Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Mezei egér dézsmálja a vásárhelyi dinnyét

Hódmezővásárhely - Eddig 50 mázsa korai görögdinnyét szüreteltek le a vásárhelyi Pap Józsefék 1,5 hektáros földjükön. 25 éve dinnyéznek, az idén az eső mellett a mezei egerekkel is meg kell küzdeniük.
Lassan, döcögve lehet csak bejutni a mély keréknyomok miatt a vásárhelyi Pap József 1,5 hektáros dinnyeföldjére.

– Az eső feláztatta a dűlőt. Volt, hogy autóval el is akadtunk, traktorral húzott ki a fiam. A csapadék most már a dinnyének sem jó, a sárga megrepedhet, és nem lehet eladni – magyarázta az őstermelő, miközben a dinnyeföldet őrző kutyáját, Talpast csitította.

Pap József 25 éve dinnyézik, korábban sertést hizlalt. Sok munkával jár, és nem kevés befektetéssel.

– Hektáronként akár egymillió forintot is költeni kell rá. Ősszel trágyázással indul a munka. Majd februárban a melegágy készítésével folytatódik, és jön a magolás, a palántanevelés. Elég sziszifuszi feladat. Áprilisban kerül ki a földre a korai fajtájú palánta, utána folyamatosan, május végéig palántázunk. A sárgadinnyét június elején már áruljuk, majd érik a görög augusztus végéig. A betakarítás sem egyszerű. Muszáj leszedni, ha esik, ha fúj. A 10-15 kilós darabokat egyenként cipeljük az utánfutóra, és egyenként mossuk, takarítjuk – magyarázta Pap József.
Az idén összesen 8000 tő palántát ültetett a család a 1,5 hektáron. Az őstermelő azt mondta, átlagos a termés, ami szokatlan, hogy egy tövön egy dinnye van. Ez az időjárás számlájára írható.

Pap József szerint átlagos az idei termés, ami szokatlan, hogy egy tövön csak egy dinnye van. Fotó: Török Anita
Pap József szerint átlagos az idei termés, ami szokatlan, hogy egy tövön csak egy dinnye van. Fotó: Török Anita

– Eddig a korai görög fajtából 50 mázsát szedtünk le. Ennél volt már több is. 1 hektár akár 400 mázsát is adhat, de soha ne legyen rosszabb. Igaz, az idén az egér is kirágta a dinnyéket. Lyukat fúr rajta, belemászik és megdézsmálja. Sosem kellett még irtani a mezei egereket, most igen – jegyezte meg.

Papék kizárólag a vásárhelyi piacon árulják a dinnyéket, jelenleg a görög kilója 120 forint, a sárga 200. A családfő azt mondta, ez viszonylag jó ár, ha így maradna, akkor talán hasznot is hozna az idei szezon, de augusztus végéig még bármi megtörténhet.

– Amire azt írják: magyar, az Vásárhelyen 98 százalékban hazai is. Mi lehet gyanús? Ha korai a dinnye, nem lehet extraszép, mint egy olasz vagy spanyol. A magyar a finomabb. Bár az nem törvényszerű, hogy ha jól kopog a görögdinnye, akkor jó az íze is – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négykilós szuronyos fegyvert dobálnak

Pörgetik, forgatják, dobálják 4 kilós szuronyos fegyvereiket a komendáns szakasz tagjai Vásárhelyen. Akár hónapokig is készülnek egy 5-6 perces zenés bemutatóra. Tovább olvasom