Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -1°C | 5°C Még több cikk.

Mégsem kerülnek utcára az önkényes lakásfoglalók Vásárhelyen

Az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy a vásárhelyi önkényes lakásfoglalók ma reggel szedhetik a sátorfájukat, s kilakoltatják őket. Az Észak utca egyik szociális bérotthonában élő Nagy Eszteréknél tegnap megjelentek a hivatal emberei, közölvén: menniük kell. Hasonló sors várt Gaudi Mónikáékra. A fiatal asszonyok kétségbeesésükben Lázár János polgármesterhez fordultak, s információink szerint megoldódott a problémájuk.
Nagy Eszterék továbbra is maradhatnak, Gaudi Mónikáék pedig december 23-áig kaptak haladékot a kiköltözésre. Fotó: Tésik Attila
Mégsem lakoltatják ki a vásárhelyi Észak utcai szociális bérotthonból Nagy Esztert gyermekével és párjával, akik önkényesen foglalták el az egyik üresen álló lakást. Pedig tegnap még úgy volt, hogy ma reggel szedhetik a sátorfájukat. Bár nem lehet kilakoltatni szociális bérlakásban élőket – független attól, hogy van-e lakbérhátralékuk vagy közüzemi tartozásuk – december elsejétől március 31-éig. A bírósági végrehajtásról szóló törvény azonban az önkényes lakásfoglalók számára nem ad ilyen mentességet.

A fiatal asszonyéknál meg is jelentek a hivatal emberei, hogy közöljék: menniük kell. Eszter – mint mondta – sírva rimánkodott egyetlen nap haladékért, bár hozzátette: hiába minden, ennyi idő alatt sem tud másik otthont találni.

Nem is tagadja: két hónappal ezelőtt illegálisan költöztek be az egyik Észak utcai üres lakásba, miután olyan helyiséget utalt ki nekik pályázat útján az önkormányzat, ami szerinte nem hogy embernek, de állatnak sem való. Szavait nyomatékosítva megmutatta a szintén az Észak utcában lévő lakást: a bejárati ajtó nélküli, ablaktalan, jobban mondva, bedeszkázott két helyiség falai koromfeketék, mert kiégett az egykori lakás. Tyúktoll, szemét és ürülékkupacok mindenfelé.

– Ide kellett volna beköltöznünk – mondta Eszter, aki az áldatlan körülmények miatt döntött a lakásfoglalás mellett. Az illegális beköltözés előtt is az Észak utcán éltek: anyósáék fogadták be a családot, de nagyon szűkös volt az az otthon. A fiatal asszony elmondása szerint mintegy 50 ezer forintért tették lakhatóvá az elfoglalt helyiségeket, ahonnan még most sem tudták kiirtani az egereket, csótányokat. A málladozó, rogyadozó falak ellenére is ragaszkodnának a szoba-konyhához, s fizetnék a számlákat is.

Úgy tűnt, hogy Nagy Eszterék sorsára jut Gaudi Mónika is, aki – mint arról már beszámoltunk – négy gyermekével költözött be illegálisan az egyik üres Dobó Katalin utcai bérlakásba. A két asszony végül összefogott, s Csanki István kisebbségi tanácsnok javaslatára tegnap délután elmentek Lázár János polgármester fogadóórájára, hogy segítséget kérjenek tőle. Információink szerint ezt meg is kapták. Úgy tudjuk, hogy Nagy Eszterék továbbra is maradhatnak az Észak utcában elfoglalt lakásban, Gaudi Mónikáék pedig december 23-áig kaptak haladékot a kiköltözésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárhelyi Molnár házaspár vásárolhatott be lapunkkal

Telekosár-játékunk múlt heti sorsolásán a vásárhelyi Molnár Mihálynénak és férjének kedvezett a… Tovább olvasom