Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Megújul a református újtemplom

Hódmezővásárhely - A gyülekezet 3 éve nem használhatja Vásárhelyen a Kálvin téri református újtemplomot. A közelmúltban a tetőszerkezet életveszélyessé vált részét újították fel, de az épület többi része még mindig romos állapotú. Jövőre lehet esély a teljes rekonstrukcióra.
A közelmúltban fejeződött be az 1799-ben épült vásárhelyi református újtemplom buszpályaudvar felőli, vagyis hátsó traktusának rekonstrukciója. A munkát nem lehetett tovább halogatni: a tető faszerkezete elkorhadt, évek óta alá volt dúcolva, folyamatosan beázott – életveszélyessé vált. A munkára 22 millió forintot költöttek, melyből 16-ot az Emberi Erőforrások Minisztériumától az egyházi épített örökség védelme, 6-ot a Tiszántúli Református Egyházkerület biztosított – sorolta Major István Zoltánné lelkész.

Sokan hiányolhatják a négy égtájat jelképező gömböt, ami korrodálódott, ezért nem helyezhették vissza, cseréje, hasonmásának legyártása – a kalkulációk szerint – mintegy 500 ezer forintot emésztene fel. A következő felújításkor lehet rá pénz.

Régen volt mát új templom a vásárhelyi újtemplom. A szerző felvétele
Régen volt mát új templom a vásárhelyi újtemplom. A szerző felvétele

A legnagyobb probléma azonban, hogy a templomot – romos, rossz állaga miatt – már 3 éve nem használhatják, az istentiszteleteket a közeli, folyamatosan felújítás alatt álló gyülekezeti házban tartják. Az újtemplom padozata a beázások miatt megemelkedett, hullik a vakolat, illetve az ólomkristály üvegek darabjai. Szükség lenne a tetőszerkezet teljes cseréjére, a külső vakolási munkákról nem is beszélve – mondta Major István Zoltánné, aki körbevezetett az épületben: a szellőztetőrendszeren keresztül a denevérek is beköltöztek.

– Az újtemplomon eddig csak kisebb javítások zajlottak, legutóbb 2002-ben – közölte a lelkész asszony. Információi szerint jövőre kiírják azt a pályázatot, amire benyújthatják anyagukat. Becslése szerint legalább 300 millió forintba kerül majd a teljes rekonstrukció. Amennyiben nyerő lesz a pályázatuk, 2016 közepén vagy az év második felében kezdődhetnek a munkák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két csatorna – egyik sem üzemel?

A mindszenti Kiss Mihálynak már két szennyvízcsatorna vezet a házába, de – elmondása szerint – egyiket sem tudja használni. Tovább olvasom