Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Mintát vettek a vízből, mert nem szép látvány a mártélyi holtág

Pelyhedzik a nyárfa a mártélyi holtág csónakkikötője környezetében. A vízben több helyen barna foltok jelentek meg.
 Ez természetes jelenség, a nyárfaszöszök összeállt uszadékait lehet látni. Ahol nyárfák is állnak a part közelében, ott olyan most a mártélyi holtág, mintha visszatért volna a tél. A víz bizonyos pontokról szemlélve úgy néz ki, mintha be lenne fagyva és hullana rá a hó. A holtág ezen részén nagy barna foltok is megjelentek a víz színén, ami nem éppen szép látvány.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól (Ativizig) megtudtuk, akkreditált mintavételi csoportjuk május elején vett vízmintát a Mártélyi Holt-Tiszából a strand közelében. A mintavétellel az általános vízminőségi állapotokat vizsgálták. A víz minősége jó. A víz felszínén úszó barna színű foltok természetes jelenségnek számítanak, a nagy mennyiségű nyárfaszösz összeállt uszadékai.
A víz felszínén nyárfaszöszök fehérlenek a holtágban. Fotó: Kovács Erika
A víz felszínén nyárfaszöszök fehérlenek a holtágban. Fotó: Kovács Erika

A megyei kormányhivatal sajtószolgálata megkeresésünkre hozzátette, ilyenkor gyakori, hogy a megemelkedett tiszai vízszint miatt a holtágat „átöblítik", így a terület víz alatt van. Ez általában kedvező hatású. Halpusztulást vagy más, az élővilágot érintő bejelentés a hatósághoz nem érkezett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszerre tíz művész alkothat itt, ünnepélyesen megnyitották az évadot - fotók

Egyszerre tíz művész alkothat itt, ünnepélyesen megnyitották az évadot - fotók
Pénteken ünnepélyesen is megnyitották a Mártélyi Alkotóház idei évadját. A '60-as évek óta működő művésztelepen 5 kétágyas szobában egyszerre 10 művész pihenhet, alkothat. Tovább olvasom