Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Mi veszítettük a legtöbbet a nagy háborúban

Mi veszítettük a legtöbbet a nagy háborúban
Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig címmel nemzetközi multimédiás kiállítás nyílt Hódmezővásárhelyen, az Emlékpontban. Az összeállításból kiderül: az I. világháborús hadifoglyok sorsa gyakran a szabadulásuk után is pokoli maradt.
– Az I. világháború során a magyar állam vármegyéi közül a mi térségünk szenvedte el a legnagyobb veszteséget az elesettek, a fogságba kerültek, illetve a megsebesültek összesített számát vizsgálva – mondta a pénteki kiállításmegnyitón Kakas Béla, a megyei önkormányzat elnöke.
 

A megye könyvet jelentetett meg az évfordulóra. A Szörnyű dicsőségünk – Az I. világháború Csongrád megyei hőseinek emlékezete című kötetet Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója írta.

A most megnyílt tárlat a hadifogolysorsokat vizsgálja Major Anita és Margittai Gábor összeállításában. A megnyitón elhangzott, az I. világháború személyes sorsokon keresztül válik igazából elképzelhetővé. Major Anita és Margittai Gábor járta a Kárpát-medencét, elfeledett, feltáratlan vagy elhallgatott történetek után nyomozott.
 

A világháborús hadifoglyokra itthon jellemzően szétszakított, nyomorgó család várt, eltaposott karrier, megbélyegzés, szégyen, hallgatás és a gyötrő, feldolgozhatatlan emlékek. A vásárhelyi kiállítás ilyen, rendes kerékvágásukból kibillentett sorsokat mutat be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptember végén indul a Trollmann Program Vásárhelyen - Karbantartói képzés is lesz a romáknak

Szeptember végén indul a Trollmann Program Vásárhelyen - Karbantartói képzés is lesz a romáknak
Karbantartói képzéssel, üzemcsarnok létesítésével segíti a vásárhelyi romák felemelkedését a helyi… Tovább olvasom