Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Mindszenten és Vásárhelyen bírják a gátak

Tegnap délben 1044 centi volt a Tisza vízszintje Mindszentnél. Ez negyvenöt centivel több, mint az eddig mért legmagasabb. Ennek ellenére sem itt, sem a mártélyi, sem a vásárhely-körtvélyesi gátnál nem volt szükség komolyabb beavatkozásra.
Mindszentnél tegnap délben 1044 centiméter magas volt a Tisza vízszintje. Vásárhelytől nem messze, a lúdvári szivattyútelepnél pedig 1049 centit mértek. Vágfalvi Attilától, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) ügyeletesétől tudjuk, hogy a töltések itt-ott szivárognak ugyan, de komolyabb beavatkozásra Mindszent és Vásárhely térségében nem volt szükség.

– Befejeztük a töltésmagasítást, a védművek képesek megtartani ezt az eddig sohasem látott mennyiségű vizet is – tájékoztatta lapunkat Kiss Csongor szakaszvédelem-vezető helyettes. Holnap, illetve holnapután további 20-30 centis vízszintemelkedésre számítanak a szakemberek. Ez kisebb gondot jelent, mint az, hogy a tetőzés hány napig fog elhúzódni. Körtvélyesnél elkészült a bordás megtámasztás, amelynek az a szerepe, hogy védje a töltést az esetleges megcsúszástól.

A kialakult árvízhelyzettel kapcsolatosan Lázár János vásárhelyi polgármester, a helyi védelmi bizottság elnöke elrendelte a 24 órás ügyeleti szolgálatot az alpolgármesterek, irodavezetők és csoportvezetők részvételével, naprakész kapcsolattartást az Atikövizig ügyeleteivel, a mezőőröket átcsoportosítják a veszélyeztetett területekre, kedd déltől 50 főt kirendeltek – 12 órás váltásban – a veszélyeztetett területekre. Lakossági bejelentéseket munkaidőben és munkaidőn kívül a 06/80-820-010 ingyenes zöldszámon fogad a polgármesteri hivatal.

1259 katona készenlétben

Összesen 1259 katona áll készenlétben, s vethető be az árvízvédelmi munkálatok során – tudatta tegnap sajtótájékoztatón Kovács József ezredes, a vásárhelyi laktanya parancsnoka, valamint a Mártély és a szerb határ közötti Tisza védelmi szakaszára kirendelt egyenruhások parancsnoka. Naponta, 12 órás váltásban mintegy 800 katona vesz részt a védelmi munkában. Mártély-Körtvélyes szakaszon homokzsákokkal erősítették meg a gátat, de ugyan ezt teszik a Maros torkolatától Nagyfáig is. Szegeden a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatóit, oktatóit vetik be, egy váltásban 85-en dolgoznak. Ugyanakkor a belső szakaszra tegnap plusz 40 főt küldtek ki. A védekezési munkát egyébként két helikopter is segíti.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székelyék a Tisza fogságában

Homokzsákokon keresztül tudja csak megközelíteni tanyáját a mártélyi Székely család. A tiszai töltés… Tovább olvasom