az gyomorcsavarodás. Ez általában nagytestű kutyánál fordul elő, akkor, ha étkezés után sokat mozog, és ez bizonyos mérgekhez hasonló tüneteket produkál. A bántalmazás sem gyakori, tavaly tíz bejelentés érkezett egyesületünkhöz. Eddig a legkirívóbb az volt, amikor gyerekek felvágták egy kutya hasát, a másikat pedig felakasztották. Utóbbi jószág túlélte a kínzást. A helyi rendőrséggel jó a kapcsolatunk, ha riasztjuk őket, azonnal jönnek, még éjszaka is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészek terveznek játszóteret

A Tiszta Szívvel Egyesület újabb játszóteret építtet Vásárhelyen, a játékokat ugyanis neves művészek… Tovább olvasom