Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Metszőollóval kutatott a sírok után

Hódmezővásárhely - Négyszáznál is több jeles vásárhelyi végső nyughelyét kutatta fel az utóbbi két évtizedben Laurencz Dénes nyugalmazott építészmérnök. Gyűjteményét a városi levéltár őrzi.
Sokszor vágott magának utat a gaztengerben, kis seprűvel és metszőollóval tisztította meg a sírokat a jeles vásárhelyiek végső nyughelyét kutató Laurencz Dénes nyugalmazott építészmérnök. A Szeremlei Társaság tagja több mint négyszáz sírra bukkant rá a katolikus, az evangélikus, a Kincses és a Dilinka sírkertben.

– Amikor gyermekkoromban a nagymamámmal a rokonok sírjait gondoztuk, megmutatta az ismert emberekét. Érdekesnek találtam, de csak 1991-ben, nyugdíjba vonulásom után indultam neki jegyzettömbbel és fényképezőgéppel, hogy megleljem az egykor jeles emberek nyughelyeit. Sokszor magam szabadítottam ki a gazból a sírokat, hogy kibetűzzem a fejfák feliratait, végül lefotóztam mindegyiket – árulta el Laurencz Dénes, akinek a gyűjteményét a városi levéltár őrzi.

Laurencz Dénes fotón is megörökítette a város első főjegyzőjének sírját. 400-nál több neves személy nyughelyét lelte meg. Fotó: Tésik Attila
Laurencz Dénes fotón is megörökítette a város első főjegyzőjének sírját. 400-nál több neves személy nyughelyét lelte meg. Fotó: Tésik Attila

Egy alkalommal rábukkant Tassy Becz Ede sírjára a katolikus temetőben. Tudta, hogy honvéd főhadnagyként harcolt 1848–49-ben, részt vett Budavár visszavételében, illetve az isaszegi és a branyiszkói csatában is. Majd a szabadságharc bukása után Vásárhelyen lett előbb ügyvéd, 1873-ban pedig a város első főjegyzője.

– Húsz év alatt négyszáznál is több jeles személy sírját találtam meg. Köztük Soós István polgármesterét, aki elszabotálta a gettó létrehozását, vagy éppen a botrányairól, párbajairól és nőügyeiről híres Karancsi Dániel református lelkészét, aki – nagy meglepetésemre – a katolikus temetőben nyugszik. De rábukkantam Nótás Szabó Pál, a maga korában híres nótafaragó fejfájára is – mondta.

A kutató névjegye

Laurencz Dénes 1930-ban született Vásárhelyen, 1948-ban a Bethlen-gimnáziumban érettségizett, de már 1944-ben munkába állt a Kokron-gyárban. 1947-ben segédmunkásként ő ütötte le a Petőfi Művelődési Központ mai északkeleti sarkát jelölő építési cölöpöt. Munka mellett végezte el a szegedi építőipari technikumot, majd a Budapesti Műszaki Egyetemet, s szerzett építész-szakmérnöki diplomát. A Városgazdálkodási Vállalattól vonult nyugdíjba.

Olvasóink írták

  • 2. Hmmm... 2009. október 28. 13:29
    „Mely tiszteletem a Bacsinak ezert az onzetlen, nemes es kitarto munkaert. Remelem, tenyleg maradando lesz munkajanak eredmenye, s akar egy kiadvanyt is lehetne kesziteni belole.”
  • 1. fip 2009. október 28. 10:24
    „Elismerésem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60 székkutasi maradt víz nélkül

20 lakásban 60 ember maradt vezetékes víz nélkül két héttel ezelőtt Székkutason. Tovább olvasom