Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Mi lesz a külterületi iskolákkal?

Még nem döntötték el a vásárhelyi képviselők, hogy milyen sorsot szánnak a külterületi oktatási intézményeknek. Erzsébeten, Kútvölgyön, Szikáncson és Batidán a négy iskolában összesen 90 diák tanul. A közoktatási koncepciót készítő szakértő szerint szakmailag indokolt lenne a bezárásuk.
Szikáncsi iskolások. Decemberben derül ki, hogy mi lesz a külterületi oktatási intézményekkel Fotó: Tésik Attila
Míg a városban lévő óvodák és iskolák jövőbeni sorsáról – mint például a Dózsa György utcai óvoda vagy a Szántó Kovács János Általános Iskola bezárásáról – döntöttek a vásárhelyi képviselők, addig a külterületi oktatási intézmények kapcsán egyelőre nem jutottak dűlőre. A külterületi általános művelődési központhoz tartozó erzsébeti óvodába jelenleg 14, a kútvölgyibe 9, a szikáncsiba 17, a batidaiba pedig 9 apróság jár. A gyermeklétszám tekintetében nem jobb a helyezet a kinti általános iskolákban sem, ahol összesen 90 diák tanul – négy iskolában.

A közgyűlés által elfogadott, 2013-ig szóló közoktatási koncepciót készítő cég szakértője, Környei László a legutóbbi rendkívüli testületi ülésen azt javasolta, arról győzködte a képviselőket, hogy zárják be a külterületeken lévő oktatási intézményeket.

Berecz János fideszes tanügyi tanácsnok szerint meg kellene őrizni a külterületi óvodákat, valamint az iskolák alsó tagozatát, amit a gyermeklétszám növelése érdekében vonzóbbá lehetne tenni. Berecz viszont javasolta, hogy a felső tagozatot szüntessék meg. Benkő Zsolt fideszes képviselő hangsúlyozta: vizsgálják meg ezen intézmények helyzetét, merthogy az önkormányzat éppen most kezdett a külterületeken ingyentelkeket osztani a fiatal családoknak.

Nagy Judit oktatási csoportvezető elmondta: legutóbb Szikáncson a tíz első osztályos korú gyermek közül csupán egyet írattak be a helyi iskolába. Szerinte megoldás lehet az iskolabusz működtetése, mely vinné és hozná Vásárhely és a külterületek között a gyermekeket. Hangsúlyozta: ezzel épphogy nem az elvándorlást segítik elő a külterületekről. Hernádi Gyula szocialista képviselő is az iskolabusz üzemeltetésével értett egyet, mondván: nem a négy osztály elvégzése a cél, ennél többet kell adni a gyermekeknek, ezért hasznosabb lenne, ha városi iskolába járnának.

A vita kapcsán Lázár János is többször kifejtette a véleményét. A polgármester elmondta: szakmailag ugyan megérti a közoktatási koncepciót készítő cég szakértőjének a külterületi intézmények bezárása melletti álláspontját, ugyanakkor azt kérte, a decemberi közgyűlésre más lehetőséget, így a további fenntartást is vizsgálják meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok tolvaj – több rendőr

Rendőrök és mezőőrök is járőröznek Vásárhely dinamikusan fejlődő városrészében, Kishomokon, hogy… Tovább olvasom