Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Mobilkoldus voltam Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Bízhatunk embertársainkban. Vásárhelyen legalábbis ezt tapasztaltuk, amikor segítségért fordultunk a járókelőkhöz, mobiljukat kérve egy fontos híváshoz.
Több mint 20 embert állítottunk meg, hatan odaadták a telefonjukat. Volt, aki azt mondta, szívesen segítene, de otthon felejtette a készülékét, más azzal védekezett, hogy nincs a kártyáján pénz.

Kíváncsiak voltunk, mennyire bízhatunk embertársainkban, illetve ők mennyire bíznak bennünk. Azzal a mesével állítottunk meg Vásárhelyen járókelőket, hogy lemerült a mobiltelefonunk, viszont sürgősen beszélnünk kell egy vállalattal – ezen múlhat a megpályázott munkahely –, vagy a mentőkkel, mert nem tudjuk, melyik kórházba szállították balesetet szenvedett testvérünket.

Tésik Attila fotóskollégámmal lapunk vásárhelyi, Kinizsi utcai szerkesztőségéből indultunk. Az első áldozat, egy bolti eladó vonalas telefont ajánlott, de néhány méterrel arrébb egy postás annak ellenére átnyújtotta mobilját, hogy már csak 300 forint volt rajta. A sajátomat tárcsáztam – később is így tettem –, ami fotóriporter kollégámnál csengett, felvette, és váltottam vele pár kamumondatot. A postás reményét fejezte ki, hogy megkapom az állást. Egy parkoló kocsiban ülő idősebb nő azt mondta, hogy hozzátartozói elvitték a készüléket, egy munkásruhás, kávét szürcsölő, cigit szorongató fiatalember viszont kerek perec közölte, hogy nem tudja kölcsönadni a mobilját. A Kinizsi és a Deák sarkán első szóra megkaptuk a telefont egy fiatalembertől. Egy nagyáruház előtt is próbálkoztunk. Egy középkorú férfi azt mondta, szívesen odaadná a mobilját, de csak 19 forint van rajta, egy idősebb hölgy azonban rögtön átnyújtotta, majd sok szerencsét kívánt a munkahely megszerzéséhez. Néhányan azt mondták, nem használnak maroktelefont, nem ahhoz a korosztályhoz tartoznak. A Dr. Rapcsák András úton, az Andrássyn és a Kossuth téren is találkoztunk azzal az érvvel: nincs rajta pénz, éppen hívást vár, céges a mobil, ezért nem adhatja kölcsön, de volt, aki közölte: ne haragudjak, de van a közelben fülke, telefonáljak onnan. A PMK-ban népművelőként dolgozó Terjékné Kaposi Andrea viszont kötélnek állt, neki lepleztük le először magunkat (igaz, kicsit véletlenül: saját mobil helyett sikerült egy csárdát csörgetni, meglepetésemben bemutatkoztam a vendéglátósoknak).

A Villeroy-nál dolgozó Uhl Lehel Béla (jobbról) szívesen kölcsönadta a telefonját, mert korábban ő is kapott hasonló segítséget ismeretlenektől. Fotó: Tésik Attila
A Villeroy-nál dolgozó Uhl Lehel Béla (jobbról) szívesen kölcsönadta a telefonját, mert korábban ő is kapott hasonló segítséget ismeretlenektől. Fotó: Tésik Attila

– Bárkinek nem adtam volna oda, bizalomgerjesztő volt az arca, szimpatikus, hiteles a fellépése, valóban kétségbeesettnek tűnt, mint aki nagyon aggódik a testvéréért. Vadidegen még soha nem kérte tőlem az utcán a mobilomat.

A Villeroy-nál betanított munkásként dolgozó Uhl Lehel Béla nem gyanakszik, bárkinek kölcsönzi egy hívás erejéig a telefonját, erre több példát is mondott. Ő is került már hasonló helyzetbe, és tőle sem tagadták meg az ismeretlenek a segítséget. A városellátónál pótdíjazóként tevékenykedő Túri Krisztián is kezembe nyomta a mobilját, amikor előadtam a balesetes sztorit. Majd elárulta: – Szívesen segítek mindenkinek bármiben, ha tehetem. A mobilt is kölcsönadom, ha kérik. Hogy nem gondolok-e arra, hogy elszaladnak vele? Nem. Amennyiben megtörténne, utánarohanok, és ha elkapom, nem lesz jó vége – közölte kacsintva a férfi.

Sok a csibészség a mai világban

Többen is azt mondták, hogy otthon felejtették a mobiljukat, vagy eleve nem is szokták magukkal vinni. Koczka Sándorné indokolt is: – Tavaly ősszel a táskámból lopták el a telefont, vettem másikat, de azt már nem hordom magamnál. Ha nálam lenne, akkor sem adnám kölcsön, bárki bármilyen mesével előállhat, sajnos sok a csibészség a mai világban.

Olvasóink írták

 • 8. Huszadiksenki 2009. június 11. 07:44
  „Érdekesnek éppen érdekes felmérés volt, de talán megoldható lett volna úgy is, hogy nem telefonál a kölcsön készülékkel, csupán közli, hogy ez mostan itten egy cikkhez köllött és köszönjük, Ön egy nagyszerű ember.
  Koczka Sándornének meg minek mobik, ha nincs nála. Jellemző, hogy a hölgyeknek a táskájukban van, aztán fél órát kotorásznak, mire megtalálják, persze addigra a hívó megunja és megszakítja a hívást :)”
 • 7. kampec 2009. június 11. 07:37
  „van haszna ennek is: látják az emberek, hogy segíteni a másiknak még mindig szokás. persze csak ésszel.”
 • 6. maradando 2009. június 10. 22:35
  „Kedveském menjen már be a Szegedi Polgármesteri Hivatal-ba ,és ott sziveskedjen mobil- koldulni ! A vezetői réteggel kezdjen! Álcázza magát újból rászoruló koldusnak,mint ahogyan azt egy ellenzéki városban tette !”
 • 5. sörpocak 2009. június 10. 21:32
  „Kedves Péter!
  Ezzel azt érték el, hogy ezek után nem fogják odaadni a mobilt, mégha sürgős lenne is. Ezt jól elkurták, mint a délvilágot, délmagyart! Csak gratulálni tudok a tahósághoz. Volt koldús, most sürgős telefonálás, legközelebb a szenzációhajhászásuk miben merül ki?Kiállnak a Kárász utcára kölcsönözhető guminővel? A színvonal erre enged következtetni!”
 • 4. hazaipalya 2009. június 10. 19:56
  „fluxnuke :P”
 • 3. flexsnake 2009. június 10. 17:27
  „-Háj níküm nincsen mobilom mert szegíny segílyes vagyok!Lopjá magadnak telefonfülkét :D”
 • 2. pocokkaa 2009. június 10. 16:57
  „Lesz barátnő koldus is? :) - Tisztelt Uram, kölcsönadná a barátnőjét egy fél órára? :)”
 • 1. tuskóhopkins 2009. június 10. 16:25
  „és aki ezt olvassa, legközelebb vajon lesz még bizalma, vagy azt gondolja, újabb átverő-só alanyának nézték ki?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét 8 órás a műszak a kemencéknél

Hódmezővásárhely - 280 millió forinttal emelte fel a vásárhelyi Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.… Tovább olvasom