Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Megnyílt az 53. őszi tárlat Vásárhelyen

Százharminchat művész kétszázhat alkotását sorakoztatja fel a tegnap délben megnyílt 53. Vásárhelyi Őszi Tárlat. A felújított Alföldi Galéria most először adott otthont a képzőművészeti seregszemlének.
Sokan mentek el a megnyitóra a felújított Alföldi Galériába. Fotó: Schmidt Andrea
Korábban még bélyeget vehettek, csekket fizethettek be a vásárhelyiek az Alföldi Galéria földszintjén berendezett postán, tegnap déltől viszont képzőművészeti alkotásoknak ad otthont a teljesen átalakított, felújított épületrész. Az 53. őszi tárlat megnyitóján több százan vettek részt.

– A művészet és a város egymástól elválaszthatatlan, hiszen ötvenhárom év óta minden ősszel újból és újból jeles alkotók döntenek úgy, hogy részt vesznek ezen a seregszemlén – mondta Lázár János polgármester köszöntőjében.

A város első embere kiemelte, Vásárhely jó úton halad, hogy kiérdemelje a Dél-Alföld kulturális fővárosa címet. Ennek érdekében a város vezetősége mindent megtesz. Hozzátette, Vásárhely azon kevés kiállítóhelyek egyike, melyekben be is fogadják a művészeket.

Sturcz János művészettörténész megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a dél-alföldi városban most kiállító művészek visszatérnek a klasszikus ábrázolásokhoz és technikákhoz. Véleménye szerint ez az ábrázolásforma a fővárosban nem arat általános sikert a szakemberek körében, mivel ők elsősorban a nyugatias mintákat követik.

A város fődíját Lázár János polgármester (jobbról) adta át Tóth Ernő festőművésznek. Fotó: Schmidt Andrea
– Ezért üdítő színfolt a vásárhelyi seregszemle a mai magyar képzőművészetben. Ráadásul több alkotó a humort is belecsempészte munkáiba – folytatta a művészettörténész.

A galéria földszinti termében összesen 136 művész 206 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők. A helyiek mellett az ország minden részéből érkeztek, festő-, grafikus- és szobrászművészek. Érdekesség, hogy az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából munkáiban az egyik művész, Csetei Ildikó az akkori eseményeket dolgozta fel. Őt Pongrácz Ödön egykori forradalmár köszöntötte, s ajándékot is átadott neki.

Az őszi hetek keretében számos programot rendeztek Vásárhelyen a hét végén. A japán napokon kívánságfát ültettek, szigetországi néptáncosok léptek fel. Az ötéves fennállását ünneplő Belvárosi Fazekasházban népi iparművészek munkáiból nyílt kiállítás, de szerveztek nemzetközi kórus- és zenekari találkozót, valamint a világhírű Sass Sylvia operaénekes is a városban koncertezett. A forgalom elől lezárt Szántó Kovács János utcában iparosok mutatták be portékáikat, a Tornyai múzeumban a tavalyi őszi tárlat fődíjasa, Nagy Attila szobrászművész és barátai mutatkoztak be, a Sóshalmi Olvasókörben pedig helyi alkotók állították ki műveiket.


Díjazottak

Hagyomány, hogy minden évben a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által felkért szakértők javaslatára kiosztják az őszi tárlat legjobbjainak járó díjakat. Az idén Tóth Ernő festőművész kapta a város fődíját és a Tornyai-plakettet. Az Endre Béla-díjat Taubert László szobrászművész, a Galyasi Miklós-díjat pedig Takáts Máté grafikusművész vehette át. Különféle díjazásokban részesült még Rékassy Eszter, Kovács Lehel, Horváth Krisztián, Szalay Ferenc, Nagy Gábor, Szentgyörgyi József, Kelemen Marcell, König Róbert, Nádas Alexandra, ifj. Holler László, Sipos Barbara és Papageorgiu Andrea. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírósághoz fordultak a szocialisták

Bírósághoz fordul az MSZP vásárhelyi szervezete, miután a területi választási bizottság elutasította… Tovább olvasom