Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Messzebb viszik a büdöst Vásárhelytől

Az utóbbi hónapokban olykor elviselhetetlen bűz terjengett Hódmezővásárhelyen. Almási István polgármester levélben keresett meg két érintett céget, amelyek közül az Atevszolg Zrt. azt ígéri, változtat a technológián, és a várostól távolabb új komposztálót épít.
Az utóbbi hetekben, hónapokban az orrfacsaró bűz napi téma volt a városban.

Almási István polgármester levelet írt a szag forrásának tartott Atev Fehérjefeldolgozó Zrt. és az Atevszolg Zrt. vezetőinek, és arra kérte a cégeket: fejezzék be ezt a tevékenységet, vagy térjenek át olyan technológiára, ami nem zavarja a vásárhelyieket. Az azt követő időszakban már nem volt olyan intenzív a szag, amit a hűvösebb, csapadékosabb időjárás magyarázott, valamint a trágyázandó terület is napról napra fogyott.

Az önkormányzattól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az Atevszolg Zrt. válaszolt: amikor elszállítják a komposztot, a gazdákat figyelmeztetik, azonnal, de legkésőbb 24 órán belül tárcsázzák a földbe az anyagot. Felajánlotta a cég a komposztáló áttelepítését.

– A válaszlevelünkben, amelyben újból leszögeztük, nem minden büdösért mi vagyunk a felelősek, négy fontos dologra tértünk ki – kezdte Kiss Jenő, az Atevszolg Zrt. ügyvezetője. Közölte: különös tekintettel lesznek a trágyázásra, és a komposzt kihordásának idejéről és helyéről is tájékoztatják majd az önkormányzatot. Onnan számítható a munkavégzés időtartama, amely fél-egy nap. Arra is ügyelnek, a nyári, melegebb időszakban – ilyenkor a bűz is jobban terjed – kevesebb komposzt maradjon bent a telepen, illetve ne a hőségben szállítsák.

– Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy új komposztálótelepet alakítunk ki, távolabb Vásárhelytől. Az előállított mennyiségben tehermentesítené a mostanit, amely mintegy 1 kilométerre fekszik a várostól, a lakott területtől. Két éven belül megépülhet. Ezenkívül növeljük a technológia zártságát: a fogadómedencére – ezekbe kerülnek az állati melléktermékek, amelyekből a komposztot készítjük – elhúzható takarófedelet teszünk. Így csak akkor lenne nyitva, ha kezelendő anyag érkezik. Utóbbi, terveink szerint, már jövőre megvalósulhat – közölte Kiss Jenő.

Szabó Gábort, az Atev Fehérjefeldolgozó Zrt. vezérigazgatóját nem sikerült utolérnünk. Annyit megtudtunk, személyesen egyeztetett a további lépésekről Almási István polgármesterrel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontják a bicikliutat

Bontják a bicikliutat
A piactól a temetőig 1,8 kilométer hosszan újítják fel a mártélyi kerékpárutat. Tovább olvasom