Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Mindszent ismét csatornát építene

Mindszent - A település ismét beadta csatornapályázatát. Amennyiben a kisváros sikerrel veszi az első kört, 2010 őszén megkezdődhet a szennyvízcsatorna-hálózat építése. A korábbi pályázótárs, Szegvár már túlvan az első fordulón.
Mindszent január 7-én nyújtotta be először önálló pályázatát a szennyvíztisztító és -csatornahálózat megépítésére. Ez a nyár eleji rostavizsgán megbukott, és az illetékesek átdolgozásra, részletezésre visszaküldték az anyagot. A hónap elején az ügyért felelős víziközmű-társulat ismét elküldte a pályamunkáját a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez.

– Mivel közben a pályázati feltételek megváltoztak – közölte Hevesi István, a víziközmű-társulat intézőbizottságának elnöke –, nem kellett külön megindokolnunk, miért szükséges az ófalu, vagy régi halászfalu területére nyomott vezeték és mintegy 500 portára szivattyú. Az anyagból az is kiderül, hogy a már meglévő rendszer mellett egy teljesen új szakasz épül, ez azért fontos, mert az új kiírás teljesen kizárta a rekonstrukciót.

Szegvárnak sikerült

Március 3-án nyújtotta be csatornázással kapcsolatos pályázatát Szegvár, és az első fordulót sikerrel vette – tudtuk meg Gémes László polgármestertől. Szeptemberben aláírták a támogatási szerződést, ebben a hónapban írják ki a közbeszerzési eljárást, és a tervek szerint jövő augusztusban nyújtják be a második körre pályamunkájukat, amely a 2 milliárd forintos beruházás végleges terveit tartalmazza. A kivitelezés 2010 tavaszán kezdődhet.

A pályázat ügyében jövő februárra, márciusra várható eredmény. Siker esetén kezdődhet a második kör előkészítése, ekkor már részletes és végleges tervet is csatolni kell, és ezzel párhuzamosan kiírható a nemzetközi közbeszerzés. Ha minden kedvezően alakul, 2010 őszén indulhatnak a bruttó 4,5 milliárd forintos beruházás kivitelezési munkálatai és 2012-re elkészülhet a szennyvíztisztító és -csatornahálózat a városban. A kormány azt vállalta az Európai Uniónál, hogy 2012-re megoldja a Duna és Tisza melletti települések csatornázását.

– December 15-éig még lehet lakáskassza szerződést kötni, többféle konstrukcióban. Aki azonban addig nem kezdi meg a törlesztést, azon az adócsoport segítségével behajtjuk az összeget. Reméljük, erre nem kerül sor, jó ütemben folynak ugyanis a befizetések. Az önkormányzatnak is van ezzel dolga, a jövő évi költségvetésbe be kell tervezni a víziközmű-társulati hozzájárulások befizetését saját ingatlanjai után – mondta Hevesi István.

Együtt és külön

Mindszent és Szegvár először közösen akarta megépíteni a szennyvíztisztítót és szennyvízcsatorna-hálózatot. A közös pályázásról, a nagyobb esély reményében, 2005-ben döntöttek a képviselő-testületek. Majd útjaik különváltak, mert a fővárosi Roba Millennium Kft. 20 millió forintért vállalta: Szegvárnak humanitárius támogatást szerez egy holland befektető révén a beruházáshoz. Ez a lehetőség kútba esett, ezért tavaly nyáron ismét egymásra talált a két település, majd novemberben végleg szakítottak.

Olvasóink írták

  • 2. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 29. 11:51
    „Akkor ásóra lapátra emberek! Mert ha a pólgármestereteken múlik a dolog akkor soha sem lessz az egészből semmi!”
  • 1. vadlab 2008. november 27. 20:57
    „Közös lónak túros a háta!
    Hajrá Mindszent, sok sikert és remélem sikerülni fog a projekt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hullát találtak az Orosházáról Székkutasra vezető úton

Székkutas - A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya büntetőeljárást folytat emberölés… Tovább olvasom