Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Megyeszerte eltérő terhet jelent a családoknak a tanévkezdés

A megye nagyobb városaiban különböző terhet jelent a gyermekes családoknak az iskolakezdés. Önkormányzati forrásokból biztosított beiskolázási támogatást négy helyen adnak a gyerekeknek, de eltérő összegűek a juttatások, és a feltételek sem azonosak.
A megye nagyobb városaiban különböző terhet jelent a gyermekes családoknak az iskolakezdés. Önkormányzati forrásokból biztosított beiskolázási támogatást négy helyen adnak a gyerekeknek, de eltérő összegűek a juttatások, és a feltételek sem azonosak. Vásárhelyen a legbőkezűbbek, Makón csak négy évfolyam diákjai számíthatnak ilyen segítségre, Csongrádon és Mindszenten viszont egyáltalán nincs pénz erre a célra.

Hétfőn kezdődik a tanév, de Csongrád megyében korántsem mindegy, melyik városban jár iskolába a gyermekünk. Tudniillik településenként más-más összeggel enyhítik a beiskolázás egyre növekvő anyagi terheit. Az önkormányzatokon múlik, hogy az állami forrásból biztosított rendszeres gyermekvédelmi kedvezményeken túl milyen formában és mekkora összeggel segítik a családokat. A központi szabályozás szerint a 32 ezer 556 forintban megállapított egy főre eső jövedelmi korlátot el nem érők tekinthetők rászorulóknak, ez azonban nem mérvadó egyes településeken, hiszen különböző szempontok szerint osztják szét pénzüket az önkormányzatok – már ha van erre forrásuk.

Szeged: háromszor lehet segélyt igényelni

Szegeden átmeneti segélynek nevezett támogatást évente háromszor lehet igényelni, a megítélésnél pedig fontos szempont a családok, illetve magánszemélyek jövedelmi és vagyoni helyzete. Ettől függően 2000 és 27 ezer 130 forint közötti összeggel segítik a rászorulókat, akik nemcsak beiskolázásra, hanem egyéb helyzetekre hivatkozhatva is igényelhetnek támogatást az éves 171 milliós keretből. Ezenkívül kérni lehet rendkívüli gyermekvédelmi támogatásként ingyenes étkeztetést, illetve a hivatalnál nyilvántartott minden rászoruló – nem csupán iskolás – gyermeknek szeptemberben egyszeri ötezer forintos támogatást biztosít a város.

Szentesen 2007-ben összesen 34 millió forintot különítettek el rendkívüli gyermekvédelmi támogatásokra. Ez a keret magába foglalja a beiskolázási segítségre, az élelmezési és ruházkodási segélyre szánt pénzeket. A polgármesteri hivataltól kapott információk szerint gyermekenként átlagosan hat-hét ezer forint jut a rászoruló családoknak, de a döntéshozók méltányosságból eltekinthetnek a fent említett jövedelmi határtól.

Makón idén 892 gyermek beiskolázását támogatja saját forrásból az önkormányzat az erre elkülönített 3,5 milliós keretből. Ott azok a családok élveznek előnyt, akiknél első, második, ötödik, illetve kilencedik osztályt kezd a gyermek. A városvezetés azért határozott e támogatási forma mellett, mert vélhetően ezekben az évfolyamokban a legköltségesebb az iskolakezdés. A makói elsősök három, a másodikosok kettő, az ötödikesek négy, míg a kilencedikesek ötezer forintot kaptak nemrégiben.

Hódmezővásárhelyen a legbőkezűbb az önkormányzat a gyermekes családokkal. Ott minden egyes általánost járó diák már az elmúlt tanév végén megkapta hatezer forint értékű utalványát, amit iskolakezdésnél használhat fel, illetve az összes rendszeres gyermekvédelmi kedvezményekre jogosult általános és középiskolás tanulót ötezer forintos sportszerutalvánnyal segíti a város. Előbbire húsz-, míg utóbbira tízmillió forintot fordítanak az idén.

Mindszenten és Csongrádon viszont egyáltalán nem jut erre a célra pénz. Az előbbi település forráshiányos, ezzel indokolják, hogy önerőből nem tudják segíteni a családokat. A megye névadó településén pedig majdhogynem ugyanez a helyzet, annyi különbséggel, hogy ott más feladatokra szánják az elosztható keretet. A polgármesteri hivataltól azt az információt kaptuk, hogy jelenleg 795 rászoruló kiskorút tartanak nyilván a városban. A tapasztalatok szerint csak tucatnyi család esetében jelent komoly anyagi gondot a beiskolázás, őket méltányosságból megsegíti az önkormányzat még szeptemberben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rengeteget nőttek két év alatt a kisperegi ikrek

Egy év kihagyása után ismét Vásárhelyen nyaralnak a kisperegi ikrek. Szabó Melinda és Izabella… Tovább olvasom